lördag 5 januari 2013

Uppror i Centern

Centerpartiet
Jag läser att upproret växer inom Centerpartiet mot det extremt nyliberala förslaget till nytt idéprogram som presenterats av en grupp ledd av Per Ankersjö. Och jag ser också att Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrik Federley har ingått i arbetsgruppen. Det förklarar ju en hel del. Kritiken handlar om saker som en avskaffad skolplikt, att tillåta månggifte eller en helt fri invandring. Vad en del kritiker missar är dock att det är ett idéprogram inför framtiden, inte vad som ska genomföras under nästa valperiod. Frågan om en fri invandring finns t.ex. med i de flesta seriösa partiers långsiktiga önskemål. Även moderaterna har frågan med i sina tankar. Trots detta har ju vår moderata Utvisningsminister Tobias Billström gått ut hårt mot tankarna. Men uppriktigt, varför ska staten lägga oss i var vi vill bo, i Korpilombolo, Stockholm, Gnesta, Odense, Berlin, Rom eller Lagos. Grundtanken måste ju vara att människor får bo och jobba var dom vill utan att Staten ska lägga sig i detta. Sedan finns det praktiska problem med detta, och det är ju tyvärr helt orealistiskt i dag med tanke på hur världen och samhället ser ut. Däremot är det ju så att Per Ankarsjös tankar om detta motiveras av nyliberala tankar med möjligheten att importera billig arbetskraft som kan jobba till lägre lön än de som i dag bor i Sverige. Det handlar inte om humanism, och detta är grundtankar som styr hela idéprogrammet. Detta är en extrem nyliberalism som inte köps av traditionella centermedlemmar. En hel del av de extrema tankar som återfinns i programmet kan bli den slutliga spiken i kistan för Centerpartiet. Saknade av få! Se Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, SVT och Per Ankersjös försvar i Svenska Dagbladet.

Och när det gäller privatiseringsfanatikerna så ser jag att det inte blir något åtal mot de Högerallianspolitiker som förskingrade förskolor och hemtjänst i Stockholm för några år sedan. Nähä!

Och så lite mer klagande på storbankernas kampanj för att göra oss kontantlösa. Det kontantlösa samhället är mycket mer sårbart. Vad händer när strömmen går, datan lägger av osv? Ja, vi får rejäla problem.

För övrigt undrar jag om det inte kan gå att göra ett TV-program utan att skattesmitaren Björn Ranelid ska sitta med i en soffa?

1 kommentar:

Greven sa...

På tillräckligt lång sikt kan man naturligtvis ha vilka mål som helst. 0-100 % skatt (produktionen är så fulländad att det är irrelevant), legaliserad heroinförsäljning på Konsum (framtidens människor är immuna mot beroende), avskaffad skola (ett chip implanteras i varje nyfödd person), 500-årig skolplikt (människor lever i 30 000 år), förbud mot att äta morötter (3000-talets morötter är alla dödligt giftiga).

Så visst kan man ha förslag för en avlägsen framtid, men då ska man säga det, man ska göra klart för väljarna att det rör sig om fina mål som man inte kommer att försöka införa på många, många hundra år. För om det är så att avskaffad skolplikt och fri invandring är något Centern vill ha i en framtid som ligger typ 10 år bort då hoppas jag att väljarna kommer att överge detta uppenbart farliga parti.