måndag 11 juli 2022

Funderingar framför TV:n

» Det är dags att ta krisen på allvar.

Jag tittade på den tidiga Rapportsändningen på SVT1. De två stora inslagen handlade dels om att torkan och hettan i delar av Sydeuropa är katastrofal. Lantbruket har problem. Värmeböljorna ligger på kö. Temperaturer långt över 40 grader är inget ovanligt. Antalet värmeböljor under 2000-talet är fem gånger så många som normalt. Det är helt enkelt kris, klimatkrisen är ett faktum.

Ett annat stort inslag i sändningen handlade om semesterresenärer som hade problem med att få flyg hem igen. SAS-strejken skapar problem. SAS försöker ju göra som dom andra lågprisbolagen. Behandla personalen som livegna. SAS är inte det enda flygbolaget som drabbats av strejk pga sina relationer som arbetsgivare gentemot sin personal. Bland annat Ryanair är också "strejkdrabbat" just nu. Men flyga måste vi ju. Klimatkrisen berör inte oss, den får någon annan bekymra sig över. Jag måste ju få min flygresa till solen!

Den Brunblå sörjan under ledningav Jimmie Åkesson
Ett tredje inslag handlade om elkrisen i Europa som är beroende av naturgasimport från Ryssland. Gasledningen är nu stängd för underhåll och energipriserna rusar i höjden. Något som även drabbar Sverige som ju kan exportera elströmmen för dyra pengar till Europa och då smittar priset över till Sverige också. Samtidigt har alltså de svenska EU-parlamentarikerna från de svenska högerpartierna röstat för att naturgas ska ses som en hållbar energiinvestering. Jo, det är sant! Representanterna för de svenska högerpartierna i den Brunblå sörjan har i EU-Parlamentet röstat för att investeringar i naturgas är en hållbar energiinvestering.

Efter det följde de regionala TV-nyheterna. Dom innehöll faktiskt två goda nyheter. Antalet färjeresenärer med Forsea (och gissar jag även Sundsbussarna) mellan Helsingborg - Helsingør i Danmark har ökat rejält. Man har faktiskt fler resenärer idag som tar en tura till Danmark än man hade INNAN Coronapandemin. Man tolkar detta som att vi hellre tar "hemester". Tar en tur över Sundet till Danmark för ett gott fika, lite røda pølser och lite shopping eller underhållning och kultur. Det kommer faktiskt goda nyheter också.

Man hade i Helsingborgsnyheterna även ett inslag från Danmark. Där har man precis satt igång tester av världens högsta vindkraftverk. Danmark satsar stort på vindkraft (och solkraft). Detta i motsats till i Sverige där utbyggnaden av vindkraft aktivt motarbetas av kärnkraftsmaffian i våra högerpartier inom den Brunblå sörjan.

En Brunblå sörja som gör vad den kan för att motarbeta åtgärder mot klimatkrisen. Istället vill man ju öka utsläppen och göra de utsläpp som görs mer miljöskadliga. Klimatförnekarna lever vidare inom den Brunblå sörjan.

Läs (och titta):
Här testas världens högsta vindkraftverk. - SVT Helsingborg
Efter två år i motvind – nu trängs resenärer för att kliva på färjorna. - SVT Helsingborg
Mario Romano är fast på Rhodos: Ovissheten är jobbig. - SVT Rapport

Inga kommentarer: