söndag 1 januari 2012

Ett helt nytt fräscht år att gnälla på

Vilket är 2011 års mest överskattade ord? Konsult? Privatisering? Coach? Nä, frågan är om jag inte tycker att de ständiga kraven på "Förnyelse" av de politiska partiernas politik är årets mest övervärderade. Alla partierna förväntas förnya sin politik. Och naturligtvis är det så att ett politiskt parti hela tiden måste anpassa sin politik efter hur samhället förändras. Idéer, tankar och lösningar som kanske var dom rätta 1950 är naturligtvis inte helt självklart de rätta 2012. Men istället har "Förnyelse" kommit att handla om att de politiska partierna samlas mitt inne i centrum. Alla partierna sticker upp ett blött finger i luften och känner av hur vindarna blåser. Och så anpassar man sin politik efter hur det blåser. Är inte tanken att partierna ska utforma sin politik efter vad man ideologiskt tycker är det rätta, och sedan övertyga väljarna om att just detta är det rätta? Moderaterna har blivit ett mittenparti och trängs där i mitten med Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna så till den milda grad att dessa partier i dag nästan står till höger om Moderaterna. Socialdemokraterna förväntas också förvandlas till ett mittenparti, Vänsterpartiet förvandlas till ett Sossarna ligth och Miljöpartiet slopar allt som kan låta radikalt och förvandlas till - just det, ett Mittenparti. Till och med Sverigedemokraterna gör allt dom kan för att sudda ut kanterna. I varje fall försöker man ge sken av detta. Politiken blir tråkig och frågan är om det inte till slut gör väljarna så uttråkade att dom tappar intresset för partipolitiken. - "Alla partierna är ju ändå likadana!"

Stoppa massflyget
Från årsskiftet ingår även flyget i handeln med utsläppsrättigheter. Men de flesta experter är ganska eniga om att det inte kommer att ha någon större betydelse att flyget får köpa utsläppsrättigheter för sina koldioxidutsläpp. Enligt bedömningar kommer en flygbiljett att öka i pris med 5 kronor i snitt. Lite mindre för kortare flygresor och lite mer för längre flygresor. Dvs prisökningen är så blygsam att det helt enkelt inte kommer att märkas. Detta är alltså det enda flyget betalar. Tänk på det nästa gång ni tankar bensin till bilen. Flyget betalar ingen skatt på sitt bränsle. Under ett dygn flyger ungefär 2.000 flygplan över Sverige. De utsläpp av växthusgaser som svenskars flygande förorsakar är ungefär 10% av våra totala utsläpp. Helt utan skatter! Det är dags för att flyget betalar samma skatter på sitt flygbränsle som andra trafikmedel får betala på sitt bränsle. Det är dags för kommuner och regioner att sluta subventionera sina flygplatser. Det finns ingen anledning att subventionera flyget samtidigt som staten kräver att SJ ska gå med vinst och betala in utdelning till ägaren staten.

Och på tal om betalande av skatter, eller snarare att INTE betala skatter så läste jag i gårdagens Aftonbladet om hur allt fler förmögna svenskar som gömt undan sina pengar på olika konton på diverse skattesmitaröar nu tvingas ta hem pengarna och betala skatter. Det är många sköna miljarder som dessa giriga svin stulit från oss andra skattebetalare. Dom är inget bättre än bankrånare och andra som stjäl pengar. Tror ni dom skäms? Nä, tyvärr tror jag inte det. Dom grämer sig nog mest över att dom inte kom undan.

Och i Bahrain fortsätter protesterna. I går dog en 15-åring och protesterna mot detta har varit intensiva. Demonstranterna möttes av tårgas och granater. Vad tror ni? Kommer det svenska flygvapnet att kallas in för att skydda civilbefolkningen mot makten? Kommer alla de amerikanska soldater som finns i Bahrain att användas för att störta diktaturen och sätta en demokratiskt vald regim til makten? Eller kommer västvärlden att fortsätta skydda regimen? Dem amerikanska basen är ju viktig!

Mitt nyårslöfte om att inte vara så gnällig har jag beslutat mig för att skjuta upp en dag. Vi återkommer i morgon.

Inga kommentarer: