lördag 30 juli 2022

Mer NATO-rykten

» Tro inte på allt.

Helomvändningen inom olika partier i Sverige när det gäller NATO-medlemskap gick snabbt. Inom Socialdemokraterna gick vändningen så snabbt att alla aktiva S-politiker inte hann informeras. Ungefär lika fort gick det inom Sverigedemokraterna, men där är det Jimmie Åkesson som styr så om partiet byter åsikt för att passa in i den Brunblå sörjan så får det inte så stor återverkan inom partiet. När Jimmie bestämt sig kan man byta åsikt om allt - förutom partiets främlingsfientlighet och rasism. Där är det de andra partierna i den Brunblå sörjan som anpassar sig istället.

Vi behöver inte NATO, men NATO behöver oss
Den turkiska terrorutpressningen mot Sverige och Finland hade man däremot nog inte räknat med, varken i Stockholm eller i Helsingfors. Jag har hela tiden hävdat att hur skandalösa eftergifterna i verkligheten blir lär vi inte märka förrän i efterhand. När det troligtvis är för sent att protestera?

Jag hyser fortfarande en liten förhoppning om att Turkiet i slutändan ska sätta stopp för det svenska medlemskapet. Men, tyvärr tvivlar jag på den utvägen. När det kommer till kritan och det turkiska parlamentet ska slutgiltigt godkänna den svenska och finska ansökan så tror jag att USA och övriga NATO gjort klart för Mr Erdogan of Turkey att man gör säkrast i att rösta JA. Skulle dom fortsätta trilska så får dom själva ta konsekvenser av detta. Jag är nämligen övertygad om att NATO:s intresse av att få åtkomst till svenskt och finskt territorium faktiskt är större en de svenska och finska säkerhetsvinsterna av ett medlemskap. Vid en utökad konflikt mellan USA (NATO) och Ryssland är tillgång till svenskt och finskt territorium direkt avgörande.

Och skulle Mr Erdogan of Turkey trots klarspråk från Washington, London, Paris och så vidare fortsätta att trilskas så tror jag tyvärr att de svenska (och finska) eftergifterna kommer att utvidgas i tillräcklig utsträckning så att Mr Erdogan of Turkey ska kunna utpeka sig som segrare. Tyvärr!

Hur som helst har det dykt upp ett nytt argument för att hålla Sverige utanför NATO. Om ett drygt år lämnar Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg sin post så det är dags att tillsätta en ny generalsekreterare. En av de som utpekats som möjlig efterträdare är tydligen Storbritanniens nuvarande men snart avgående (sparkade...) premiärminister, Boris Johnson! Hur seriöst vi ska ta lanserandet av honom som kandidat från diverse konservativa politiker i Storbritannien vet jag inte. Förhoppningsvis är det inte allt för seriöst. Trots allt är det en fördel för ALLA, NATO-medlemmar och icke NATO-medlemmar om generalsekreteraren är en seriös och sansad politiker och inte en pajas som BoJo.

Läs:
Boris Johnson kan bli ny Natochef. - Aftonbladet
Boris Johnson tippas som ny Nato-chef. - Dagens Nyheter
Boris Johnson as head of Nato? He’d hate it. - The New Statesman

Inga kommentarer: