söndag 20 januari 2013

"Det var en medveten politik vi drev"

Jag har ju flera gånger berättat om hur vår borgerliga Högerallians i Stockholm försnillat skattebetalarnas egendom genom att nästan skänka bort verksamheter till chefer för att privatisera verksamheten. Vissa utvalda chefer har fått köpa olika verksamheter för priset av de begagnade möblerna och dom har sedan kunnat tjäna mångmiljonbelopp på affären. Det hela tog slut först sedan det stog klart att systemet var direkt olagligt. Nu ser jag att Skatteverket har börjat titta på upplägget. Eftersom vissa utvalda kommunala chefer har fått rejäla "gåvor" av staden så är det frågan om ifall inte värdet av gåvan ska beskattas som en inkomst. Det finns nu alltså en chans / risk att ett antal utvalda chefer inte har blivit riktigt lika förmögna när dom har fått betala restskatt på den förtäckta inkomsten från arbetsgivaren. Och en annan effekt kan bli att Stockholms stad tvingas betala in arbetsgivaravgifter för de "gåvor" man skänkt till vissa utvalda anställda. Och det handlar då om arbetsgivavgifter som är högre än vad man överhuvudtaget tog betalt. Men oron är nog inte så stor inom Högeralliansens politiker i Stockholm. Hela upplägget var ju ideologiskt betingat. Privatisera mera - oberoende av vad det kostar! Eller som högsta ansvariga politikern, moderaten Christina Axen Olin uttryckte det: - "Det var en medveten politik vi drev".

Och opinionsundersökningarna fortsätter att skölja över oss. I dag är det Svenska Dagbladets tur att presentera sin undersökning som görs av Sifo. Och det mest intressanta i denna undersökning är Centerpartiets ras. De fyra stora förlorarna i denna undersökning är Centern och Vänsterpartiet som förlorar vardera 1,3 procentenheter, Moderaterna som tappar 1,1 och Sverigedemokraterna som tappar 0,9 procentenheter. Vinnarna istället är Socialdemokraterna som ökar 1,5 procentenheter samt Kristdemokraterna (+,9) och Folkpartiet (+0,8). Och nu är helt plötsligt Centerpartiet överlägset minst med 3,2%, rejält under fyraprocentspärren. Kristdemokraterna (4,5%) har klättrat över spärren och är nästan ifatt Vänsterpartiet (4,6%). De Rödgröna leder med 47,2% mot Högeralliansens 43,2% (40,0% utan Centern som ju åker ut).

Jag börjar allt mer tro att det faktiskt blir Centerpartiet som åker ut och inte Kristdemokraterna. Missnöjda Centerpartister som inte vill vara med om något Nyliberalt experiment går över till Kristdemokraterna och räddar dessa kvar i Riksdagen. Centerpartiet har ett val att göra om sin framtid. Antingen satsar man på den sakta krympande skaran traditionella väljare på landsbygden och försöker utöka denna med en miljöprofil (vilket Torbjörn Fälldin försökte). Eller också försöker man byta väljare till en grupp inbitna Nyliberala storstadsväljare. Ett vägval som Maud Olofsson inledde och där Annie Lööf förtydligat detta. Och jag tror att detta val är Centerns självmord. Men dom har gjort sitt val. En gång i tiden konkurrerade CUF och SSU ute i landet om ungdomarna. CUF arrangerade logdanser och SSU spelade innebandy och arrangerade disco. Dagens CUF vet nog inte ens vad en loge är för något. Bye Bye Centern, rest in peace!

Debatten om effekterna av Janne Josefssons senaste Uppdrag Granskning fortsätter. Och det är mycket intressant att notera att berömmet och stödet till Janne Josefsson kommer från grupper till Höger som vill se större klyftor i samhället. Det handlar om nyliberala debattörer och högerpolitiker som ser det som positivt att klyftorna växer eftersom detta tvingar fram en drivkraft hos den svaga att ta sig i kragen samtidigt som den starka får den belöning som hen gjort sig förtjänt av. Kritiken däremot kommer från de grupper som anser att samhället har ett ansvar för att hjälpa svaga grupper till att i så stor utsträckning som möjligt få möjlighet att leva ett drägligt liv. Jag undrar hur Janne Josefssons tankar går när han i sin ensamhet sitter och läser de olika kommentarerna och reaktionerna på hans program. Känner han en tillfredsställelse och tycker att han uppnått just det han ville, eller funderar han kanske lite på om han lade upp programmet på ett lite väl tendentiöst sätt? Jag undrar som sagt. Fast jag tror aldrig Janne Josefsson kommer att kunna erkänna offentligt att tittarnas tolkning av programmet budskap inte riktigt blev det budskap han hade tänkt sig.

Inga kommentarer: