måndag 10 mars 2014

Högervåldet

Säg Nej till nazismen
Se upp för de våldsamma nassarna på högerflanken: I dagarna har vi fått flera exempel på faran med den lilla grupp extrema högernassar som vårt land drabbats av. I dagarna främst exemplifierat av de medlemmar av det nynazistiska Svenskarnas Parti som med bland annat knivar attackerade hemvändande demonstranter från lördagens demonstration i Malmö på Kvinnodagen. Det är ju tyvärr inte första gången som nazister och rasister tar till våld mot sina meningsmotståndare. Och tyvärr verkar inte Polisen ta våldet på allvar. Vi har fortfarande Kärrtorp i färskt minne, och nu Malmö. Se t.ex. ETC, AB1, AB2 och SVT. Samtidigt har en skola i Stockholm med många judiska elever blivit nedklottrad med bland annat hakkors. Se AB, SVT1 och SVT2. I gårdagens Aftonbladet skriver Jan Helin om Kamil Ryba, en annan av dessa nynazister, som precis dömts för hot mot flera tidningar som skrivit på ett sätt som inte passat honom. Vilket visar på hans tro på vad demokrati innebär. Men tyvärr har media när det gäller krisen i Ukraina helt svalt historiebeskrivning från alla som lider av rysskräck och sväljer allt, bara det kan användas i kritiken av Ryssland. DN hyllar t.ex. en av dessa nazister som varit aktiva i Ukraina. Men man är väl helt influerade av Calle Twitters löfte att dessa nassar har "samma värderingar som våra". Vilka nu dessa värderingar är? En av de politiker som räddar kvar Calle Str... f'låt Bildt vid makten är Sverigedemokraten i Riksdagen Thoralf Alfsson. På sin blogg gläds han åt att den hemska tidningen Aftonbladet (som ju ibland granskar Sverigedemokraterna) i Förtroendebarometern, som jag skrev om för några dagar sedan, inte får så bra siffror när det gäller förtroendet från svenska folket. Att vi har ännu mindre förtroende för hans eget parti Sverigedemokraterna verkar han mindre orolig för. Det dåliga förtroende de flesta svenskar har för SD beror ju helt på att media är så stygga.

Om Annie Lööfs fiasko: Efter att snart ha haft ansvaret för företagandet i åtta år får vi nu facit på Näringsminister Annie Lööfs många löften. Enligt en rapport från Världsbanken så är villkoren för nystartande av företag i Sverige sämst i hela Norden! Så mycket är alla löften och ord från Annie Lööf värda. Sverige har rasat i rankingen under Annie Lööfs tid vid makten. För övrigt vill jag ge Världsbankens Augusto Lopez Claros en blomma för hans kommentar till frågan om att kvotera in kvinnor i företagens ledningar. Männen har styrt i företagen de senaste 200 åren, och det har kanske inte alltid gått så bra säger han. Så det är dags att släppa in kvinnorna menar han. Men det är ingen garanti att det blir bra bara för att det är en kvinna. Annie Lööf är ett exempel på det...

En statistiknörds paradis: När det börjar närma sig val är det en riktig högtid för en politiskt intresserad siffernörd som er bloggare. I dag är det två tidningar som publicerar sina månatliga väljarundersökningar. Aftonbladet låter United Minds göra deras undersökning medan Metro låter YouGov göra undersökningen. Och det spännande är att undersökningarna alltså inte visar på samma trender. Aftonbladet har som rubrik: - "Raset för SD: Lägsta siffran – sedan 2012" medan Metro pekar på deras uppgång via rubriken: - "Moderaterna har tappat 240 000 väljare till SD". YouGovs undersökning visar alltså att närmare en kvarts miljon Moderatväljare nu gått till Sverigedemokraterna. Nästan hälften av de väljare som flytt Moderaterna sedan valet har gått till Sverigedemokraterna. Vi får ännu en förklaring till Moderaternas åldermans, Carl Bildts, beskrivning av det Ukrainska högerextrema, nationalistiska, antisemitiska och nazistödjande partiet Svoboda (dvs marginellt till höger om SD): - "Europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra". Dra ner ridån för Calle!

De båda undersökningarna är överens om Socialdemokraternas 33,0%. Men sedan skiljer det sig en del. Vänsterpartiet får 7,0% eller 8,3%. Miljöpartiet får 10,4% eller 8,6%. Moderaterna får 22,7% eller 23,7%, Folkpartiet får 6,7% eller 5,2%, Centern klarar sig med 4,8% eller 4,6%, Kristdemokraterna åker ut med 3,5% eller 3,9% och Sverigedemokraterna får 9,4% eller 11,5%. Totalt ger detta de Rödgröna ett övertag på 50,4% mot 46,% för Högersidan eller bara med 49,9% mot Högerblockets totala 48,9%. Det ska alltså poängteras att jag konsekvent alltid räknar SD att höra till Högerblocket. Främst eftersom det visat sig att partiet till närmare 90% röstat med Högerregeringen i blockskiljande omröstningar i Riksdagen. Men också eftersom partiet är ett Högerparti. Och var Moderaternas värderingar ligger kan vi ju se av Carl Bildts citat ovan.

Inga kommentarer: