tisdag 5 mars 2013

Där hör dom hemma

Dagens klavertramp: Kaka söker maka. De styrande i Nordkorea tycker inte att mänskliga rättigheter är något att bry sig om. The Pirate Bay tycker inte heller att rättigheter är något att bry sig om. Det är bara att ta för sig. Så egentligen är det inte så underligt när vi nu hör hur dessa fanatiker passar så bra ihop. The Pirate Bay loves Kim Yong Nam (och den evige ledaren Kim Il Sung) kanske känns lite udda att tänka så där i början, men vid en närmare eftertanke så är det ju helt logiskt. Av detta kanske ni har förstått att jag inte har så stor förståelse för den totala friheten på nätet. Har jag skapat något som går att sprida elektroniskt, en film, musik, ett datorprogram osv så är det jag som avgör om det är fritt fram för vem som helst att sprida och utnyttja detta eller inte. Om jag vill ha betalt av de som vill använda detta så är det jag som avgör priset och sedan får eventuella användare välja om dom vill betala eller låta bli att använda mitt arbete. Det är inte andra personer som avgör om jag ska få betalt för mitt arbete eller inte. Att nu ha accepterat ett erbjudande från Nordkorea tycker jag slutgiltigt visar var dessa herrar befinner sig på den moraliska skalan. Jag för min del tycker att hela nyheten låter som ett enda stort skämt.

Dagens pseudonyhet: Diskussionen om tvånget att betala TV-avgift även för dator, läsplatta och smarttelefon tycker jag är en pseudonyhet. För det första berör förändringen väldigt få människor. Det är inte så många som inte äger någon TV. Och av de som inte äger någon TV men däremot innehar dator, surfplatta eller liknande så finns det inte många som inte utnyttjar dessa för tittande på strömmande media - dvs "TV". Utvecklingen går mot att de elektroniska prylarna växer samman. TV-skärmen används för att koppla till datorn och datorskärmen ersätter TV-skärmen. Du kryper ner i soffan tittar på "TV" via läsplattan osv. Det går helt enkelt inte att urskilja just en traditionell TV-mottagare. Att göra detta till en stor debattfråga visar på att vi inte har något viktigare att debattera i vårt land. Den lilla grupp som tidigare smitit undan TV-avgiften men nu blir krävd har nog inget annat att skylla på. Vi ska vara mycket tacksamma för Public Service. Vi får för pengarna ett antal TV-kanaler (SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen, Barnkanalen osv) och en hel mängd radioprogram. Jag såg i tidningen tittarsiffrorna för den senaste veckan. De tio program som flest svenskar sett hade alla sänts på SVT1! Vi ska vara tacksamma för TV-kanaler som inte bara fyller ut sändningstiden mellan infantila reklaminslag med billig inköpt smörja från USA. Vi ska vara glada för radioprogram som produceras för att innehålla något och inte bara radioprogram som består av en eller flera idioter som pratar goja mellan nonstopmusik av de senaste hitlåtarna i all evighet.

Dagens Jag vill också ha mer: Knugahuset vill ha ett antal extra miljoner förutom de 124 miljoner som redan går dit. Fast enligt sedvanlig tradition vill inte Carl 'den siste' Gustaf redovisa vad pengarna går till. Jag är medveten om att mycket går till att underhålla byggnader som är en del av den svenska kulturtraditionen. Men det förhindrar inte att Knugahuset som alla andra myndigheter ska redovisa offentligt hur pengarna används.

Inga kommentarer: