tisdag 18 mars 2014

Krim igen

Calle Str... f'låt Bildt har en åsikt: Jag ser att Carl Bildt inte tycker att det finns några likheter mellan Kosovo och Krim. Och det har han ju i och för sig helt rätt i. I Kosovo handlade det ju om ett folk som ville frigöra sig och dra sig mot väst. Alltså kunde NATO med gott samvete flygbomba för att driva igenom självständigheten medan Ryssland kunde vara starka motståndare och babbla om internationella lagar. I Krim handlar det ju istället om ett folk som vill frigöra sig och stanna kvar inom öst. Och då måste ju NATO (=USA) vara motståndare och babbla om samma internationella lagar medan Ryssland istället ställer upp för folkets rätt att själva välja. Väst (dvs USA/NATO och Carl Bildt) är mycket tysta med sin kritik av de nazistgrupper som är en del av den nya makten i Ukraina. Dom är ju "allierade" och då får man ju svälja en hel del. Allt för att ytterligare kunna flytta fram sina positioner. Ryssland å andra sidan måste ju skydda sina militära baser i Krim, alltså är man villiga att ta en konflikt för detta. För det är väl ingen som tror att det handlar om folket på Krims bästa man tänker? Det gäller att skydda sina militära baser! När det kommer till kritan tänker våra stormakter alltid först och främst på sig själva. Det intressanta är att det neutrala Sveriges utrikesminister just nu verkar stå på Vita Husets lönelista. Och fortsätter leva i rysskräck. Det enda bra med Ryssland är alla miljoner man kan tjäna på rysk olja... För övrigt har jag fortfarande inte fått något svar från Regeringskansliet på om Calle Twitters bloggande och twittrande ska ses som Sverige officiella åsikt eller Calles privata åsikter.

Anders Borg tar sig för pannan
En Finansministers klavertramp: I en intervju i tidningen Land lyckas vår Finansminister Anders Borg trampa rejält i klaveret. - "Att tro att jordbruk kan överleva som jordbruksindustri i Sverige, långsiktigt, det tror inte jag. Alltså, det här industriella baconet, det är inte kärnan." Vad Anders Borg uppenbarligen inte tror på är svensk jordbruksindustri som satsar på kvalitet och "nära" produktion. Istället verkar han tycka att det lika gärna kan läggas ner och ersättas av billig import. Det kommer inte hålla i längden att tro att svenska bönder genom större krav på djurhållningen, mindre gifter och mer naturnära produktion ska kunna konkurrera med billig import utan samma krav på djurhållning och giftfri miljö. Hur som helt tog det rejäl fyr inom svensk Lantbruksindustri - och bland de få lantbrukare som finns kvar inom Centerpartiet. När yttrandet kom upp till debatt i Riksdagen vågade dock inte Anders Borg ställa upp utan skickade upp sin Landsbygdsminister, Centerpartisten Eskil Erlandsson.

Skånska järnvägar
Om skånsk kollektivtrafik: Jag läser att våra politiker har debatterat Skånetrafiken. Det handlar om snabbt ökade priser och planerna på att släppa in de rent kommersiella aktörerna (dvs i förlängningen låta dom ta över allt mer). På mindre än 5 år har priserna i Skåne gått upp med 30%. Vilket är långt mer än inflationen. Relativt sett har det alltså blivit allt dyrare att ta tåget eller bussen. Att ta en tur de 2 milen med bussen eller tåget till Helsingborg från Åstorp kostar nästan exakt 100 kronor tor. Tror verkligen högsta ansvarige politikern, det folkpartistiska regionrådet Mats Persson, att detta lockar någon som har en bil tillgänglig att åka kollektivt istället? Man sparar verkligen inga pengar på det i varje fall - tvärtom. Miljöpartiet, som ingår i den Högerallians som styr Skåne, tror jag känner sig lite splittrade när dom säger: - "Det är aldrig roligt att höja avgifterna, men det har bidragit till att vi har kunnat öka resandet. Jag tycker att det är väl värt att försvara". Hade priserna verkligen varit konkurrenskraftiga hade resandet varit mycket större. Byt ut ledningen i Skåne!

Om irriterande reklam: Tillhör DU också oss som blir fly förbannad på all "TV" som startas upp automatiskt med en massa reklam när man ska läsa en tidningsartikel på nätet? Kvällstidningarna är fruktansvärt irriterande. Ofta gör jag så att jag läser tidningens "löpsedel" och högerklickar och öppnar i nya flikar de olika artiklar jag vill läsa mer av. Det innebär att jag mycket väl kan starta upp 3-4-5 artiklar i bakgrunden. Och om ett par av dessa dessutom har ett TV-inslag som startar automatiskt med långa reklaminslag hinner jag bli ytterst irriterad och förbannad över all skit som spelas upp i bakgrunden på flikar som jag inte ens vet vilken flik det är. På Expressen kan man ofta inte ens stanna reklamen om man inte vill se den eller TV-inslaget alls utan bara vill läsa artikeln. Nu läser jag att till och med Mediebyråerna sågar systemet med autostartade TV-klipp med reklam. Om man ska bli förbannad eller bara skratta åt kommentaren från Expressen vet jag inte: - "Vi har inte tyckt att det har varit av någon större vikt att ha en pausfunktion. Vårt mål är att försöka få in tittarna i våra spelare i förhoppning att de ska fortsätta titta". Förhoppning att vi ska fortsätta titta? Ha, vi blir ju tvingade att titta!

Inga kommentarer: