torsdag 5 januari 2012

Kristdemokraterna förintar sig själva - dom också

Kristdemokraterna
Det är inte bara inom Socialdemokraterna som det förekommer pajkastning inom partiet. Senaste skandalen är inom Kristdemokraterna - igen. Det har nämligen avslöjats att den kristdemokrat, som under pseudonymen Ove Tove, på olika media framfört kraftfull kritik av olika kristdemokrater i själva verket var Göran Hägglunds egen stabschef Henrik Ehrenberg. Göran Hägglund vidtog ingen åtgärd när han fick veta sanningen före jul, men när den blev offentlig så omplacerades Ove Tove inom Regeringskansliet. Men det allra senaste är att Henrik Ehrenberg bestämt sig för att avgå. Ove Tove har gått hårt åt den opposition mot Göran Hägglund som finns i partiet. Och ordvalet har i många fall varit mindre lämpligt. Mycket troligt är att skandalen nu gynnar den mer Högerkristna falang som stödjer Mats Odell i partiledarstriden i partiet. Jag trodde att kristna hade högre moral än andra...

Nä, om jag ska vara uppriktig så har jag aldrig trott att religiösa människor har en högre moral. Och det gäller oberoende av religion. Sven Tycker att religionen ska skiljas helt från politiken. Sedan kvittar det vilken religion det handlar om. De, ofta Högerkristna, som lägger sig i politiken i många länder är i sin förlängning ett hot mot demokratin. Det må gälla i USA eller som i det här fallet i Sverige eller för att ta ett annat aktuellt exempel i Ungern. Det samma gäller i många muslimska länder där islam används för att skaffa makt. Ett annat i Israel där extrema judiska grupper är det största hotet mot att det någonsin ska kunna bli fred i området. Låt religionerna, alla religioner, hålla sig där dom hör hemma. I kyrkor, i moskéer, i tempel eller vad man nu vill kalla sina helgedomar. Men lägg er inte i politiken och styrandet av stat och kommun!

Socialdemokraterna
En annan fråga man kan ställa sig är hur den interna demokratin egentligen fungerar inom t.ex. Kristdemokraterna eller Socialdemokraterna. Hur tänker den politiker som i sin kamp för sin personliga makt allvarligt skadar det parti, och därmed de idéer, som man tror på. För att återgå till den kampanj mot Håkan Juholt som förs från olika grupper inom Socialdemokraterna ivrigt påhejade av Stockholmsjournalisterna. Det står allt mer klart att media har välvilligt låtit sig utnyttjas av en koalition av Högersossar och Stockholmssossar som förlorat sina maktpositioner när en politiker från "landsorten" som tillhör en lite mer traditionell socialdemokrati bytt ut en del i makttoppen. Det är uppenbart hur kritiken har kommit från just dessa grupper samtidigt som försvaret kommer från icke-stockholmare. Uppriktigt sagt trodde jag inte att det kunde fungera på det viset inom Socialdemokratin. Jag trodde att när de interna besluten var fattade ställde man solidariskt upp för sitt parti. Men ack vad jag tydligen har bedragit mig.

Vänsterpartiet
Det ska därför bli spännande att se om Vänsterpartiet kan sluta upp bakom sin nyvalda partiledare. Vänsterpartiet har ju annars tidigare gjort sig kända för ganska intensiva fraktionsstrider. Jag tror att om Jonas Sjöstedt blir vald och Vänsterpartiet sluter upp bakom honom och låter honom föra en modern vänsterpolitik, samtidigt som Socialdemokraterna förstör sig själva inifrån så har Vänsterpartiet en stor chans att locka till sig många missbelåtna socialdemokrater på vänstersidan.

Kärnkraft är inte atombomb
En granskning av den franska kärnkraften som gjorts visar att det måste investeras motsvarande flera tiotals miljarder kronor i säkerhetsåtgärder annars hotas flera av kärnkraftsverken av stängning. Frankrike är ett av världens mest kärnkraftsberoende länder och har sammanlagt 58 kärnkraftsverk igång. De franska elkonsumenterna har rejäla prisökningar att vänta. 80% av den franska kärnkraften ägs av franska staten, men den franska statsbudgeten är redan i kris och det finns inga pengar att hämta där.

Slutligen vill jag klart deklarera att jag nu är innerligt trött på den höst som bara fortsätter långt in på vintern. Kimmys och min eftermiddagspromenad i dag gick i gummistövlarna och regnklädernas tecken. Allt regnande och den höga temperatur som vi just nu har gör att det är fruktansvärt blött i markerna. Det låter "klafs, klafs" var man än går numera. Jag är ingen stor vinterälskare, men naturen kräver att det faktiskt är kyla och vinter en period för att det ska kunna bli en riktig vår. Det vi har nu är INTE vinter.

Inga kommentarer: