tisdag 17 januari 2012

Euron behöver livräddning- men inte från oss

Standard & Poor sänkte inte bara Frankrikes och en hel del andra Euroländers kreditbetyg. Man har också sänkt kreditbetyget för Eurozonens krisfond EFSF. EFSF:s syfte är att hjälpa till med krediter till Euroländer som behöver pengar och som får sina pengar garanterade av de Euroländer som tjänat bättre på Eurosamarbetet. Sverige, som precis som Danmark och Norge har hållit sig utanför Euron, har också fått behålla sina högsta kreditbetyg. Men nu finns det tydligen de som tycker att vi ska hjälpa till att finansiera hela skiten med de svenska skattebetalarnas pengar. Samma skattebetalare som med sina röster röstade för att vi skulle hålla oss borta från det sjunkande skeppet Eurovalutan.

EU-flaggan
Folkpartiet under Jan Björklund och Carl B. Hamilton tycker det är självklart att Sverige ska ansluta sig till Europakten. Än så länge har man dock inte övertygat alla inom Högerregeringen om att detta är ett korrekt beslut. Men när det gäller Euron och EU så är ju allt som innebär anslutning rätt beslut enligt Folkpartiet så det är inget att förvånas över att dom tagit ställning för en anslutning redan innan det finns ett förslag på vilka villkor som ska gälla. Jag skall dock inte vara allt för kritisk till detta eftersom även jag tagit ställning innan det finns något förslag. Självklart ska vi hålla oss utanför och inte smygansluta oss i brott mot folkomröstningen.

TV4 News
TV4 ska starta en speciell nyhetskanal för TV-tittare i utlandet eller invandrade tittare i Sverige som inte lärt sig bra svenska än. TV4 News ska den heta och börjar sändas 24 januari. Jag är dock lite förundrad över att man gör reklam på svenska om man nu ska sända på engelska. I varje fall verkar det så på den reklamfilm som visas. Jag utgår ifrån att man ska sända på engelska eftersom man valt ett namn på engelska. Hur som helst kommer det i varje fall att bli en del kvalitetsprogram, jag har nämligen sett att man tecknat avtal med BBC om att under en del av dagen återutsända BBC:s program. Men för övrigt lär väl en stor del av sändningstiden upptas av inköpt mög från USA.

Och låt oss hålla oss inom reklamvärlden. För det är där även TV4 News hör hemma. Jag ser att moderatstyrda Stockholms stad på 10 år har tiodubblat sina inköp av reklam och propaganda. Förra året lades 33 miljoner skattekronor på att göra reklam för stadens styrande. T.ex. en hel reklambilaga med en av stadens morgontidningar med rubriken "Konsten att bygga framtidstro". Men det gäller att hålla Kreab och dom andra glada.

Jag noterar att ryttaren Rolf-Göran Bengtsson vann tittaromröstningen om Jerringpriset 2011 för årets idrottsprestation. Och det är väl kul att en "udda" sport som hästsport vinner. Det ska dock påpekas att det inom hästsportvärlden förts en intensiv kampanj för att få de intresserade inom hästsportområdet till att rösta på Rolf-Göran Bengtsson. Kul att han vinner, men det visar också på det snedvridna med just telefonomröstningar. Jag är övertygad om att en omröstning bland ett statistiskt urval av svenskar hade gett ett annat resultat - kanske tyvärr! JAG tycker det är kul när skåningar vinner.

Som fortsättning på gårdagens tyckerier om outsourcingförfarandet av lärarlegitimationen, där ju jobbet sköts av Proffice så ryktas det att Försvarsdepartementet förbereder att lämna ut på anbud hela det svenska militära Försvaret. Enligt rykten inom branschen har flera intressenter gjord förfrågningar. Det handlar om Securitas. Den amerikanska militären har gjort en förfrågan. Dom gör bedömningen att dom får mindre att göra när man nu lämnat Irak och ska lämna Afghanistan och USA dessutom privatiserat stora delar av den verksamhet som tidigare sköttes av militären. Ett stort kinesiskt bemanningsföretag har också visat intresse.

Ett annat område som utreds för att outsourca och begära in anbud på ett 10-års kontrakt är Svenska Kungahuset. Familjen Bernadotte är då bara en familj av flera som lämnar anbud. Det kan finnas andra familjer som bedömer att man har bättre lämplighet. Jobbet går till den som lämnar lägsta anbud.

"Statsöverhuvud skall tillsättas genom lag, ej genom samlag"
/Wilhelm Moberg

Inga kommentarer: