lördag 26 januari 2013

Aktivera EFTA, skrota EU

EFTA
EU:s framtid har börjar diskuteras rejält, både ute i Europa och i Sverige. Ute i Europa delvis föranlett av David Camerons löfte om att omförhandla britternas avtal med EU och att sedan hålla en folkomröstning om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Och här i Sverige har ju bland annat KD-ledaren Göran Hägglund satt fart på debatten genom sin kovändning och nu avfärdat ett svenskt införande av Euron inom en överblickbar framtid. Det var inte så länge sedan han fanns bland de som krävde en ny folkomröstning snarast. Vi har verkligen fått en intressant debatt om EU:s framtida utveckling och vad EU ska användas till. En debatt som skrämt livet ur EU-entusiaster runt om i Europas makthierarki och bland svenska EU-fanatiker som inom Folkpartiet. Inom dessa grupper vill man nämligen inte ha en kritisk debatt om EU:s ständigt självgående utveckling mot en allt mer utökad centralisering och byråkrati. Det finns positiva delar med EU, men det ständiga koncentrationen av makt till ett byråkratiskt maktcentrum i Bryssel och det ständiga petandet i ALLT gör att utvecklingen går åt totalt fel håll. Kanske är det så att det är dags att återuppliva EFTA (där ju bland annat Sverige och Storbritannien var medlemmar). Här hittade vi de positiva delarna där vi kan förbättra handeln mellan länderna genom att plocka bort gränshinder. Där vi kan utöka rörligheten för människor genom att plocka bort gränshinder. Men där vi inte bygger upp en makthungrig central byråkrati för att flytta makt från medlemmarna till EU-byråkratin. Återuppliva EFTA! Idag är det bara Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein som är medlemmar. Det räcker med EFTA. Låt Sverige (och Storbritannien) lämna EU och ansluta sig till EFTA!

Ännu en utredning visar att den metod för att dumpa det svenska kärnkraftsavfallet i underjorden som Sverige ska satsa på faktiskt inte kommer att fungera. Risken är stor för att de kopparbehållare där det mycket farliga avfallet ska förvaras kommer att förstöras. Att dumpa avfallet i underjorden som en gåva till våra efterlevande är lika korkat som när man efter 2:a världskriget dumpade mängder av ammunition och kemiska vapen i Östersjön. Båda metoderna bygger på det dumma resonemanget att det vi inte ser är inte farligt. I dag inser vi hur korkat det var att bara dumpa skiten i havet som en gåva till oss. Om ett antal hundra eller tusen år kommer våra efterlevande att grubbla över vilka idioter som levde i början av 2000-talet och som bara grävde ner sitt livsfarliga avfall och skänkte det till dem. Att gräva ner skiten är INTE en lösning på avfallsproblemet. Det trodde jag att vi som påstått civiliserade människor var för intelligenta för. Men uppenbarligen inte!

Sedan har er bloggare varit på bio under tidig kväll och tittat på Steven Spielbergs senaste alster, Lincoln. Filmen som skildrar det politiska myglet i Washington för att i Representanthuset under inbördeskrigets sista skälvande veckor få igenom ett tillägg till författningen som förbjuder slaveriet. Det är nödlögner, det är mutor och det är utpressning. Men till slut lyckas Abraham Lincoln få igenom tillägget. Det här är verkligen ingen aktionfilm utan det handlar istället om politiskt mygel och taktik. Och ibland blir det lite långrandigt. Men, om du har ett historiskt intresse tycker jag du ska skynda dig och se filmen. Jag ger den i varje fall 3 hattar i betyg.

Inga kommentarer: