onsdag 18 januari 2012

Reinfeldt är expert på att göra en Juholtare

Fredrik Reinfeldt
Vi är ju just nu i en situation där varje uttalande från Håkan Juholt granskas in i minsta detalj för att försöka hitta något som kan tolkas som att han inte säger helt rätt. Och om man granskar vad någon säger så kommer man alltid att hitta saker som dragna ur sitt sammanhang kan tolkas som felaktigheter. Det är därför ganska kul att notera att Svenska Dagbladet granskat Fredrik Reinfeldt istället. I förra veckan hävdade Fredrik Reinfeldt i en intervju med Mats Knutsson att Sverige var det enda landet i Europa som hade balans i ekonomin både 2010 och 2011. Ett påstående som vid en granskning innehåller så många lögner och felaktigheter att Fredrik Reinfeldt klår Håkan Juholt med hästlängder. För det första: Sverige hade faktiskt underskott 2010 (om än mycket litet). För det andra: Fler Europeiska länder hade överskott både 2010 och 2011. T.ex. Norge, Schweiz och Estland. Och då korrigerar man från Regeringskansliet påståendet med att med Europa menade man EU - och man hade glömt Estland. Jag vet inte vilket som är värst. Att man ljuger om Sveriges balanssiffror. Att man "glömmer" andra länder. Eller att man är så diskriminerande att bara EU-länder räknas till Europa. Fredrik Reinfeldt borde dra en stor säck över huvudet och skämmas. Här finns en lång uppräkning av andra Juholtare gjorda av Fredrik Reinfeldt. Fast han har ju både sitt eget parti och media med sig så han klarar sig riktigt bra.

Som vanligt när avtalsrörelsen är igång tillhör lärarna de mer högljudda grupperna. De båda fackliga organisationerna för lärare, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har ett gemensamt krav som bland annat innebär ett krav på 10.000 mer i månaden på några år. Och dom hänvisar till att andra med lika lång utbildning tjänar så mycket mer. Men faktum är att då gör lärarna ett ganska selektivt urval på vilka dom jämför sig med. Jag är gift med en Förskollärare, jag har en syster som är Bibliotekarie, jag har de sista åren jobbat som Socialsekreterare. Jag kan berätta för Sveriges lärare att detta är yrkesgrupper med ungefär lika lång utbildning - men dom tjänar inga 10.000 mer än lärarna. Dom tjänar mindre! Jag har jobbat på Försäkringskassan och placerat in sjuka i Sjukpenninggrundande Inkomst. Och jag kan berätta för Sveriges lärarkår att ni borde ha en bättre koll på hur samhället ser ut utanför skolan för att vara förtjänta av högre lön. Det finns mängder med yrkesgrupper som har ännu större behov av lönehöjningar. Ni är INTE speciellt missgynnade jämfört med många andra grupper. Ett problem med delar av lärarkåren är deras dåliga kontakt med världen utanför skolan. Många lärare kommer från familjer där föräldrarna är lärare. Från skolan har dom gått direkt till lärarutbildningen och sedan börjar dom jobba som lärare och gifter sig med en annan lärare. Hur livet ser ut utanför skolvärlden har dom inte en aning om. Sedan finns det också fantastiskt underbara och duktiga lärare. Flera av dessa som jag träffat som var så underbara kommer inte att vara berättigade till lärarlegitimation...

Och på tal om läraryrket så ser jag att Snackemostern Jan Björklunds lärarlegitimation än så länge inte har blivit en särskilt lyckat reform. Trots att arbetet "privatiserats" till Proffice så går det sakta, mycket sakta. Och det är tveksamt hur mycket som är klart när det måste vara klart eftersom lärare annars förlorar rätten att undervisa. Och dessutom är reglerna så korkat utformade att t.ex. Särskolan inte vet hur dom ska lösa det. Jan Björklund är en Snackemoster som är en katastrof.

Vinterjogging: Min målsättning just nu är att försöka springa en runda på helgen och en runda i veckan. Den lite kortare rundan via elljusspåret vid Tingvalla i veckan (den är 5,5 km) och sedan en lite längre runda i helgen. Efter två lediga dagar börjar jag i dag jobba 1145 så det fick bli en runda på förmiddagen. Och det gick riktigt bra. Förvånansvärt bra! Tiden 30.05 på de 5,5 km tangerar bästa tiden förra året. Alltså förvånansvärt bra. Det ska tilläggas att denna lite kortare runda springer jag i allmänhet inte när jag är bättre tränad, så 2010 t.ex. sprang jag ofta snabbare.

Åsså blir det inte mer. Jag har jobbat 1145-2100 i dag så det hinns inte med så mycket.

Inga kommentarer: