tisdag 2 februari 2010

Centerpartiets krasch

Om väljarundersökningen från Synovate förra veckan fick mungiporna hos Högeralliansen att åka upp så måste dagens undersökning från UnitedMinds i Aftonbladet vara en kraschlandning. Allra helst för Maud "Mauderaten" Olofsson och hennes Centerparti. Enligt denna undersökningen leder den Rödgröna oppositionen med 50,3% (+2,6) mot Högerns sammanlagda 45,4% (-1,1). Och då har jag räknat in Sverigedemokraternas 6% (+1,1) i Högerblocket, som annars ligger under 40% av stödet och har tappat 2,2%. Bland de enskilda partierna är det Miljöpartiet med 13,5% (+2,8) som är den stora vinnaren. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har också ökat. De stora förlorarna är Moderaterna som tappat 1,9%, Centern som tappat 1,5% och Socialdemokraterna som tappat 1,3%. Riktig kris är det för Centern som nu ligger och balanserar precis på 4%, långt efter Kristdemokraterna (5,5%), Vänsterpartiet (6,7%) och Folkpartiet (6,8%). En motgång till för Maud och jag kanske kan ha tur och vi slipper Centern efter nästa val. Lärdom? Bli inte glad för en väljarundersökning. Vänta tills den bekräftats av en annan, och en till och helst en till.

Annars ser jag att hennes Riksdagsplats är räddad (om man nu lyckas hålla sig över 4%) sedan Maud placerats överst på Stockholmslistan. Galjonsfiguren för den nya Högercentern, Fredrik Federley, förlorade omröstningen och hamnade först på tredje plats på listan. Och med tanke på att man bara har två mandat i dag och väl riskerar att bara få ett till valet så slipper vi i varje fall honom.

Helsingborgs Dagblad skriver i sin ledare i dag om Centerns härdsmälta. En text som handlar om de centerpartister med Solveig Ternström i spetsen som hotar att rösta nej till överenskommelsen att bygga ut den svenska kärnkraften. För det är en utbyggnad det handlar om ifall vi ersätter de gamla små aggregaten med nya mycket större. Maud har lovat att "ta hand om" rebellerna. det är nästan så att man börjar bli orolig för att det är Hells Angels som är engagerade? Nu tror jag att partipiskan kommer att vina rejält så att det är inte fyra som vågar rösta efter övertygelsen. Någon kommer att lägga ner sin röst, någon kvittar ut sig och någon kanske till och med röstar för. Allt för att rädda sin politiska karriär. Det är bara Solveig Ternström som inte behöver det.

Och så ser jag att "Ohlsson blir EU-minister". Jag vill dock på det bestämdaste dementera att det är Sven Ohlsson de handlar om. Folkpartikeln Birgitta Ohlsson har fått som hon vill. En karriärsugen politiker med egna åsikter. Ibland hamnar hon rätt, men ännu oftare hamnar hon i diket. Tyvärr tror jag inte att det var ett lyckat val.

Risken verkar stor att holländaren Victor Mullers och Spykers köp av Saab är en enda stor bluff. Det känns oroväckande att ett skuldtyngt förlustföretag utan pengar ska vara det som räddar Saab. Det visar sig nu att Spyker inte har alla de pengar som behövs, och de som finns vill man inte redovisa vem som hostat upp pengarna. Är Maud lurad?

Jag ser i City att Campus i Helsingborg klantade till det när dom skulle anta studerande till den nya internationella mastersutbildningen. Man vände listan upp och ner och antog de som hade sämst meritvärden. När man upptäckte det hade man tur, det fanns plats för alla. Och i samband med detta berättade tidningen att Handelshögskolan i Göteborg för en tid sedan gjorde exakt samma misstag. Man antog de 50 sämsta istället för de 50 bästa. Och man fick då anta alla. När alla hade fått sin examen visade det sig att det inte fanns något samband mellan de som skulle antagits och de som antogs av misstag. Betyg och meritpoäng är ett enda stort lotteri. Dom säger inte ett skvatt om förhållandena några år senare. Därför är dagens betygshets (inspirerad av Major Jan "skoltalibanen Björklund men tyvärr mer eller mindre accepterad av de flesta andra) ett enda stort felaktigt stickspår.

Inga kommentarer: