onsdag 2 januari 2013

Privatiseringens himmelrike

Nästa område som privatiseringsivrarna vill privatisera är Arbetsförmedlingen. Min gamla vän Jonas Milton, som är VD för Almega (tjänsteföretagens egen påtryckarorganisation), skriver i Helsingborgs Dagblad i dag och argumenterar för just detta. Fast jag håller inte med. Jag har själv inte så stora förväntningar om att Arbetsförmedlingen ska hjälpa mig att bli anställd. Enligt mitt sätt att se det är AF:s uppgift att hjälpa mig att hitta arbeten att söka (dvs samla alla lediga arbeten på ett ställe), hjälpa de som har behoven av hjälp att söka jobb, att komplettera sin utbildning och liknande. Samt att hjälpa till med administration av olika förmåner för att finansiera mitt liv eller utbildning, praktik osv. Jag har inga förväntningar om att AF ska skaffa ett jobb till mig, det är min uppgift. AF:s uppgift är att stötta mig i det arbetet samt att administrera förmåner och liknande. Och jag är fullständigt övertygad om att just dessa ovan nämnda arbetsuppgifter sköts bäst av en samlad Arbetsförmedling. Inte en privat arbetsförmedlare som hjälper de som är mest attraktiva på arbetsmarknaden. Sorry Jonas, vi tycker olika!

Hur det kan gå när man privatiserar kan vi se på vården. Enligt en undersökning i privatiseringens paradis, Stockholm, så har 68 av de 140 hemtjänstföretag som vårdtagare kan välja mellan inte ens kollektivavtal.

Fast moderaten Anette Åkesson verkar tycka tvärtom. I ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad hotar hon med alla jobb som skulle försvinna om vi inte hade alla privata vårdbolag. Fast själv har jag tänkt ett steg längre än vår gode moderata riksdagsledamot. Om de som jobbar på dessa privata vårdbolag inte hade haft några privata vårdbolag att jobba på så hade dom istället fått ett jobb på de kommunala vårdbolag som istället skulle utfört denna service. Och där hade dom dessutom omfattats av kollektivavtal... Kanske skulle till och med flera få jobb eftersom personaltätheten ofta är lite större när servicen blir viktigare och vinstutdelningen blir mindre viktig. Fast det är klart, det skulle ju förloras en del jobb på kommunerna som sysslar med upphandling.

Enligt en internationell forskningsstudie så är svenska pojkar världens snällaste. Dom slåss och knuffas mindre än pojkar i andra länder. Dom ägnar sig mycket mindre åt utfrysning, skitsnack, mobbing och annan form av hån. Det måste bero på den fruktansvärda svenska flumskolan som lärt barnen att umgås, respektera andra och att samarbeta. Men, nu ska det bli andra bullar av när skoltalibanen Jan Björklund fått införa den rejäla pluggskolan istället. För övrigt är flickor ännu snällare!

För övrigt ser jag att biltrafiken över Öresundsbron minskade 2012, och det var tredje året i rad som biltrafiken minskade. Och detta får väl ses som en av de positiva nyheterna vi nåtts av.

Och slutligen så kan man undra lite över all skit som sänds i främst de kommersiella TV-kanalerna. Jag ser att i går så sände sportkanalen TV4 Sport inte ett enda program om sport utan fyllde ut hela tiden mellan reklaminslagen med annat billigt inköpt mög. En annan "sportkanal", TV11 fyllde ut tiden mellan reklaminslagen med 16 repriser av X-Factor. Oh, vad vi älskar kommersiell TV!

Inga kommentarer: