torsdag 17 januari 2013

Högerns Stockholm försnillade många miljoner

Stockholm
På kort tid för några år sedan försnillade Stockholms stad många sköna miljoner för skattebetalarna för att så fort som möjligt genomföra en privatisering av vård-, skola- och omsorg. 18 stycken förskolor, fem hemtjänstverksamhetsområden och 1 assistansverksamhet mer eller mindre skänktes bort till några chefer. Totalt fick Stockholms stad (dvs skattebetalarna i Stockholm) in 3,4 miljoner för verksamheter som nu bedöms vara värda drygt 80 miljoner kronor. Allt för att så fort som möjligt hinna genomföra en privatisering av verksamheterna. Efter protester och överklagande stod det klart att förskingringen bröt mot kommunallagen och 2009 tvingades den borgerliga majoriteten sätta stopp för att skänka bort kommuninnevånarnas egendomar. Men det är ett stort ansvar som vilar på det moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin, det folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm och det kristdemokratiska äldreborgarrådet Ewa Samuelsson. Men något ansvar har dom inte tagit. Även den borgerliga ledningen i Stockholms län gjorde på liknande sätt. Se DN:s bevakning här, här, här och här.

Giftinformationscentralen slår larm om ett kraftigt ökat missbruk av receptfria smärtstillande tabletter sedan försäljningen av receptfria mediciner avreglerats. Den kraftigt ökade tillgången på tabletterna har kraftigt ökat konsumtionen och därmed missbruket. Det är främst paracetamol som Giftinformationscentralen slår larm om (typ Alvedon och Panodil). För hög förbrukning av paracetamol är mycket skadligt för levern. Giftinformationscentralen vill ha mer varningstexter och receptbeläggning av större förpackningar. Men lite får vi väl trots allt offra för glädjen att få avskaffat det statliga monopolet och kunna köpa tabletterna på bensinstationen? Se Expressen och Aftonbladet också.

SNS Konjunkturråd är i ett debattinlägg i Dagens Nyheter rejält kritiska till dagens skattesystem. Nu är ju inte SNS direkt mina favoriter (det här är snarare borgerlighetens fan-club) men dom har i sina synpunkter en hel del att ta tillvara. Man börjar med att hänvisa till 1991 års skattereform som hade som syfte att det skulle vara enkelt och enhetligt. Men sedan dess har det genomförts mer än 500 olika förändringar som har krånglat till systemet igen. Bland annat har man helt rätt när man tycker det är dags att begränsa alla avdrag i skattesystemet som finns. Allra helst de nuvarande styrande högerpolitikerna har haft en riktig orgie i att införa diverse mer eller mindre helt meningslösa avdrag och undantag som bara krånglar till skattesystemet. SNS har helt rätt i att det är dags för en ny Skattereform där alla avdrag och undantag plockas bort. Ett avskaffat avdragsraseri skulle möjliggöra en sänkning av skattenivån utan att skatteinkomsterna skulle minska. SNS är också inne på en bättre fastighetsskatt. Den största invändningen jag har mot SNS tankar är att det bygger på en platt skatt. En progressiv skatt där den som har råd tar ett extra stort ansvar tycker jag är en självklarhet i ett välfärdssamhälle.

Inga kommentarer: