tisdag 15 januari 2013

Osannolika olyckor

Vintern har kommit tillbaka. Och det fick verkligen konsekvenser. Mitt kära Åstorp hamnade överst på löpsedlarna sedan närmare 100 bilar (hälften lastbilar) kört ihop i en enda röra på Tranarpsbron där E4:an går över Rönneå och sänkan där ån rinner. Det här är en ca 1,5 km lång bro som egentligen är två broar, en för varje riktning på motorvägen. Det här är en plats där vi som bor häromkring vet att det mycket ofta är dimmigt och fuktigt nere i sänkan. Och med nykommet cirka 1 dm nysnö och med ett antal minusgrader så var sikt och halka fruktansvärd. Enligt rykten började olyckan med att lastbilar skulle köra om snöplogen uppe på bron i tät dimma och glashalt väglag. Och sedan byggdes det på bakifrån. Och i båda riktningarna på båda broarna. Till slut stod det närmare 100 bilar i en enda röra på broarna, däribland räddningsfordon och en ambulans. Och i varje fall 3 personer dog. Och den allmänna kommentaren är att dom kör som idioter, och allra värst är utländska långtradare. Jag hörde en intervju med en av räddningsledarna som berättade hur han hela tiden blivit omkörd av både lastbilar och personbilar i dimman och halkan när han körde till olycksplatsen.

Och i Stockholm hände en annan helt osannolik olycka som faktiskt inte ska kunna hända. En städerska lyckades stjäla ett pendeltåg och ge sig ut och köra med detta på natten. Till slut tog det slut där spåret tog slut rakt in i ett hus i hög hastighet. Hur sköter Arriva säkerheten? Hur kan någon överhuvudtaget lyckas stjäla ett tåg och ge sig ut och köra på en bandel där det inte ska vara någon trafik vid den tiden? Helt osannolikt.

Carl Bildt
57 länder, däribland samtliga EU-länder, har på schweiziskt initiativ skrivit till FN:s säkerhetsråd där man vill att ansvariga för händelserna i Syrien ska prövas för krigsbrott hos Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Nja, nu stämmer det där inte riktigt. Samtliga EU-länder har INTE undertecknat brevet. Det finns ett EU-land som utmärker sig och har vägrat skriva på. Gissa vilket? Jo, det är Sverige där det svenska Utrikesdepartementet under ledning av Carl Bildt har valt att ställa sig utanför. Jaha! Han verkar ganska ensam om den åsikten. Jag har inte hört något försvar för gubbens åsikt under dagen.

Den franska skådespelaren Gérard Depardieu har under många år varit en stor favorit för mig. Han har gjort en hel del riktigt sevärda filmer. Men uppenbart är att mannen börjat bli lite lätt senil av för mycket vällevnad. Den senaste statsflykten till Ryssland för att slippa betala högre skatt på de sista euromiljonerna i inkomst är ett tydligt exempel. De senaste citaten från herr Depardieu från exilen i Moskva handlar om hans omdöme om den ryska oppositionen: - "Den ryska oppositionen har ingen agenda, ingenting." Eller vad sägs om den här karakteriseringen av Vladimir Putin sedan han personligen beviljat Gérard Depardieu ryskt medborgarskap: - "Vladimir Putin har politisk visdom." Kan man göra annat än skratta?

För övrigt verkar Urban Bäckström ha vaknat på fel sida när han skulle kommentera LO:s tankar som innebär en begränsning av vinsterna inom den privata vård- och skolsektorn. Den gode Urban måste ha problem! Om man vräker på allt för mycket i sin ilska förlorar man faktiskt trovärdigheten kära Urban. Urban Bäckström är Moderat politiker och VD för Svenskt Näringsliv. Vill ni höra en politiker som spelar över så titta på dagens Aktuelltsändning. Urbans utbrott kommer en liten bit in i sändningen.

Inga kommentarer: