onsdag 20 juli 2022

Skygglapp på

» Att vägra se verkligheten.

Jag läser en intervju med moderatledaren Ulf Kristersson i Dagens Nyheters serie med partiledarintervjuer i Klimatfrågan. - "Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv" säger Ulf Kristersson! Klimatproblemet ska lösas genom elektrifiering. Elektrifieringen ska lösas med kärnkraft. Att det är för sent när den kärnkraften finns behöver man ju inte berätta.

Vad Ulf Kristersson och andra krisskeptiker gör är att helt enkelt skjuta fram i tiden de åtgärder som måste göras. Men man kan nog värva många röster på att berätta för väljarna att vi behöver inte vara oroliga. Vi löser problemen så småningom. All krisrapportering är helt enkelt överdrivna och bara skräckpropaganda. Det fixar sig, bara lev ni vidare som ni gjort tidigare. Ni behöver inte vara oroliga.

Visst kan man värva väljare på att berätta att vi behöver inte göra några uppoffringar. En i stort sett enig vetenskapskår är bara uppskrämda och bedriver skräckpropaganda.

Den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson är en sådan som gärna sprider myter. Som bevis för dessa konspirationer sprider han just nu t.ex. två väderkartor. En svensk med mycket rött som visar att det är för varmt. En spansk som knappt inte har något rött alls i temperaturen. Att Jan Ericson inte haft vett att kolla var kartorna kommer från (han skriver TV4 medan den i själva verket kommer från SVT) har kanske inte så stor betydelse. Men att den spanska kartan visar temperaturen på 1.500 meters höjd och den svenska kartan visar temperaturen på jordytan har betydelse. Det är helt enkelt inte jämförbart. Det är mycket kallare 1.500 meter upp än vad det är vid jordytan. Men moderaten Jan Ericson är van vid att sprida lögner och konspirationsteorier. Vill man inte se problemen så slipper man ju att fundera över lösningar!

Fast trots allt så är det inom Sverigedemokraterna som de verkliga klimatvägrarna finns. I en motsvarande intervju med sverigedemokraternas Martin Kinnunen skryter han om att SD är det enda parti som inte ens ställer sig bakom de mål som satts upp av FN, EU och som godkänts i Sverige. Svenskarna behöver helt enkelt inte göra något, det får kineser, indier och amerikaner göra. Det är mycket större länder så de totala utsläppen är högre. Vad Martin Kinnunen INTE berättar är att utsläppen för varje svensk är mycket högre än för varje kines eller indier. Dela upp Kina i 100 olika delar om 10 miljoner vardera så är utsläppen från Sveriges 10 miljoner mångdubbelt högre än de från 10 miljoner kineser. Vi ska snarast vara glada över att varje kines eller indier inte lever samma omdömeslösa liv som vi gör. Då hade klimatkrisen varit över oss för länge sedan och det hade i princip varit för sent att göra något.

Men, som sagt. Det är mycket lättare att säga att vi inte behöver göra något. Det får andra göra. Det löser sig alltid - på något sätt. Själv vill jag att mina barn och kanske barnbarn ska kunna leva på planeten!

Medeltemperatur sedan Jesus

Medeltemperatur på jorden sedan år 0.

Läs:
Ulf Kristersson (M): Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. - Dagens Nyheter
Konspirationsteorier sprids om rödfärgade väderkartor – absurd kritik menar SVT. - Dagens Nyheter
Martin Kinnunen (SD): Vi är det enda partiet som inte står bakom klimatmålet. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: