söndag 7 februari 2010

Fler döda svenskar i Afghanistan

Afghanistans flagga
Två svenska soldater har i dag dödats en bit från Mazar-i-Sharif där svenskarna är stationerade i Afghanistan. Förhoppningsvis innebär detta att det blir en förnyad (seriös) debatt om i vilken utsträckning Sverige ska engagera sig i NATO:s krigföring i Afghanistan. Sverige SKA ställa upp med fredsbevarande styrkor när FN ber om detta. Men detta skall ske när det är under FN-befäl. Inte när svenska styrkor står under befäl av en militär union som vi inte är medlemmar av och som många hävdar snarare har invaderat landet, och inte åkt dit som fredsbevarande trupper på FN-uppdrag. Situationen i Afghanistan är allvarlig. Hur den ska lösas vet jag faktiskt inte. ALLA parter har skuld i det som hänt och händer. På 1800-talet styrdes Afghanistan av Storbritannien. 1919 blev man självständiga. På 1970-talet genomfördes flera olika kupper och 1978 tog kommunistpartiet makten. USA utbildade och beväpnade då 10.000-tals mujahedinsoldater (många utländska sådana) som bekämpade först den kommunistiska regimen och sedan även sovjetiska styrkor som skickades in för att hjälpa den kommunistiska makten. När Sovjet slutligen gav upp och drog sig ur utbröt en maktkamp mellan olika mujahedinfraktioner som med alla CIA-vapen som vräkts in var beväpnade till tänderna. Och sedan har det fortsatt och i dag ska alltså de svenska trupperna skydda en korrupt president som kommit till makten med hjälp av valfusk. Och frågan är om fortsatt utländsk inblandning verkligen är vad Afghanistans folk behöver. Det har inte hjälpt de senaste 100 åren...

Alla företag, myndigheter och organisationer med självaktning har någon form av kundtjänst dit undrande eller missbelåtna kunder eller motsvarande kan vända sig. Ofta genom en epostadress eller kanske ett formulär på hemsidan. Men, om det ska vara någon mening ska också synpunkter som skickas resultera i någon form av reaktion. I veckan fick jag svar från Banverket på mindre än en vecka på en synpunkt jag skickat. Svaret var visserligen inte det jag ville höra, men det var ett seriöst svar där Patrik Jargenius som svarade i varje fall hade bemödat sig att förklara varför situationen var som den var. Men om man inte får något svar börjar man undra varför det finns en möjlighet att höra av sig. För ett par veckor sedan skickade jag via ett formulär en förfrågan till Försäkringskassan. Och jag får väl acceptera att man kanske inte svarat än. Men jag skickade en annan synpunkt på Försäkringskassans hemsida i december, och där har det inte heller kommit någon reaktion. Och DET är dåligt. På Skånetrafiken har man uppenbarligen jobbat extra i helgen för att besvara frågor. Men jag har fortfarande en fråga från början av januari som inte besvarats.

I Togo har tusentals togoleser demonstrerat i protest mot att det Afrikanska fotbollsförbundet stängt av Togo från de två kommande omgångarna av det Afrikanska mästerskapen i fotboll. Togo stängdes av sedan man hoppat av mästerskapsturneringen i Angola sedan den togolesiska regeringen manat laget att åka hem. Bakgrunden var naturligtvis det terrorattentat mot deras spelarbuss som dödade två när dom var på väg till turneringen. Motivet för avstängningen är att laget stannade hemma efter uppmaning från regeringen. Jag tycker att den togolesiska regeringens beslut tyder på ansvar och att det afrikanska fotbollsförbundets beslut tyder på brist på ansvar.

Slutligen hör jag att Europadomstolen haft synpunkter på att skattefifflare kan dömas både till skattetillägg och fängelse. Man ska inte kunna dömas flera gånger för samma brott. Det måste innebära att en notorisk rattfyllerist inte kan dömas både till att förlora körkortet och till fängelse. Att en som döms för misshandel inte både kan dömas till att betala skadestånd och till fängelse. Skattetillägg, skadestånd, förlora körkortet osv är väl jämförbart? Jag tycker det låter mer som att snubbarna i domstolen vill skydda ekonomiska fifflare som stjäl våra gemensamma pengar.

Inga kommentarer: