tisdag 26 mars 2013

Om stora mot små

Dagens skratt: Stora Google blev sura på lilla Språkrådet när dom tog med ordet ogooglebar i sin lista över nyord och förklarade det med saker som inte gick att söka på Internet. Och Jätten Glufs Glufs kallade omedelbart in en välbetald jurist som krävde att Språkrådet skulle ändra betydelsen av ordet till att bara hänvisa till sökmotorn Google, inte andra sökmotorer. Och lilla Språkrådet konstaterade att Google redan satsat mer pengar på frågan än vad Språkrådet någonsin skulle ha råd med. Alltså plockade man bort ordet ur listan - men gav samtidigt rejäl publicitet åt saken. Effekten blev att ordet fått ännu större spridning än det skulle annars. Och Jätten Glufs Glufs har lyckats, men har samtidigt totalt gjort bort sig. Bojkotta Google! Gör era sökningar hos GROWYN så ger ni samtidigt ett bidrag till miljöarbetet.

Försäkringskassan
Dagens Försäkringskassan: Jag ser att Försäkringskassan fått mycket skarp kritik från JO. Dels för att man handskats ansvarslöst med sekretessbelagda uppgifter. Bland annat har personal vid Försäkringskassan talat in sådana uppgifter på telefonsvarare. Man får också kritik för att skicka standardiserade brev som inte anpassar informationen till den som ska få informationen. Det är färdiga mallar i besluten som används och som inte anpassas efter det aktuella ärendet och mottagaren. Och jag tror att kritiken är helt riktig. Och det är en effekt av en avpersonifierad och centraliserad organisation. Precis det som fick er bloggare att lämna Försäkringskassan åt sitt öde för ett antal år sedan.

Oron för Euron
Dagens sensationsrubrik: Helsingborgs Dagblad lyckas på dagens Ekonomisidor få ihop rubriken: - Frankrikes finansminister: Euron överlever! Och det är ju verkligen ett påstående som kräver en rejäl rubrik. Euron överlever! Det är en så stor sensation att det behöver påpekas. Själv tvivlar jag! Webversionen av artikeln har en lite annorlunda rubrik, men samma innehåll. Tänk att det ens behöver påpekas? Krisen är rejäl för Euron.

Dagens rasister: Rasismen och främlingsfientligheten skapar många rubriker. Det är bussbolag som delar upp sina passagerare i renrasiga svenskar och utlänningar. Det är ambulanschaufförer som tycker att det helt OK om någon hoppar från fönstret, han är ju bara en vanlig flykting. Och det finns ju inte heller någon anledning att köra honom till sjukhuset för kontroll efter att han hoppat. T.o.m. närvarande poliser blev rejält upprörda. Och det är i England där Fredrik Reinfeldts goda kompis David Cameron som varnar för bidragsturism och alldeles för många invandrare. Fast Fredrik Reinfeldts avståndstagande lät ganska pliktskyldigt. Kanske skulle han satsa på att skicka Tobias Billström till London. I dagens City-tidning berättar flera personer med utländskt utseende om sin erfarenhet av att ständigt misstänkas för saker bara för att dom inte är blonda och blåögda. Och det är Expressens ledarsida som oroas över alla främlingar som kommer hit. Det är bara att fortsätta debatten och visa på hur vi medvetet eller omedvetet behandlar folk olika beroende på hudfärg och hårfärg. Tänk efter! Läs här och här och på en massa andra ställen.

Dagens Skärp straffen: Här hemma i Åstorp har en miljöskandal präglat en stor del av debatten. En företagare, Mattias Alp med företaget Svensk Jordförbättring, fick av kommunen i uppdrag att bygga flera bullervallar. Vad han inte berättade var att han skulle fylla vallarna med rötslam, natriumsulfat och jord. Natriumsulfatet var giftigt avfall från Perstorps AB. Och det dröjde inte länge förrän skiten lakade ut. Vallarna har nu fått saneras av kommunen och fortfarande finns ett upplag med Natriumsulfat som inte tas omhand. Mattias Alp har bara stuckit. Nu har han i domstol dömts till "kraftigt bötesstraff". Detta kraftiga bötesstraff visade sig vara 100 dagsböter á 70 kronor. Dvs totalt 7.000 kronor! Är detta vad domstolen menar med "kraftigt bötesstraff" så ska jag skriva på alla listor som finns som kräver hårdare straff. Det ska påpekas att han även ska betala skadestånd till en del villaägare som drabbats av urlakat giftvatten och stank.

Inga kommentarer: