söndag 2 mars 2014

Resultatet av Anders klavertramp

Ännu fler väljarundersökningar: I går publicerade Dagens Nyheter sin månatliga undersökning, som görs av Ipsos, och satte som rubrik Utspelet om skatter har inte hjälpt regeringen. Och det är nog en ganska korrekt slutsats. Huruvida det handlar om att Anders Borg trampat i klaveret med sänkta bidrag till studenterna eller om han helt enkelt inte vill vinna valet, det får framtiden utvisa. DN:s undersökning visar att de Rödgröna leder med 52,0% mot 45,7% för hela Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna. Både Centern och Kristdemokraterna ligger på nedflyttningsplats med 3,5% vardera. Miljöpartiet ligger trea och Vänstern och Sverigedemokraterna delar fjärdeplatsen. Att sedan lyssna på Annie Lööfs optimism under rubriken Det gäller att hålla i och hålla ut är riktigt komiskt.

Stefan Löfven
Mer Undersökningar: I dag publicerar SR:s Ekoredaktion sin sammanvägning av ett antal väljarundersökningar under namnet Svensk Väljaropinion. Och denna blir ju ganska tillförlitlig eftersom felmarginalerna krymper genom ett ökat underlag. Men denna månaden innehåller den inga större förändringar jämfört med förra månaden. Den största är en Socialdemokratisk uppgång till 34,5% (+0,8). För övrigt är Sverigedemokraternas nedgång till 8,7% (-0,4) den näst största förändringen. Totalt får de tre Rödgröna partierna 52,1% och ökar med det på sin ledning med nästan 1 procentenhet. Den är i dag dubbelt så stor jämfört med samma tidpunkt innan förra valet. Miljöpartiet håller sin tredjeplats på 9,5% medan Vänsterpartiet på 8,1% fortsätter att ligga rekordhögt. Moderaterna på 24,4% och Folkpartiet med 5,8% är de enda av Högerallianspartierna som tar sig in i Riksdagen. Både Kristdemokraterna med 3,7% och Centern på ännu sämre 3,5% ligger risigt till. Bara S + Mp ensamma är numera klart större än hela Högeralliansen. Och just detta kan ge en föraning om vilken Regering vi kan förvänta oss. Är S + Mp större än Högeralliansen samtidigt som S + Mp + V är större än hela Högerblocket så tror jag vi får en S + Mp regering som lever på stöd från Vänsterpartiet. Ett valresultat på dessa siffror skulle faktiskt ge en situation där S + Mp ensamma är större än hela Högerblocket inklusive SD eftersom C och Kd åker ut. En sådan regering skulle alltså inte ens behöva aktivt stöd av Vänsterpartiet. Socialdemokraterna skulle till och med ensamma bli större än hela Högeralliansen! Läs gärna hur Aftonbladet och Expressen skriver om det hela.

Mer om Pratkvarnens fiasko: Med Pratkvarn menar jag i detta fallet den f.d. majorn Jan Björklund som är mycket duktig på att snacka skolpolitik. Men när det gäller att leverera så sätter han nog rekord i misslyckanden. Nu senast ser jag att Sverige numera inte längre är medlemmar av ENQA. ENQA betyder the European Association for Quality Assurance in Higher Education, och det är en europeisk organisation, utan kommersiellt intresse, som verkar för kvalitetssäkring av högre utbildning i Europa. Och jag fortsätter att citera Wikipedia: För att uppfylla kravet som fullvärdig medlem prövas organisationen av en grupp sakkunniga som utses av ENQA. Kriterierna för medlemskap följer riktlinjerna i ESG. Medlemskapet omprövas vart femte år. År 2012 hade organisationen 41 medlemsorganisationer i 20 europeiska länder. Men Sverige uppfyller inte längre villkoren och har inte fått tummarna ur r...n att komplettera sin nyansökan så numera är vi utslängda. Fast det ordvalet vill man från officiellt håll inte använda. Men faktum är att Jan Björklunds Sverige inte längre uppfyller villkoren för medlemskap och ENQA har tröttnat på att vänta på svenska besked.

För övrigt är situationen i Ukraina ännu ett exempel på att de stora makthavarna i världen (som USA, Ryssland, Kina, EU osv) fullständigt skiter i människorna i andra länder i sin kamp om makt i världen. Alla mina fienders (mina maktkonkurrenters) fiender är mina vänner. Därför stödjer just nu USA och EU en maktgrupp i Ukraina som innehåller starka grupper av fascister och högerextrema utan någon önskan om demokrati. Bara dom motarbetar "våra ovänner" (= Ryssland) så är dom våra vänner. Och Ryssland är inte ett dugg bättre. Man struntar fullständigt i det ukrainska folket bara man får behålla kontrollen och stöttar därför vilka extrema "ryssvänliga" grupper som helst, bara dom motarbetar deras "fiender". Dom borde skämmas allihopa. Men det gör dom inte!

Inga kommentarer: