onsdag 17 februari 2010

Vad har moderaterna att dölja?

Trots kritik från Europarådet så har Högeralliansen inga funderingar på att sätta stopp för anonyma bidrag till de politiska partierna och politiker. I stort sett alla Europas länder har infört regler som innebär att partierna i varje fall måste offentliggöra vem som lämnar större bidrag till partierna eller enskilda politiker. Och Europarådet har som sagt kritiserat Sverige för vägran att införa några sådana regler. Det är främst Moderaterna som inte vill ha någon offentlighet. Men övriga stödpartier inom Högeralliansen ställer upp för hemlighetsmakeriet. Den intressanta frågan är vad Moderaterna har att dölja? Om moster Agda skänker 100 kronor är ointressant. Men om direktör Adelström skänker 250.000 har det betydelse om vi vill granska politikens villkor. Visa nu öppenhet Moderater! Visa att ni inte har något att dölja!

Jag lyssnade på delar av utrikesdebatten i Riksdagen på radion. Och kunde konstatera att Sverige uppenbarligen inte längre är ett självständigt och alliansfritt land. Vi är bara en liten pusselbit i ett större EU där vi utan egen åsikt ska ställa upp och buga när de stora talar. Vi kunde också notera vad valrörelsen kommer att handla om från Högersidan. Det blir att peka på oenighet inom det Rödgröna samarbetet och gammal unken kommunistskräck. Samma kommunistskräck som moderaten Johnny Munkhammar i flera debattinlägg i Aftonbladet har vädrat. Men han verkar ha läst på dåligt. I sin iver att skrämma med kommunister klassar han Hugo Chávez i Venezuela som diktator. Men Hugo Chávez har valts i demokratiska (internationellt kontrollerade) val. Precis som t.ex. Silvio Berlusconi i Italien. En man som Johnny Munkhammar vill att Sverige ska ingå i samma union som, ha en gemensam valuta med och ha ett gemensamt militärt försvar med. DET skäms han inte för. Är det tänkt att vi ska få ett nytt Kosackval? Skäms dom inte?

Dessutom är man ju inte helt eniga inom Högeralliansen heller. Folkpartiets Europolitik är ett sådant exempel. Jag vill poängtera att jag tycker det är ett demokratiskt friskhetstecken att partierna INTE är helt eniga i alla frågor innan valet. Då är det att lura väljarna att ställa upp som flera partier. Blocken ska visa att man kan samarbeta och jämka sig samman. Sedan får valutslaget vara en fingervisning i de frågor där man inte kompromissat färdigt innan valet.

De lokala centerupproren mot ledningen fortsätter. I dag läser jag att Centerns veteran i Helsingborg, Dick Olsson, deklarerat att han inte kommer att ställa upp för omval. Och han kommer också under resten av mandatperioden i Kommunfullmäktige att helt rösta efter egen vilja. Han tänker inte följa partipiskan och ställa upp för Femklövern som styr Helsingborg med ett mandats övervikt. Det är alltså de fyra Högerallianspartierna med stöd av pensionärspartiet på högerkanten, SPI, som styr i Helsingborg. Ett av hans motiv är just att Centern tagit steget åt höger och suddat ut sin egen profil för att istället bara bli ett stödparti till Moderaterna.

I går berättade jag om Veckans Affärers intervju med Robert Bergqvist som är chefsekonom på SEB och som hävdade att Euron försämrat situationen för de Euroländer som i dag har svåra ekonomiska problem. I dag intervjuar Veckans Affärer Roger Josefsson som är chefsekonom på Danske Bank. Han hävdar att "EMU-kritikerna har blivit sannspådda". Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Den version av Sven Tycker som finns här på Blogger har nu passerat 10.000 besökare, i varje fall enligt den besöksräknare som finns på sajten.

Har du också svurit åt en krånglande skrivare? Att det ska vara så svårt att t.ex. konstruera en skrivare som bara matar in ett papper åt gången, även när skrivaren fått nått år på nacken, är obegripligt. Dagens bläckstråleskrivare är billiga, dom dumpas. Men när du ska köpa nya färgpatroner? Då ska tillverkaren hämta hem profiten. Vill du skratta åt eländet? Läs här.

Inga kommentarer: