lördag 2 juli 2022

Vem kan man lita på

» Inte Ebba i varje fall.

SVT har visat Novus förtroendeundersökning om våra partiledare. Egentligen ganska spännande att studera siffrorna och jämföra med partiets siffror. I princip har partiledare "bättre" siffror än deras partier. Ungefär dubbelt upp. Naturligtvis beroende på att man kan "rösta" på mer än en person och att partiledarna kan locka till förtroende även från de som röstar på ett annat parti. Hur som helst, så här såg siffrorna ut:

Magdalena Andersson - 56% (-1)
Ulf Kristersson - 33% (-6)
Ebba Busch - 29% (-2)
Jimmie Åkesson - 27% (-3)
Annie Lööf - 22% (+3)
Nooshi Dadgostar - 21% (+1)
Johan Pehrson - 18% (+7)
Märta Stenevi - 10% (+1)
Per Bolund - 9% (+1)

Något förenklat så har partiledaren ungefär dubbelt så stort förtroende som hens parti har i stöd. Undersökningens stora förlorare är Ulf Kristersson (ner 6 procentenheter), Jimmie Åkesson (ner 3 procentenheter) och Ebba Busch (ner 2 procentenheter). Lägg till detta Johan Pehrsons uppgång med 7 procentenheter och Annie Lööfs uppgång med 3 procentenheter så har vi de förändringar som kan utläsas - om man är väldigt villig till att hitta förändringar. Kan raset för tre av de fyra partiledarna inom den Brunblå sörjan ha att göra med tramsandet med misstroendeomröstning och beslutskalabaliken om regeringens budget? Johan Pehrsons uppgång har nog med den allmänna uppgången för Liberalerna att göra.

Vi kan notera att en majoritet av svenska folket har förtroende för Magdalena Andersson. Ett förtroende som uppenbarligen finns ända in bland borgerliga väljare. Kan man tolka detta som att hon har medvind? I motsats till Ulf Kristersson som tydligen inte ens alla högerväljare har förtroende för trots att han är deras statsministerkandidat.

Domedagsprofeten Ebba Busch
En partiledare som jag helt saknar förtroende för är Ebba Busch. Hon har nästan tagit över posten som den värsta representanten för populistiska utspel från Jimmie Åkesson. Senaste utspelet handlar om kemisk kastrering av våldtäktsmän. Troligtvis inspirerade av västerländska demokratier som Ryssland, Sydkorea och Polen där detta kan förekomma. För inte så länge sedan tyckte Ebba att svensk polis tydligen skulle skjuta skarp lite mer mot brottslingar. Vad kan vara nästa utspel? Amputation av fingrar på ficktjuvar?

Ebba har dragit ner Kristdemokraterna i dyn om jag ska vara uppriktig. Det har blivit ett rejält populistiskt gnällparti. Och allt som är fel är naturligtvis regeringens fel. Att KD-politiker ute i regionerna misslyckas med sjukvården är regeringens fel. Alla prishöjningar beror på regeringen. Att den svenska inflationen i själva verket ligger lägre än de flesta andra länder har ingen betydelse. Det är visserligen en socialdemokratisk partsinlaga, men jag såg en KD-annons från KD som berättar om "Allt som havererar i Socialdemokraternas Sverige" med förklaringar till hur verkligheten är och hur det ser ut i andra länder. Det är som sagt en partsinlaga från Socialdemokraterna men säger en hel del om Gnäll-Ebbas strategi inför valet.

För övrigt har uppenbarligen Ebba Busch fått lite panik av reaktionerna på HD:s beslut om abortförbudet i USA. Ebba var snabbt framme och ville ett partiledarna skulle skriva under ett dokument där dom lovade att inte röra svensk abortlagstiftning. Att löften från Ebba inte är värda ett öre vet vi sedan tidigare. Löftet om att inte släppa in Jimmie Åkesson försvann snabbt i jakten på makten. Makten var viktigare än Moralen. KD vill fortfarande att barnmorskor ska kunna vägra att ha med aborter att göra eller informera om aborter. Dvs ungefär som om jag när jag jobbade på Försäkringskassan skulle kunna vägra vissa arbetsuppgifter eftersom jag tyckte lagen var fel. Eller om en polis som tyckte vi skulle ha fri fart på vägarna skulle ha rätt att låta bli att skriva ut fartböter till fartdårar. Har man skaffat ett jobb så sköter man helt enkelt det som ingår i jobbet. Säger samvetet att det är fel på lagen så får man engagera sig politiskt för att ändra lagen och byta yrke.

Mitt förtroende för domedagsprofeten Ebba Busch ligger och skvalpar på nollstrecket ihop med Jimmie Åkesson.

Läs:
Novus: Kristersson tappar förtroende – Andersson ensam på toppen. - SVT
Kastrera, skjut och straffa med Busch. - Aftonbladet ledare Anders Lindberg
KD – från mjuka optimister till hårda domedagsprofeter. - Aktuellt i politiken (S)

Inga kommentarer: