lördag 9 mars 2013

Politik är svårt

Nordkoreas flagga
Dagens förföljelsemani: Nordkoreas Kim Jong-Un har fått rejält med publicitet igen efter sina hot om att säga upp alla fredsavtal och om egna kärnvapenattacker. Och detta är hot som man inte bara ska avfärda som struntsnack. Nordkorea som nation lider av förföljelsemani. Nationens ledning (och därmed också större delen av folket) tror uppriktigt att landets säkerhet är hotad. Man tror verkligen att man hotas av en invasion precis när som helst från USA och Sydkorea. Allt man gör i Nordkorea görs med detta i åtanke. Självständigheten är akut hotad och man måste därför göra allt för att skydda sig - tror man alltså. Man kan då t.ex. tycka att det inte var det mest taktiska man kan göra att genomföra en stor gemensam militärövning mellan USA och Sydkorea. Nordkoreanerna tror att detta bara är en upptakt till en invasion. Prata med Nordkorea! Isolera inte nationen totalt - detta är vad de styrande vill för att kunna behålla makten utan inre hot.

Major Jan Björklund
Dagens Björklund: Jag hörde folkpartiledaren Jan Björklund på TV:n i dag. Partiet har tydligen Riksmöte just nu. Och det är ett parti i kris. Om man ska tro Expressens väljarundersökning från i går så skulle Folkpartiet bli Riksdagens minsta parti efter ett val i dag. Mindre än Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Och kollegerna i Centern och Kristdemokraterna åker ju ut. Och den gamle majorn har som vanligt dålig koll på verkligheten, något som väl i och för sig är ganska vanligt bland militärer. Jag hörde honom försöka vara rolig genom att hävda att Stefan Löfven bara fruktade två saker. Att gå till val utan ett gemensamt valmanifest med Mp och V, och att gå till val med ett gemensamt valmanifest med sina Rödgröna kollegor. Men i den frågan fick faktiskt "Pekpinnefascisten" (ett epitet som jag är helt oskyldig till, det kommer från centerledaren Annie Lööf) bara ihop ett halvt rätt. Det finns nämligen från de Rödgröna partierna inget intresse för att skapa ett gemensamt manifest före valet. Alltså fruktar man inte att stå utan heller. Jag tycker precis som dessa partier att kompromisserna ska göras efter valet när man har styrkeförhållandena klara. Innan valet ska man visa att man kan samarbeta, men kompromisserna kan mycket väl göras efter ett val. Alltså fruktar man inte att stå utan gemensamt manifest. Men Jan Björklund fick ju i varje fall ett skratt från vännerna i församlingen och det var ju detta han var ute efter.

Dagens dårar: Och så läser jag i Aftonbladet och Expressen om två bilister utan hjärnsubstans som körde ikapp på E4:an. Det slutade som man kunde befara, dvs i en krasch med flera bilar inblandade och människor till sjukhuset. Allt medan de skyldiga knäppgökarna smet utan att ta ansvar för sina handlingar. Och att inte ta ansvar verkar vara vanligt bland bildårar. Något liknande hände för någon dag sedan mitt inne här i Åstorp. Han smet också den fegisen.

Inga kommentarer: