fredag 1 mars 2013

Åldersdiskriminering!

Dagens sparken: Det börjar bli allt mer uppenbart att de styrande kommer att ersätta Lars E O Svensson i Riksbankens styrelse. Den formella motiveringen är att han faller bort av åldersskäl. Men i verkligheten är skälet att Lars E O Svensson stått i opposition mot en majoritet i Riksbankens styrelse under lång tid. Det huvudsakliga uppdrag som Riksbanken har är att hålla inflationen kring 2% (i ett spann mellan 1-3%). I själva verket har Riksbanken fört en så återhållsam politik (med onödigt höga räntor) att inflationen hela tiden nästan legat under 1% och ibland kring 0%,. Hade Lars E O Svensson fått en majoritet med sig hade vi haft ännu lägre räntor, en inflation kring 2% och därmed en klart lägre arbetslöshet eftersom det hade förts en mer expansiv politik. Så vi kan förstå varför man vill göra sig av med en kritisk röst. Att vilja göra sig av med någon som är 66 år pga åldersskäl är patetiskt samtidigt som man vill höja pensionsåldern. Läs vad Villy Bergström skriver i Expressen.

Tobias Billström med kompis
Dagens Billström: Tidningen Fokus berättar i sitt nya nummer i dag en hel del om bakgrunden till jakten på papperslösa. Och Fokus kan berätta att det faktiskt är högste ansvarige ministern moderaten Beatrice Ask som arbetat hårt för att polisen ska prioritera jakten på papperslösa på bekostnad av arbetet med jakten på kriminella. Som jag har förstått har antalet poliser minskat i Sverige på senare år (se Sven Tycker den 21 februari under rubriken Dagens avslöjande). Och dom som finns hinner ju faktiskt inte med det jobb som måste vara deras huvudsakliga sysselsättning. Dvs att göra samhället tryggare och bekämpa brottslighet och därmed fånga in kriminella. Om man istället prioriterar att kontrollera människor som ser utländska ut (mer ån 90% av de som kontrolleras är legitima svenskar som har rätt att befinna sig i Sverige) så får det mer en känsla av apartheid. Även Socialdemokraterna är nu kritiska till det s.k. REVA-projektet.

Dagens statistik: Jag läser en liten notis som berättar om fördelningen av miljardärer i vår värld. Kan ni gissa vilken stad i världen där det bor allra flest miljardärer? Rätt svar är Moskva! Det går framåt för en del ryssar i varje fall.

Dagens lasagne: Debatten om insmugglat hästkött i lasagne och köttbullar och massa annat har fått en något annorlunda effekt. Faktum är att försäljningen av hästkött (officiellt) har ökat kraftigt de senaste veckorna. Företaget Kvalitetskött, som står för 80% av den officiella försäljningen av hästkött i Sverige, har på ett par veckor ökat sin försäljning av hästkött med 50%. Debatten om fusket med innehållsförteckningarna har alltså fått många positiva effekter. Förhoppningsvis blir producenterna mer noggranna med var dom köper in sina råvaror från. Och som sagt blir vi kanske bättre på att ta till vara hästköttet på rätt sätt. Det är inget fel på hästkött, men det ska stå på förpackningen är det är just det. Om producenterna envisas med att köpa in billigast möjliga kött från en massa anonyma leverantörer utan garantier för vad det i verkligheten är, så får dom på sina förpackningar skriva: - "Blandat kött av varierat ursprung"! Sedan får dom se om vi konsumenter då fortfarande vill köpa "produkten"?

Inga kommentarer: