fredag 8 mars 2013

Vem litar du på?

Dagens förtroendeliga: En gång om året gör Göteborgs Universitet en mätning av förtroendet för olika företag och institutioner, den s.k. Förtroendebarometern. Något som är spännande läsning för en statistiknörd som er bloggare. Och detta är riktigt spännande att följa utvecklingen genom åren eftersom undersökningen görs årligen sedan 1997. T.ex. ser jag att storföretagen sjunkit från 38 år 1997 till 24 i år på den 100-gradiga skalan. Efter en topp 2008 på 39 har det burit rejält neråt i vårt förtroende för storföretagen. Av de olika samhällsinstitutionerna är det Universitet och Högskolor med 65 som ligger i topp följt av Sjukvård och Riksbank. I botten hittar vi Bankerna, Storföretagen, EU-kommissionen och de Politiska partierna. Ett av de stora rasen är Kungahuset som rasat från 50 till 37 sedan 2010. Vi kan se att vi litar mer på Morgontidningar än Kvällstidningar. Av kvällstidningarna litar vi mer på Aftonbladet än Expressen. Av TV så ligger SVT ganska högt (73 och ganska oförändrat under åren) medan TV4 i stort sett halverat sina siffror sedan 1998 då man låg på 65 mot dagens 34. Fast det är ändå bättre än TV3 som har en förtroendesiffra på 13. Av företagen hittar vi Systembolaget, IKEA och Volvo i topp och TeliaSonera, Saab och SJ i botten. Av myndigheterna ligger Skatteverket överlägset i topp med 53 medan Försäkringskassan (18), Arbetsförmedlingen (11) och Migrationsverket (9) ligger i botten. Bland "välgörenheten" är Amnesty i topp före Frälsningsarmén och Röda Korset. De 5 i botten av allt som ingår är Twitter, Expressen, Centerpartiet, Migrationsverket och Sverigedemokraterna. Och de fem i topp är Sveriges Radio, Sveriges Television, Universitet/Högskolor, Systembolaget och Sjukvården. Sven Tycker fanns inte med!

Sosseros
Dagens väljarundersökning: Och väljarundersökningarna står som spön i backen. Dagens undersökning hittar jag i Expressen och den görs av Demoskop. I denna undersökning tappar alla fyra Högerallianspartier och mest tappar Moderaterna som nu får 27,8% medan Folkpartiet får 5,4% och både Kristdemokraterna med 3,5% och Centern med 3,0% nu parkerade rejält under 4%-spärren. Totalt får Högeralliansen 39,6% vilket är första gången på över 4 år i Demoskops mätningar som man ligger under 40%. M+Fp får sammanlagt 33,2% vilket är obetydligt mer än vad Socialdemokraterna med 32,3% får ensamma. Miljöpartiet får 9,0% medan Vänsterpartiet får 6,2%. Alla de tre Rödgröna partierna ökar och får alltså sammanlagt 47,5% vilket skulle gett en egen majoritet i en nyvald Riksdag. Även Sverigedemokraterna ökar till 11,0%. Vi kan fastslå att Annie Lööfs jippo i Maramö opinionsmässigt har blivit ett fiasko. Och jag tror att valet 2014 kommer att avgöras av hur många av Högerallianspartierna som åker ut. Om det bara blir Centern eller även Kristdemokraterna? Och av om Sverigedemokraternas missnöjesstöd håller i sig eller om folk hinner syna bluffen och vart i så fall väljarna går istället.

Dagens lönesänkning: Nokias vd Stephen Elops fick ett rejält tapp i lön förra året. Från 7,9 till 4,3 miljoner dollar på ett år. Stackars Stephen! Det gick inte riktigt lika bra för Nokia. Men 4,3 miljoner dollar är ju inte så illa pinkat det heller.

Dagens klavertramp: Dagens klavertrampare måste vara Hamas-ledningen i Gaza. Det regelbundet återkommande maratonloppet i Gaza som arrangeras av FN-organet UNRWA har stoppats i år. - "Vi vill inte att män och kvinnor ska springa tillsammans" säger Abdessalam Siyyam som är kabinettssekreterare i Gaza. Tala om att trampa i klaveret!

Inga kommentarer: