tisdag 10 januari 2012

Om dubbelmoral

Konflikten mellan Iran och Västvärlden intensifieras hela tiden. Senaste nytt är att Iran dömt en amerikansk/iranier till döden för spioneri. Och det är intressant att studera hur media i Sverige behandlar nyheten. Helsingborgs Dagblad skriver t.ex. "USA-spion", dvs inom citattecken. Svensk media (och västerländsk rent allmänt) framställer det som om det är självklart att mannen är oskyldig. Tror dom verkligen att USA inte har spioner i Iran? Kan dom vara så naiva? Självklart finns det amerikanska spioner i Iran. Däremot har jag ingen aning om ifall den aktuella mannen är skyldig. Men, jag är INTE övertygad om att han skulle vara oskyldig.

Stoppa atombomberna - alla
Hela konflikten handlar om påståendena om att Iran håller på att utveckla kärnvapen. Är det någon som inte tror att USA har spioner i Iran för att ta reda på mer och rekognosera inför eventuella militära attacker? Egentligen tycker jag att den västerländska upprördheten över Irans eventuella kärnvapenprogram inte är annat än hyckleri. De två stater som är hårdast i sin upprördhet är USA och Israel - två stater som själva har just kärnvapen. Varför genomförs det ingen internationell bojkott av Israel för deras kärnvapenprogram? Jag har ingen aning om ifall påståendena om Irans kärnvapenprogram är riktiga. Iran hävdar att man endast har en civil kärnkraftsforskning. Man hävdar också att kärnvapen är emot Islam. Och dom borde följaktligen också vara emot de amerikanska och israeliska Gudarna (som väl är samma Gud). Självklart tycker jag att det är direkt förkastligt om Iran försöker skaffa kärnvapen. Jag tycker varken att Iran eller USA eller Israel eller någon annan ska ha några. Men hyckleriet sätter rekord när det är stater med egna kärnvapen som kräver åtgärder mot att ett annat land vill skaffa de domedagsvapen som dom själva tagit sig rätten att skaffa. För övrigt kan vi ifrågasätta om beskyllningarna mot Iran har större verklighetsanknytning än beskyllningarna mot Irak för massförstörelsevapen och kopplingar till al-Qaida. Det var detta som var motiven till invasionen av Irak, men beskyllningarna var falska!

För övrigt är dödsstraffet också omänskligt och borde vara ett brott mot både Islam och Kristendomen. I både Iran och USA.

Vänster för Framtiden
Jag lyssnade på radion i morse till en debatt om arbetstidsförkortning mellan Vänsterns Jonas Sjöstedt och vår Moderata Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Och det var intressant att höra de moderata argumenten MOT en arbetstidsförkortning. Dvs samma argument som förts fram mot varje arbetstidsförkortning i historien. Vi måste jobba mer eftersom vi blir allt äldre, säger man. Därför måste vi istället jobba mer och inte mindre, hävdas det. Men vi har hållit på att bli allt äldre "sedan stenåldern". Det är inget nytt fenomen. Trots detta har det genomförts arbetstidsförkortningar hela tiden utan att samhället brakat ihop. Och det beror naturligtvis på att vi under den tid vi arbetar så producerar vi mer och mer. Vi blir allt effektivare. Vi får maskiner som gör mycket av jobbet till oss. Om vi jobbade mindre skulle vi bli effektivare under den tid vi jobbar. Vi skulle slitas ut mindre. Fler skulle orka jobba fram till pensionen. Fler som i dag är undersysselsatta skulle få en sysselsättning. Att ha kvar målet att sträva efter en arbetstidsförkortning är dessutom ett sätt att på ett miljömässigt sätt ta ut ett ökat välstånd utan att förstöra miljön ännu mer. Men, moderater har alltid varit motståndare till välfärdsförbättringar. Medan man när dom sedan genomförts och slagit rot så har man accepterat dom. Och i den nya Schlingmannska historiebeskrivningen så har man ju till och med varit för det man var emot. Bra Vänsterpartiet! Fortsätt att driva "Sex timmars arbetsdag" som ett långsiktigt mål.

Säg Nej till Euron
För övrigt blir man orolig när man läser att Angela Merkel tycker att en politisk union är helt nödvändig för att rädda det misslyckade Euroexperimentet. Valutaunioner är ett vågspel, Euron var ett experiment. Låt oss gå vidare och konstatera att det blev inte så bra som vissa hade förväntat sig. Euron har varit bra för Tyskland, men för resten...

Slutligen noterar jag att Danske bank kommit med sin konjunkturprognos för 2012. Och dom spår att det går rakt ner i källaren. Ekonomin tvärbromsar och backar istället. Men dom har nog i sin prognos glömt att vi ju har världens bästa finansminister i Anders Borg så för Sverige kommer det att peka rakt upp i himlen även i fortsättningen trots Eurons kraschlandning. Det är bara att konstatera att sedan Euron infördes har EU-ländernas ekonomier utvecklats sämre än världen i snitt.

Och allra sist så har jag tillbringat två timmar på ögonkliniken på sjukhuset i Helsingborg. Men nu börjar jag se klart igen efter alla droppar som var smärtstillande och pupillförstorande. Man blir ganska trött i ögonen efter att ha fått stirra på både det ena och det andra medan lampor lyst och en massa annat skett. Hur som helst såg allt bra ut...

Inga kommentarer: