söndag 10 mars 2013

Om de sista centerpartisterna

Dagens utrotningshot: Det finns inte så många centerpartister kvar, så det gäller att vårda de få som återstår. Är det så vi ska tolka att Centern "förlåter" Hans-Erik Hellborg för hans klavertramp som jag skrev om den 22 februari. Han har ju så bittert ångrat sitt "rasistiska" mejl. Jag har dock inte riktigt hajat om han ångrade vad han skrev eller om det är så att han ångrar bittert att han skickade det till fel mottagare... Hur som helst berättar Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet att han nu är förlåten och tillbaka i politiken.

Skjut inte
Dagens skjutgalningar: Amerikaner fortsätter att inte förvåna. Det måste vara något i hamburgarna som amerikaner vräker i sig som skadar hjärncellerna på något sätt. Jag läser att i den amerikanska delstaten South Dakota ska det nu bli fritt fram för skolor att låta lärare och annan skolpersonal att vara beväpnade så att det kan bli en uppfräschande eldstrid i korridoren om någon knäppgök skulle få för sig att börja skjuta vilt i skolan. T.ex. en annan lärare som precis fått veta att han ska få sparken. Och då är det ju praktiskt om han har pickadollan med sig redan från början. Observera att de tidningar som skriver om nyheten, t.ex. Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet lyckats författa exakt samma text. Utan att ange att dom snott en text gissningsvis från TT rakt över. Alla heder åt Sveriges Radio som fått ihop lite mer information.

Dagens felprioritering: Jag läser att Svenska försvaret nu fått sina första Black Hawk helikoptrar. Till en kostnad på sammanlagt 4,7 miljarder kronor ska den svenska krigsmakten få sammanlagt 15 nya helikoptrar att leka med. Samtidigt har den svenska polisen i södra Sverige inte tillgång till en enda helikopter. Den närmaste finns i Göteborg. Och så klagar dom på att det är militären som inte har tillräckligt med pengar?

Dagens Björklund 1: Surprise, surprise, men jag ger i dag lite beröm till vår folkpartistiska skoltaliban Jan Björklund. Han har nämligen kommit fram till att Förskolan är en pedagogisk verksamhet och inte bara en förvaring av barn medan mamma och pappa jobbar. Och som pedagogisk verksamhet ska den vara öppen för alla och inte undanhållen den som har arbetslösa föräldrar. Bra tänkt Jan! Fast jag tvivlar på att du får Anders Borg med dig så det lär nog inte bli något av det. Läst i bland annat Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio.

Dagens Björklund 2: Och så har den gode Jan kommit underfund med att våra skolelever inte får de timmars utbildning som dom är utlovade (och lagen säger). Enligt Skolverket så snålar skolorna och ger inte det antal undervisningstimmar till eleverna som dom ska ha. Det snålas! Tror ni att Jan lyckas få igenom någon förbättring? Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Sveriges Television

Dagens feltänk: Dagens verkliga feltänk står folkpartisten Jasenko Selomovic för som i ett debattinlägg tycker att det är dags att införa en Författningsdomstol i Sverige. Hans argument är Sverigedemokraterna. Men vad är det som säger att jurister har "rätt" åsikt? Författningsdomstol innebär i praktiken att de folkvalda politikerna i Riksdagen kan fatta beslut om vilka lagar som helst. En liten grupp jurister i en Författningsdomstol kan stoppa lagen om dom inte tycker att den passar. Och det här är ett krav som kommer från högerhåll lite då och då. Men än så länge har vi lyckats stoppa dumheterna. Självklart är det så att det är de politiker som vi väljer i demokratiska val som ska besluta om vilka lagar som ska gälla. Tycker vi att dom fattar fel beslut så får vi byta ut dom mot politiker som fattar rätt beslut i nästa val. Det är ju därför vi väljer politikerna. Vi har också en säkerhetsspärr som innebär att ändringar av grundlagarna måste göras av två på varandra följande Riksdagar. Ändringen träder alltså inte ikraft förrän en nyvald Riksdag tycker det samma. Att införa en regel om att en liten grupp jurister utan demokratisk insyn ska överpröva alla lagar är ett demokratiskt steg tillbaka. Glöm det!

Dagens statistik: Bland annat Moderatstyrda (med röststöd från en del andra partier) Skåne och Stockholm har svåra problem med överbeläggningar på sjukhusen. Mer eller mindre slentrianmässigt tvingas patienter ligga i korridorer. Och regelbundet tvingas sjukhusen betala "böter" för överbeläggningar. Men skatterna hålls ju nere! Jag såg nyligen statistik över antalet vårdplatser per 1000 innevånare för olika länder. Och den statistiken förklarar lite. I Japan har man 13,6 vårdplatser. I Frankrike 6,4, i Tyskland 8,3 och i Storbritannien 3,0. Våra Nordiska grannar i Finland har 5,9, Danmark har 3,5 och Norge 3,3. I Sverige har vi 2,7 vårdplatser per 1000 innevånare. Kanske förklarar detta lite varför människor tvingas ligga i korridorer eller två i enkelrum osv. Men skatterna hålls nere i varje fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Sven!
Skulle vara intressant att höra dina tankar om Zarembas artikelserie om sjukvården i DN. Tycker det är skrämmande och ofattbart.

Sofia