söndag 24 juli 2022

Demokrati kostar

» Vad ska vara tillåtet?

Jag ser att polisregion väst har räknat fram att bevakningen av den danska högerrasisten Rasmus Paludans olika koranbränningsaktioner under detta året än så länge kostat närmare 9 miljoner kronor. En del av hans provokationer har resulterat i våldsamma demonstrationer. Alldeles för många idioter har låtit sig provoceras och gjort precis som Rasmus Paludan haft som mål. Att skapa kravaller!

Hur mycket sedan rättsväsendets utredningar av brotten och domstolsförhandlingar har kostat framgår inte. Och i resten av landet?

- "Naturligtvis hade jag önskat och velat använda pengarna på annat sätt" konstaterar polischefen Mats Bergström. Och det kan vi väl alla hålla med om.

Lyckligtvis har man på andra håll arrangerat folkfester osv när Rasmus Paludan velat genomföra sina provokationer. Något som gör honom grymt besviken.

En intressant fråga är var gränsen för demokrati går. Vilka demonstrationer ska godkännas och ges polisbevakning? Är det någon skillnad mot att en högerextrem rasist vill elda upp koranen i anslutning till en moské eller om en annan rasist vill elda upp ett exemplar av judarnas heliga skrift Tanakh i anslutning till en synagoga? Hade man fått demonstrationstillstånd för det senare? Hade man blivit åtalad för ett antisemitiskt brott om man gjorde det?

Var går gränsen för demokrati och yttrandefrihet. Vi behöver nog diskutera det lite till!

Inga kommentarer: