tisdag 8 januari 2013

Om polisens misslyckande

Det har blivit lite diskussion om vad polisen egentligen sysslar med. Vår moderata Justitieminister Beatrice Ask missar inte ett tillfälle att berätta om hur många nya poliser vi fått. Men uppenbart är att detta inte resulterat i en ökad uppklarning av brotten i varje fall. Den siffran sjunker stadigt, och mindre än vart åttonde brott klaras någonsin upp. Jag är övertygad om att skulden till detta har polisens organisation. Det finns bra och dåliga poliser precis som det finns bra och dåliga av andra yrkesgrupper. Jag är övertygad om att poliser, som nästan alla andra, vill göra ett bra jobb. Att dom vill fälla den som begår brott och förhindra att nya brott sker. Men någonstans är det fel när nästan inga brott klaras upp. Och andelen minskar. Och att det blivit fler poliser är inget som syns. Jag har sagt det förr, men inte ser man några poliser. Dom verkar sitta gömda inne på polisstationen (som är stängd för allmänheten) eller sitta bekvämt tillbakalutade i sina bilar. Får dom inga tjänsteskor?

Ett område som har extremt låg uppklarandeprocent är tydligen hatbrott i Malmö. Sydsvenskan berättar att under 2010 och 2011 anmäldes det drygt 480 hatbrott i Malmö. 2% av dessa gick så långt att det ledde till ett åtal. Inte en enda har dömts för hatbrott. Här rör det sig om antisemitiska brott, islamofobiska brott, homofoba brott och liknande. Inte ett enda av dessa 480 brott har alltså klarats upp. Det är inte ens vart åttonde, det är 0 (Noll). Se här och här.

Gammalt Pågatåg
Jag ser att de skånska Pågatågen fyller 30 år i år. Närmare bestämt är det i morgon den 9 januari som tågen kört fram över den skånska slätten i 30 år. Och dom får skynda sig att fira tågen, för dom finns snart inte kvar utan har ersatts av nya. De gamla X11-tågen som byggdes av Asea har fungerat. I dag används dom i Skåne bara på Skånebanan (Helsingborg - Åstorp - Hässleholm - Kristianstad) eftersom dom inte får köra genom Citytunneln i Malmö. Men även vi blir snart av med dessa uttjänta tåg som ersätts av X61 som importeras från Tyskland. Undrar om dom kommer att hålla i 30 år? Det är en variant av dessa, X62 som just nu är en skandal i Norrland där tågen inte tål snö och kyla. Det är ganska intressant att man skapat och köpt in ett tåg som ska köra i snö men inte har snöplogar framför? Undrar om det blir samma fiasko som de italienska Y1-motorvagnarna som i början var ett rejält fiasko. Men så går det när man köper billigt från utlandet som inte är vana vid att konstruera för snö och kyla.

Kristdemokraterna kampanjar
Det är modernt att bedriva kampanjer via Facebook och liknande. Och alla företag och organisationer med självaktning har naturligtvis ett konto på Facebook som nöjda kunder och glada supportrar ska klicka Gilla på och skriva vänliga kommentarer på. Men det är inte alltid som det går som man tänkt sig. Antalet företag som överösts med kritik t.ex. på Facebook är många. Och ibland blir det riktigt fiasko som Kristdemokraternas försök att kampanja för att skolan ska hålla sina skolavslutningar i kyrkan. Det är ju svensk tradition vet ja. Det blev mest kritik för en löjlig kampanj och nästa gång funderar man nog en extra gång innan man försöker på nytt.

Annars är jag faktiskt just nu trött på fukt och dimma. Den skånska vintern försvinner för tillfället i ett töcken av fukt och dimma.

Inga kommentarer: