torsdag 12 januari 2012

Bostadsbubbla

Jag ser på nyheterna att bostadsbubblan har börjat pysa. Efter åratal av ständigt stigande priser på fastigheter så har priserna nu börjat sjunka. Och det är väl bara att hoppas att prisbubblan (för det är en bubbla) pyser ut och inte helt kraschar. Men att det var väntat har väl de flesta förväntat sig - möjligen förutom fastighetsförmedlare som vill sälja och göra en slant på den försäljningen. Men det som skrämmer mig är när jag hör förklaringen till att bubblan så sakta spricker, man skyller på höga räntor. Men faktum är att räntorna i dag är låga i en historisk jämförelse, även om dom inte är extremt låga som dom varit en tid. Men om husköpare lurats att köpa men inte klarar dagens räntor så tycker jag dom ska kalla sig lurade. Har dom tvingats till att leva på dagens straffbeskattade nivåer på A-kassa eller sjukpenning ska dom känna sig dubbelt lurade.

Nej till Euron
Jag ser att Den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt livligt understödda av diverse folkpartiklar (och även en del sossar tyvärr) vill "smyga in oss i Euron" genom att vi börjar med att ansluta oss till Euro-pakten. Visserligen med några små förbehåll. Men som med allt som har med EU att göra så har man gett dom ett lillfinger så slukas hela handen på kort tid. Har man accepterat A tvingas man mycket snabbt att acceptera B och C också. Och när det är skett tvingas vi inom kort avstå D och E eftersom vi annars inte kan delta.

Från den borgerliga privatiseringsvärlden berättas om Stockholms län som 2007 sålde ut landstingsdrivna Serafen till vårdcentralens egna läkare för reapriset 700.000. Motsvarande priset för begagnade inventarier. Lite senare sålde dessa hela klabbet till den privata vårdkoncernen Capio - för 20 miljoner kronor! I sin iver att privatisera skänktes i princip hela verksamheten bort till nya ägare som sedan kunde göra en mångmiljonvinst på bara några år. Så handskas borgerliga politiker med skattebetalarnas pengar i ivern att privatisera och sälja ut.

Fast det var kanske inte så mycket pengar för läkarkåren? Vi har väl alla läst om Universitetssjukhuset i Linköping som under julhelgen betalade en läkare 15.144 kronor för att gå in och jobba på julafton. De sjuksköterskor som gick in och jobbade extra fick 97 kronor i extra OB-tillägg i timmen. Så kan det också se ut när det görs skillnad på kreti och pleti.

Kristdemokraterna
Och sedan fortsätter avslöjandena om hur det ser ut i det inre från det kristna Kristdemokraterna. Tidigare har det ju avslöjats att Göran Hägglunds stabschef under signaturen Ove Tove skrivit kritiska rader om Göran Hägglunds kritiker. Nu avslöjas att vännerna bakom Mats Odell med Livets Ord i spetsen själva haft en egen anonym avgahagglund.nu. En blogg som kan klart förknippas till Livets Ord och Jonathan Ekman som är son till Livets Ords skapare Ulf Ekman. Visst är det härligt när de kristna värderingarna visar sig i öppen dager? Själv blir mina förhoppningar på att Kd har gjort sitt i svensk politik allt mer talande.

För övrigt har en bloggare i dag inlett en ny anställning på nytt håll. Kan cykla till jobbet istället för flera timmar på tåg varje dag. Fast början, med motvind och lätt duggregn var väl inte den ideala inledningen. Det tog väl 15 minuter istället för uppskattade 10 minuter. Men det ska bli spännande att jobba annat än vanlig dagtid måndag-fredag. Det nya schemat är ett treveckors schema med en helg och början på morgonen eller jobb till på kvällen. Det ska bli spännande att se hur det upplevs att vara ledig ett antal dagar i veckan istället.

Inga kommentarer: