fredag 15 mars 2013

Ett brott mot naturlagarna

Dagens avslöjande: Det får väl betecknas som ett brott mot naturlagarna. Men Aftonbladet och Wikileaks avslöjar i dag hur Carl Bildt som ung blivande stjärnpolitiker på 70-talet extraknäckte som informatör till USA:s ambassad och CIA. Enligt handlingar som Wikileaks offentliggjort och som bland annat Aftonbladet och Expressen berättar om så berättade Carl Bildt dagligen direkt till USA om de hemliga regeringsförhandlingarna 1975 då han fortfarande bara var medhjälpare till Gösta Bohman. Fast naturligtvis har Carl Bildt inte gjort några fel. Han kan ju inte göra fel. Fast jag blir lite orolig när han bland annat berättar att utrikesförvaltningens tjänstemän fortfarande i dag dagligen rapporterar till USA:s ambassad och USA:s statsförvaltning. Hur som helst kommenterar dåvarande folkpartiledaren Per Ahlmark det hela så här: - "Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad." Dåvarande centerledaren Torbjörn Fälldin kommenterar det så här: - "Det är en princip som är viktig. Har man kommit överens på tu man hand eller i en större krets att tills vidare så ska det vi avhandlar inte komma ut till offentligheten, då gäller det. Och då gäller det för alla." Men Calle Str... f'låt Bildt har naturligtvis inte gjort något fel om han får säga det själv. Det vore ju ett brott mot naturlagarna. Är man täckt av teflon så är man. Är man ofelbar så är man. Läs bland annat i Aftonbladet och Aftonbladet och Expressen och Expressen och Expressen.

Skyll inte på mig
Dagens skratt: Grannarna måste ha undrat vad det var som fick mig att skratta så våldsamt i morse när jag läste dagens debattinlägg i Dagens Nyheter från Moderaternas partisekreterare Kent Persson med rubriken: Vi moderater är alldeles för Stockholmsfixerade. Tänk att man har insett detta. Det ska bli spännande att se om det blir någon ändring i politiken som ju är anpassad för att det ska bli bra för de som redan har det bra och sämre som straff för de som inte har det så bra.

Dagens sågning: Jag ser att Fredrik Reinfeldt inte håller med sin gamla kompis Sven Otto Littorin. Han sågar hans sågning, som jag berättade om i går.

Dagens pensionär: Precis som de flesta andra svenskar har jag i dagarna fått ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Och likt alla andra kunde jag inte bärga mig innan jag hade kunnat sprätta upp detta besked och med spänd förväntan studerat innehållet. Och jag kan konstatera att min pension från denna källa kommer att bli 12.600 kronor om jag börjar ta ut min pension vid 65 års ålder. Om jag däremot väljer att jobba ända till 67 års ålder kommer pensionen att öka till 15.000 kronor. Det är väl bara att hoppas att det finns någon arbetsgivare som vill ge mig ett jobb då också. Lyckligtvis har jag ju i varje fall inte under de gångna 40 åren haft ett fysiskt tungt arbete som gör att jag inte skulle orka jobba så länge. De som varit så korkade att dom valt den typen av arbete får ju skylla sig själva om dom inte kan jobba några år extra och få en mer dräglig pension. Ännu mer spännande är att studera utvecklingen för mitt PPM sparande. Enligt uppgift har min värdeförändring varit 17% upp. Jag tillhör ju den stora grupp som valde att inte välja utan får mina PPM-slantar förvaltade i "Soffliggarfonden". Jag ser att den genomsnittlige pensionsspararen har en värdeförändring på 12%, dvs rejält sämre än vi som inte valde något aktivt. Men å andra sidan betalar dom i snitt 0,32% i fondavgift medan vi bara betalar mindre än hälften, nämligen 0,14%. Så vi har ju varit mindre solidariska med att göda pengaflyttarna som sitter på sina feta rövar och flyttar runt våra pengar. Jag skäms lite för att jag inte hjälpt till att skapa en god utveckling i fondbranschen!

Dagens citat: - "Women are naturally unfit for political office. Both the natural order and facts show us that the political being par excellence is male; the Scripture shows us that woman has always been the helper of man who thinks and does, but nothing more." Ja, så sade vår helt nyvalda påve Franciskus I för några år sedan, 2007. Så vi kan ju förstå varför han inte heller vill ha några kvinnliga präster. Han är uppenbart en värdig representant för den katolska kyrkan.

Dagens löneökning: Antagligen har Margot Wallström fått årets löneökning. Men hon vill inte kommentera sin inkomst. Hur som helst har hon följt moderaten Per Schlingmanns exempel och blivit anställd av Postkodlotteriet. Lotteriet som blivit mest kända för att de som jobbar med det har rejält betalt. Men Margot vill inte kommentera sin lön, och det kanske säger allt.

För övrigt har förre moderate försvarsministern Sten Tolgfors bestämt sig att fortsätta jobba med vapenexport. Han har blivit delägare i och anställd av konsultfirman Rud Pedersen som bland annat hjälper Saab att sälja ännu mer vapen runt om i världen. Och sån't är ju Sten Tolgfors bra på.

Inga kommentarer: