lördag 15 mars 2014

Se upp för nazismen

Dagens lästips: I dagens Helsingborgs Dagblad skriver Gunnar Bergdahl under rubriken Stöveltramp i Helsingborg. Det handlar om tänkvärda rader om att den svenska säkerhetspolisen uppenbarligen ser islamismen och den extrema vänsterideologin som ett större hot mot samhället än den nazistiska, fascistiska, rasistiska högerextremismen. Detta trots att det är det högerextrema våldet som krävt mer än 10 människoliv i Sverige de senaste 10 åren. Trots regelbundna attacker på meningsmotståndare och "opassande" grupper. Det handlar om hur bland annat den 27-åring "från Åstorp" (i verkligheten Kvidinge...) från ett nassemöte i Helsingborg åker till Malmö för att slåss. Läs!

XXXXX
Om arbetslösheten: I en Näringslivsbilaga till lördagens Helsingborgs Dagblad kan vi se en karta över Skåne som berättar från kommun till kommun hur många lediga arbetsplatser Arbetsförmedlingen har. I mitt Åstorp finns 25 lediga jobb, i grannarna Bjuv finns 20 lediga jobb, i Klippan finns 23 lediga jobb, i Ängelholm finns 86 lediga jobb och i Helsingborg finns hela 343 lediga jobb. Så det ska väl vara f-n om man inte ska kunna hitta något lämpligt kan man tycka. Tyvärr visar det sig att det finns 778 arbetssökande i Åstorp, 757 i Bjuv, 771 i Klippan, 1.591 i Ängelholm och 7.321 i Helsingborg. Dvs så där 20-30 arbetssökande på varje ledigt jobb. Så jag förstår att våra styrande politiker på Högerflanken tycker att de arbetslösa egentligen snarare är arbetsslöa så att dom måste sättas åt genom straffbeskattning, skärpta regler och försämrade ersättningar (försäkringarna är ju ändå bara bidrag). Vi är ju bara 30 på varje ledigt jobb... Vill vi så kan vi alla få jobb. Vi är egentligen bara lata som vill leva på bidrag. Sätt åt oss!

Om skillnaden mellan Krim och Kosovo: En majoritet av de som bor på Krim vill inte längre tillhöra det Ukraina som finns i dag. En majoritet av de som bodde i Kosovo ville inte tillhöra Serbien. Enligt de stora ledande demokratierna i väst (och Carl Bildt) är det mot alla internationella lagar och regler och ett grovt övergrepp på folkrätten att bryta sig ur ett annat land om inte detta andra land accepterar detta. Det gäller alltså Krim. Det gällde inte Kosovo. Där fick man istället starkt stöd från de stora fina västländerna (och Carl BiLdt) att skapa denna utbrytarstat. Visst finns det skillnader. Den stora skillnaden är att Krim inte vill mot väst medan Kosovo ville mot väst. Kan detta ha spelat in i västvärldens bedömning och hur man skulle agera? I Kosovo ingrep man ju militärt med bombningar för att stötta frigörelsen, kommer man att göra på samma sätt i Krim - fast tvärtom?

Mer om Krim: Jag läser förresten att ryska militärer i (på?) Krim kapat en amerikansk drönare som flög över territoriet och "tvingat" den till att landa på Krim. Varför flyger amerikanerna med sin militära material över andra staters omdiskuterade territorium? Är det för att provocera? Eller var det ett rent misstag som när brittiska krigsfartyget HMS Argyll i dagarna av misstag avfyrade två torpeder rakt in i Västeuropas största flottbas i Plymouth. Misstag kan alltid ske. Det var ju tur att torpederna inte var apterade!

Inga kommentarer: