lördag 2 mars 2013

Om sprit och girighet

Dagens sanningssägare: - "Alkoholliberalerna på sjön är ett gäng halvalkoholiserade gubbar i kändissvängen" säger Lars Olof Sjöström vid Motormännens helnykterhetsförbund som kommentar till en grupp mer eller mindre kändisar som gått ut och krävt att alkoholförbudet till sjöss ska slopas. Stockholms miljö- och skärgårdslandstingsråd, centerpartisten Gustav Andersson har i ett öppet brev gått ut och krävt att sjöfyllerilagen ska avskaffas. Och han får stöd av kändisar som Bert-Åke Varg, Ulf Brunnberg, Linus Wahlgren, David Hellenius och Sonja Aldén som tycker att man måste kunna få ta sig en hutt eller flera innan man ger sig ut på sjön. Det är ju så gott om plats att risken för att man skulle lyckas krocka med någon annan är ju inte så stor. Och det är ju riktigt elakt mot det fina folket att dom inte ska få ta sina huttar ute i skärgården som dom vill. Jag tror att jag håller med Lars Olof Sjöström.

För övrigt läser jag att alkoholhalten i finska Koskenkorva ska sänkas!

Dagens girighet: När man slutar som politiker kan man göra på många olika sätt. Tidningen ETC Malmö berättar i sitt nya nummer om moderaternas tidigare starke man i Malmö, Joakim Ollén, som lagt av med politiken för några år sedan och gett sig in på business istället. Och han har då så till den milda grad utnyttjat sina förbindelser för att gå genvägar att andra politiker faller som käglor sedan dom avslöjats gå förbi reglerna för att hjälpa den gamle kompisen. Och tidigare har det i Skåne flitigt debatterats "pensionsvillkoren" för bland annat Moderaternas tidigare starke man i Skåne, Jerker Swanstein, som 2010 dock inte blev omvald utan ersattes av Pia Kinhult. Jerker som är jämnårig med mig fick under sitt första år som politikerpensionär mer än en halv miljon kronor i "pension". Samtidigt tjänade han ännu mer, drygt 600.000 kronor, på annat jobb. Ännu förmånligare är det för kristdemokraten Rolf Tufvesson som är rena ungdomen, född 1961. Men han slutade också med toppolitiken 2010 och lever nu gott på andra inkomster och till detta "politikerpension". Han sökte extra pension från Region Skåne för fyra år då han inte jobbat för Regionen utan varit anställd av Kristdemokraterna. och det beviljades... Han får nu närmare 39.000 kronor i politikerpension (52 år gammal) och tjänar dessutom närmare en miljon kronor på annat jobb. De 39.000 kronorna är 13.000 högre än vad det skulle varit om man följt reglerna. Men "allt sker enligt gällande regler" som dom säger. Herrarna kommer från samma partier som på riksnivå drivit igenom att den som är arbetslös aldrig kan få mer än knappt 15.000 kronor i A-kassa. Och till detta skall dessa pengar straffbeskattas. Jag undrar om herrarna i varje fall rodnar när man jämför "vanligt folk" med de "fina upphöjda gubbarna" som dom är.

Dagens väljarundersökning: I dag är det dags för Dagens Nyheter att presentera sin väljarundersökning gjord av Ipsos. Den stora förändringen här är stora framgångar för Socialdemokraterna (+3,8) och stora förluster för Moderaterna (-4,2). Näst största förlorare är Folkpartiet (-2,0). Totalt ökar det Rödgröna alternativet med 3,4 procentenheter medan Högeralliansen tappar 4,7 procentenheter. Enligt denna undersökning ökar Kristdemokraterna så att dom kommer precis över 4%-spärren medan Centerpartiet ligger kvar under.

Inga kommentarer: