måndag 4 juli 2022

Tveksamt betyg för Magdalena

» Men utvisning för Erdogan.

De svenska (och finska) förhandlingarna med Mr Erdogan of Turkey har förts under ett rejält hemlighetsmakeri. Trots mitt stora motstånd mot ett svenskt medlemskap i NATO så har jag stor förståelse för detta hemlighetsmakeri. Jag ska villigt erkänna att jag vid några tillfällen hemfallit åt den mycket elaka tanken att jag hoppas Mr Erdogan of Turkey säger Nej så att Sverige (och Finland) inte kan bli medlemmar i NATO. Jag är dock övertygad om att NATO (och därmed USA) inte hade låtit något sådant hända. NATO:s tillgång till svenskt (och finskt) territorium är viktigare för NATO än vad eventuellt ökad säkerhet för Sverige (och Finland) är för Sverige (och Finland).

Mr Erdogan of Turkey
Nu är dock beslut fattat i den svenska Riksdagen om att vi ska söka medlemskap. Jag tror och sympatiserar så mycket med demokratiska principer att jag får acceptera detta beslut. Även om jag kommer att argumentera mot ett medlemskap även i fortsättningen. Däremot känner jag att stor oro för vad Sverige (och Finland) gått med på för att blidka Mr Erdogan of Turkey. Jag hyser en viss rädsla för att de verkliga eftergifterna (inte bara de som Mr Erdogan of Turkey hävdar) har gått för långt.

Helt uppenbart är att den turkiska definitionen av vem som är terrorist inte är den samma som svensk (eller finsk) definition. Eller överhuvudtaget definitionen i demokratier. Jag håller därför inne med min mest intensiva kritik tills vi får se vad avtalet innebär i praktiken. Inte bara enligt Mr Erdogan of Turkeys tolkning av avtalet. Min gissning är att NATO nu kommer att se till att anslutningsprocessen går så fort som möjligt. När Sverige (och Finland) har slutgiltigt anslutits som medlemmar kan Mr Erdogan of Turkey stå där och kräva vad som helst. Han kan glömma att få något för sin utpressning. Det är från och med nu och fram tills det turkiska parlamentet godtagit den svenska ansökan som är den kritiska tiden. Vad som verkligen kommer att hända får framtiden utvisa. Men, jag förstår kurder i Sverige (och Finland) som känner rädsla. Eller andra med anknytning till turkisk opposition.

Jag må vara naiv, men jag tror faktiskt att Magdalena Andersson verkligen försökt att blidka Mr Erdogan of Turkey utan att i praktiken egentligen lova någonting. Tyvärr såg jag att Ulf Kristersson tydligen uttalat sig och menat att Magdalena Andersson skött NATO-processen bra. Om Ulf Kristersson är nöjd så blir jag misstänksam. Är det så illa?

Slutligen kan vi notera att det nu var Danmarks otur att drabbas av en uppenbarligen psykiskt sjuk kille som börjar skjuta vilt. Än så länge minst 3 döda. Och som sagt, återigen är det uppenbarligen en person med psykiska problem. En "helt vanlig" dansk som tydligen var medlem i en skytteförening så han hade tillgång till vapen och ammunition. Men med psykiska problem. Nu vet man än så länge inte varför. Men, det är tydligt att även när man kommit fram till varför (som vid olika former av terrordåd) så är det tydligt att det är psykiska problem som är grunden. Alltså, vår vård av psykiskt sjuka är dålig. Både här i Sverige, i Norge, i Danmark och med största sannolikhet i resten av världen.

Läs:
Ulf Kristersson (M) nöjd med regeringens hantering av Natoprocessen. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: