måndag 15 februari 2010

Höginkomstnära tjänster

SCB har offentliggjort siffror för Höginkomstnära tjänster (den reform som ibland också går under namn som Hushållsnära tjänster eller RUT-avdrag). Det är de slutliga nuffrorna för 2008 som nu är klara. Dom visar att från 2007 till 2008 har antalet personer som utnyttjat avdraget fördubblats till 92.000 svenskar (dvs ungefär 1% av svenskarna). Summan som utnyttjades mer än tredubblades till 440 miljoner kronor. Dvs, de som kunnat utnyttja möjligheterna har gjort detta i allt större utsträckning. Att reformens namn, Höginkomstnära tjänster, är rättvisande visar sig också i statistiken. Hälften av Sveriges befolkning över 20 år hade 2008 en årsinkomst under 200.000. Av dessa var det 6 promille som utnyttjade möjligheten. Bland de 5% av svenska folket som tjänade över en halv miljon kronor var det 7 procent som utnyttjade reformen, dvs nästan 12 gånger så många. I höginkomstkommuner som Danderyd och Lidingö var det 6,6% respektive 4,5% som utnyttjade möjligheten. I låginkomstkommuner som Filipstad, Storuman och Åsele var det en promille som hade råd att utnyttja reformen. Intrycket att RUT-avdraget är en reform där alla skattebetalare får subventionera städning och fönsterputsning för Sveriges direktörer befästs därmed. Jag tycker vi istället skulle ge de pengar reformen kostar till landets kommuner för att dessa ska använda pengarna till att finansiera tjänster till gamla och handikappade som BEHÖVER hjälpen. Inte som nu för att subventionera tjänsterna till de som HAR RÅD med tjänsterna.

Jag hörde på radion att det var effektivare att sluta röka genom att helt enkelt sluta röka än att gå omvägen via nikotinplåster och nikotintuggummi. Jag hoppas att undersökningen inte får allt för stor spridning. Den är ju ett hot mot den ekonomiska utvecklingen. De svenska BNP-siffrorna skulle ju drabbas svårt om rökare började inse att dom inte behöver köpa en massa dyra tuggummin för att kunna sluta. Börsen skulle falla om läkemedelsföretagen tappade en lönsam produkt. Sälj mer istället! Den allra bästa metoden att minska rökning var uppenbarligen ekonomiska incitament. Dvs höj skatten på tobak så att det blir dyrare så är det fler som bli motiverade att sluta röka.

2008 sålde Förskingringsminister Mats Odell statligt ägda Vin & Sprit till franska Pernod Ricard i sin iver att göra sig av med statens egendom. Nu läser jag i Svenska Dagbladet att Pernod Ricard sålt vidare delar av Vin & Sprit, bland annat rätten till Explorer Vodka och Blossa. Det hela är nu åter i statlig ägo. Ja, inte av svenska folket utan av det finska folket. Det är nämligen finska statens Altia som är ny ägare. Så kan det gå, när inte haspen är på! Pernod behåller Absolut Vodka, precis som kritikerna sade från början. Att det var bara det varumärket man var ute efter.

Vintervädret har skapat problem i Skåne på många sätt. Bland de värst drabbade är Skånetrafiken, alltså länstrafiken i Skåne. I lördags berättade jag om att ett Pågatåg hade fastnat i en driva på Österlen. Och där står tåget fortfarande. Banverket har fortfarande inte lyckats få loss det fastfrusna och insnöade tåget. Tågen till Ystad - Simrishamn kommer inte längre än till Tomelilla. Så mycket snö har vi inte här uppe i Nordväst. Men det har kommit lite till i dag, och det ska visst komma mer. Problemen är värre på Österlen och på Öresundsbron. I gratistidningen City läser jag om ett högtalarutrop hört på ett Öresundståg när det närmade sig Kastrup: - "Nästa station är Kastrup. Är det någon som har en extra biljett till Jamaica? Lönen är INTE värt det. Jag skiter i det nu! Dom har det inte lätt tågvärdarna...

Sitter det förresten ett speciellt OS-utskott som hittar på löjliga sporter? Puckelpist? Hahahaha! Det är ju till och med löjligare än skidskytte.

Och slutligen, kors i taket! Lidl-butiken i Åstorp har fått riktiga kassor! Dom verkar inte allt för genomtänkta för personalens ergonomi, men det är i varje fall en traditionell svensk avlastningsyta. HURRA!

2 kommentarer:

Leydock sa...

Bra skrivet! Det enda jag undrar är varför det tid så lång tid innan jag hittade till din blogg. Bookmarked!

Sven Tycker sa...

Nä, det har jag inte heller någon förklaring till......