lördag 6 februari 2010

Väfärdsraset

OECD har offentliggjort de senaste siffrorna i sin s.k. Välfärdsliga. Och återigen kan vi se att vår hyllade statsminister ljuger i sin panikartade iver att bättra på opinionssiffrorna. För några dagar sedan avslöjades att de av honom uppblåsta siffrorna som sade att sysselsättningen ökat med 100.000 personer sedan Högeralliansen fick makten var inget annat än lögn. För att få fram dom siffrorna var man tvungna att jämföra äpplen med päron. I själva verket har sysselsättningen inte ökat alls om man tar hänsyn till folkökningen. Siffran för ökningen var mindre än felmarginalen. I meningen efter detta påstående i partiledardebatten i TV hävdade Fredrik Reinfeldt att Sverige klarat krisen bättre än de flesta. Verkligheten är exakt tvärtom. När nu OECD offentliggjort sin Välfärdsliga kan vi se att de två länder som sjunkit mest i välfärden är marknadstalibanernas och slipsnissarnas föredömen Irland och Island. Därefter kommer Sverige! Från 2007 till 2009 har Sverige gått från att ligga 11% över genomsnittet till att ligga 7% över genomsnittet inom OECD. Och detta är alltså den sämsta utvecklingen av alla OECD-länder förutom Island och Irland som ju kraschat totalt när finansbubblan sprack. Vad man har lyckats med däremot är att kraftigt öka klyftorna i samhället. Bra gjort Fredrik, Anders, Maud och dom andra!

Vackra istappar
Den här bilden tog jag i morse genom Angelis sovrumsfönster. Istappar (på tredje våningen) kan vara vackra att titta på. Dessa tillhör inte de största istapparna som hänger från taket, och jag hoppas verkligen att man tar bort dessa snabbt för annars finns det risk för att hyresvärden går miste om en hyresgäst. En rejäl istapp i huvudet - och man kan hälsa hem.

I dag inleds The Christer Björkman Show. Under ett antal veckor (alldeles för många) ska TV, radio och tidningar (och antagligen bloggar) domineras av den ena mer utspökade artisten efter den andra ännu mer utspökade. Svenska folket ska manipuleras att rösta fram den artist Christer Björkman har bestämt ska få åka till Eurovision Song Contest. En av myterna är att vem som helst kan skicka in ett bidrag och ha en chans. Verkligheten är att inte ett enda av de 32 utsedda bidragen kommer från någon som inte redan finns inne i musikbranschen.

Samernas flagga
I dag är det samernas nationaldag. I turistbroschyrerna kan vi se hur dom åker efter renar eller tar skidorna. Men även samerna har moderniserat sin renskötsel. Det är fyrhjuliga terrängfordon, snöskotrar och helikoptrar som gäller inom renindustrin. Turistbroschyrernas romantiserande bild är lika falsk som isbjörnarna på gatorna och dalkullor i folkdräkt. Eller varför inte en skånsk gåsapåg i träbonnar.

Jag lyssnade på Ekots Lördagsintervju med Centerledaren Maud Olofsson. En intervju som måste ha varit en pinsam upplevelse för alla centerpartister. För mig som politiskt intresserad och som trots allt känner en viss gemenskap med politiker så var det i varje fall pinsamt. Jag har ju varit kommunalpolitiskt aktiv. Intervjun handlade om det ovan nämnda välfärdsraset, om Saab, om kärnkraften, om skatterna för pensionärer och lite annat. Och jag tror aldrig jag hört en politiker som så konsekvent vägrade svara på den konkreta frågan utan började babbla om något annat. Det var så att utfrågaren faktiskt utbröt i ett : "Kan du inte svara på frågan?" Det enda klara besked från Mauderaten som gavs var att hon inte snusade och hon lovade också att inte börja. Pinsamt Maud, mycket pinsamt!

Förresten hörde jag på TV:n vilka som inte drabbats av raset i Välståndsligan. Det är båtmässa i helgen och försäljningen av de stora fina båtarna går på högvarv. En del har tjänat bra på Högerregeringens skattesänkningar.

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, tänk vad vår "käre" statsminister "vet" mycket. EN sak är han i alla fall duktig på och det är att ljuga. Sedan fattar jag inte att det faktiskt finns folk som tror på honom. GP var väl inte den bästa statsministern, men den här är mer än ett strå "vassare", speciellt när det gäller att försämra för dem som redan har det dåligt. På ett sätt tackar jag min lyckliga stjärna för att jag har blivit ålderspensionär nu, men på ett annat sätt skulle jag vilja vara åtskilliga år yngre och orka jobba politiskt. Det finns inte mycket jag orkar göra idag, men jag kan i alla fall hänga med i det politiska spelet, kritisera och plocka hem och sprida fakta. Tyvärr lär det inte räcka med en ny regering, eftersom många kommuner är duktiga på att sabotera en bra lag, och i många fall sätta den helt ur spel.
För övrigt håller jag med dej när det gäller Melodifestivalen. Jag tittade inte ens på det och bryr mej helt enkelt inte om eländet. Det är i alla fall skönt att slippa skrikhalsen Carola. En gång i tiden sjöng hon, numera skriker hon istället.