onsdag 19 mars 2014

Det finns flera sidor av samma fråga

Apropå den demokratiska utvecklingen i Ukraina: Anhängare till nazistpartiet Svoboda (som ingår i den nya Ukrainska regeringen) stormade i dagarna TV-huset i Kiev och tvingade chefen för den Ukrainska TV:n att avgå. Han var inte tillräckligt nationalistisk ansåg man. Svoboda är partiet som till och med Sverigedemokraterna i Sverige tar avstånd ifrån medan företrädare för nazistpartier som Svenskarnas Parti åker till Svoboda i Ukraina för att stötta och lära sig. Och vår svenska utrikesminister säger: - "Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd". Jaha?

Ge freden en chans
Andra ockupationer: Apropå den ryska ockupationen av Krim (som verkar ses som inledningen på ett tredje världskrig) så blev en annan ockupation aktuell i media i dag. Israeliskt flyg bombade nämligen mål i Syrien (med flera dödsoffer) som hämnd för att fyra israeliska soldater skadats vid ett bombdåd på Golanhöjderna. Bomberna hade placerats ut av syriska upprorsstyrkor, men Israel gör den syriska regimen ansvariga för det inträffade. Det där med ockupation i inledningen handlar alltså om att Israel ju har ockuperat Golanhöjderna från Syrien, dvs stulit marken från Syrien, för att sedan flytta in sin egen befolkning i området istället. USA:s och EU:s protester mot ockupationen är ganska beskedliga...

En annan ockupation: Västsahara är en f.d. spansk koloni som sedan 1975 ockuperas av främst Marocko. En ockupation som inte EU och USA ser som något större problem, utan EU har till och med skrivit avtal med ockupationsmakten Marocko som ger fiskare från EU rätt att fiska i vatten som egentligen skulle tillhört Västsahara men som nu istället Marocko tar betalt för att EU:s fiskare ska få tillgång till. Några protester eller sanktioner mot marockanska ledare har inte införts.

USA går i konkurs: Allt fler oroas över det amerikanska skuldberget. USA hotar att gå i konkurs hävdar författaren och investmentbankiren Murray Holland enligt Svenska Dagbladets Näringslivssida. USA måste helt enkelt skära i utgifterna hävdar han. Och han lyckas ju i varje fall få bra förhandsreklam för sin nya bok...

Nassarna vädrar morgonluft: De nazistiska grupperna i Sverige är aktivare än på många år hävdar bland annat Expo, men även andra. Under de senaste 10 åren har ett 10-tal personer mördats av dessa ljusskygga grupper. Enligt SÄPO är dock vänsterextremister och islamister ett större hot. Men vänsterextremister har av Säkerhetspolisen alltid setts som ett större hot än högerextremister. Fast det är helt förståeligt, för det finns nog mycket fler högergubbar än vänstergubbar inom Säpo, så jag förstår hur dom resonerar. Och har man en utrikesminister som tycker att nazister i andra länder förtjänar vårt stöd så kan man ju inte se samma grupper som ett hot i vårt land.

Med Folkpartiet för socialisering: Jag läser i Helsingborgs Dagblad en debattartikel som tyder på ett rejält lappkast från Folkpartiet. I debattartikeln argumenterar den folkpartistiske riksdagsledamoten Christer Nylander för en socialisering av en verksamhet. Det är, anser han, mycket bättre att staten bedriver verksamheten med obligatorium istället för att det finns flera olika frivilliga verksamheter. Och det är ju ett rejält lappkast för ett parti som annars argumenterar för frivillighet och valfrihet. Och med tanke på att debattartikeln skrivit ihop med en företrädare för näringslivsorganisationen Almega är det ännu mer remarkabelt. Fast det är klart, det är nog ingen ny inriktning på borgerlig politik utan snarare en fortsättning på traditionell högerpolitik. Det handlar nämligen om de fackliga A-kassorna som man vill förstatliga för att komma åt de fackliga organisationerna. Men tanken är ju spännande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Här är en länk till en video på överfallet på TV-chefen:
http://www.youtube.com/watch?v=F5GeBpZ5VHY

Om detta har man inte fått läsa mycket i svenska medier...

(Har Carl Bildt twittrat något i ämnet?)

Lars