onsdag 3 februari 2010

Tågvedermödor

Det har väl inte undgått någon att vädrets makter sätter sina spår på resandet i hela landet. Under gårdagen var jag i Malmö med Angeli i ett kort ärende. Och den resan fungerade alldeles utmärkt, men vi var hemma igen innan det började snöa. På förmiddagen var det riktigt trevligt väder. I dag hade jag en tid i Ängelholm på Habiliteringen för ett samtal. Och med tanke på gårdagskvällens och nattens snöande så hade jag funderingar på att ställa in besöket. Men till slut bestämde jag mig för att jag hade hela dagen på mig. Och det hade inte varit fel med en gratisbiljett. Skånetrafiken har nämligen det erbjudandet att om man blir mer än 20 minuter sen så kan man få en "endygnsbiljett". Dvs en biljett som gäller i 24 timmar för obegränsat resande i Skåne. Och min tanke var att om tåget blir sent, så va' då? Då får jag ju en biljett. Inresan var tänkt att jag skulle åka 0820 från Åstorp, då kunde jag nämligen passa ett tåg i Helsingborg som var i Ängelholm 0913 och kunde sedan gå upp till Sjukhuset och ta en fika innan samtalet klockan 1000. När jag kom till stationen cirka 0810 hade fortfarande tåget som skulle gått 0802 inte kommit in. Det är ett tåg som kommer från Kristianstad i motsats till tåget 0820 som utgår ifrån Åstorp. Det ska gå ett tredje tåg 0845 också, men det är inställt under snökaoset. Nu hade jag tur, tåget från Kristianstad kom in och jag kunde åka med det istället. Det kom iväg cirka 0820. Jag var alltså i Helsingborg i god tid för att hinna med tåget till Ängelholm. Men jag kunde konstatera att det tåg jag egentligen skulle åkt med hade då inte kommit till Helsingborg. Hade alltså det första tåget inte varit försenat så att jag hunnit med det hade jag missat tåget i Helsingborg. Till Ängelholm var jag bara några minuter sen eftersom tåget stannade extra på mellanstationerna då ordinarie lokaltåg är inställt. Så resan dit blev det ingen fribiljett på!

Men, hem hade jag bättre tur. Jag var lagom till Ängelholms station till tåget 1104. Vilket är ett lokaltåg som är inställt. Och fick ta en promenad och invänta tåget från Göteborg som går 1145. Det var iväg några minuter sent, så jag borde hinna med tåget 1216 från Helsingborg. Men, som sagt, lokaltågen är inställde så fjärrtågen stannar på mellanstationerna varav stoppet i Maria blev extra långt. Jag missade alltså 1216 tåget med några minuter och fick istället ta nästa tåg 1236. Som alltså är exakt en timme senare än om 1104-tåget hade gått. Men nu var detta tåget också sent. Cirka 10 minuter sent från Helsingborg, och en kvart sent när det kom till Åstorp 1310 istället för 1255 enligt tidtabellen, eller 1155 om alla tåg gått som dom skulle. Hemresan ska alltså resultera i en fribiljett som kan användas till nästa besök i Malmö. I det stora hela så gick det som tänkt. Samtalet genomfört och en fribiljett.

Tacka vet jag den gamla goda tiden när alla järnvägsstationer var bemannade och det fanns folk som ryckte ut och sopade rent växlarna kontinuerligt. Inte bara rycker ut till växlar dom börjat kärva och tåget blivit stående.

Jag såg förresten att Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) hävdat att allt var den förra regeringens fel. Göran Persson var verkligen en mäktig man som förhindrade kraftigt snöfall och som rationaliserade och avreglerade järnvägstrafiken. Fast om jag ska vara ärlig så var det nog så att Åsas resonemang gick ut på att den Socialdemokratiska regeringen gett Banverket allt för lite pengar för investeringar och underhåll. Jag måste ha missat alla borgerliga motioner i Riksdagen som krävde ökade statsutgifter i form av anslag till Banverket! Mitt minne handlar bara om protester mot för höga statsutgifter och krav på besparingar! Men alla har rätt att vara efterkloka och ändra sig.

Den grekiska ekonomin är på fallrepet. Sedan vänsterpartiet PASOK med Giorgos Papandreou vunnit valet förra året har det visat sig att den tidigare högerledaren Kostas Karamanlis skönmålat ekonomin. Läget är kritiskt och man tvingas till mycket hårda nedskärningar och skattehöjningar för att uppfylla Eurokraven. Eurosamarbetet har också inneburit att räntenivån i Grekland varit fel och det har ytterligare förvärrat krisen.

I går sade Ingela (min hustru) att det var länge sedan vi läst om Anna Anka i tidningen. Och det skulle hon inte ha sagt. I dag dök medieankan upp igen. Jag gick också och hoppades att det var slut. Men det går nog att dra några varv ytterligare.

Visste ni att det finns en politisk vilde i Riksdagen? Det är ett faktum som det är ganska tyst om. Jag hade också glömt det. F.d. moderaten Göran Thingwall gör inte så mycket väsen från sig. Han verkar ganska tyst och försynt och sitter väl bara tiden ut i Riksdagen. I dag är han tydligen medlem av SPI, pensionärspartiet på högerkanten vars enda möjlighet till riksdagsrepresentation väl är avhopp. Men ute i kommunerna sitter man med på en del håll och stöttar de andra högerpartierna.

Jag såg förresten att Hells Angels håller på att bilda ett eget politiskt parti. Ett av kraven är färre poliser! Hahaha. Men, alla ska ha rätt att bilda sitt eget parti och ha sin åsikt. Se'n gäller det att vi andra har tillräckligt omdöme för att genomskåda bluffarna.

Inga kommentarer: