lördag 9 juli 2022

Töntpartier

» En förutsättning för demokratin.

Sverige är en demokrati. Det finns en del olika listor på vilka länder som är verkliga demokratier. S.k. demokratiindex och liknande. Utmärkande för dessa olika skattningar av demokratier är att vi hittar de Nordiska länderna (Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island) tillsammans med främst Nya Zeeland i topp på dessa listor.

Sverige är alltså en väl fungerande demokrati, tillsammans med våra nordiska grannar ett föredöme för resten av världen. Det är något vi ska vara stolta över. Det är många människor som arbetat för att uppnå denna fungerande demokrati. Men fortfarande finns det mer att uppnå. T.ex. en fungerande ekonomisk demokrati. Ingenting är perfekt!

En förutsättning för demokrati är att vem som helst ska kunna ställa upp till val - och kunna väljas till olika uppdrag. Det faktum att vem som helst i princip kan bilda ett politiskt parti och ställa upp i val innebär att det också finns en uppsjö av mer eller mindre töntaktiga partier. Men, det är ju en förutsättning för att vi ska vara en fungerande demokrati. För vem ska egentligen avgöra att det bara handlar om missnöjda töntar? I en demokrati är det bara väljarna som kan avgöra detta.

Sven Tycker faktiskt att
Sedan finns det inskränkningar i den demokratiska processen för att demokratin ska fungera i praktiken. En sådan inskränkning är att vi har en spärr för att ett parti ska kunna få representation i den svenska Riksdagen t.ex. Ett parti måste alltså få minst 4% av rösterna i Riksdagsvalet för att kunna få representation i Riksdagen. Just nu är det väl främst Miljöpartiet och Liberalerna som kämpar för att komma över denna gräns. Kanske är en förutsättning för att dessa partier ska komma över spärren att sympatisörer till andra partier "stödröstar" på partiet. Allt för att förhindra att partiet hamnar utanför Riksdagen. Kristdemokraterna har vid olika tillfällen varit i den situationen. Dagens Vänsterpartiet har nog vid flera olika tillfällen räddats kvar i Riksdagen av det som kallades "Kamrat 4%". Alltså socialdemokrater som velat rädda partiet. Kanske är det vid årets val liknande räddningar som räddar Miljöpartiet (från sympatisörer till partier i det Rödgröna blocket) och Liberalerna (från sympatisörer till partier i det Brunblå blocket).

Men, långt nedanför denna 4%-spärr finns faktiskt en uppsjö av partier. När du går och röstar så ska det finnas röstsedlar utlagda för alla partier som under något av de två senaste valen fått minst 1% av rösterna. Det innebär att det förutom de riksdagspartier vi har nu, alltså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna också ska finnas valsedlar från Feministiska Initiativ. Sedan kan andra partier placera valsedlar för sina partier. Men, för all denna uppsjö av partier finns det inga krav på valförrättarna mer än att hålla ordning på valsedlarna.

Det som fått mig att ta upp det här ämnet i dagens Tyckeri är att jag i min brevlåda fått en liten lapp från partiet Medborgerlig Samling. Ett av alla dessa, som jag betecknar som "töntpartier", som ställer upp i valet i år. Vid senaste valet 2018 fick partiet 0,20% av rösterna. Alltså långt ifrån att komma över 1%-spärren får att få sina listor utdelade. Partiet bildades 2014. Men det har faktiskt funnits ett tidigare parti med samma namn.

Det tidigare Medborgerlig samling bildades 1964 som ett försök att samla de borgerliga partiernas sympatisörer. Efter att ha totalt misslyckats lades partier ner igen 1968 då medlemmarna återvände till sina respektive borgerliga partier. Förutom en liten grupp som bildade Framstegspartiet. Som i sin tur avvecklades 1988 då de flesta gick över till Sverigedemokraterna.

Men det skulle alltså handla om dagens Medborgerlig samling som är ett av dessa många töntpartier som ställer upp i valet. Min förhoppning är att man ska lyckas locka till sig tillräckligt många högerväljare för att minska risken för att vi får en Brunblå regering efter valet.

Man gör tydligen ett försök i kommunvalet här i Åstorp också. En avhoppad centerpartist står tydligen bakom det hela. Han har gått runt och delat ut flygblad i brevlådorna. Det var detta flygblad som inspirerade mig till dessa rader. Flygbladet är dock inget lokalt program utan rekvirerat centralt. Bland kraven hittar jag tre huvudrubriker: Stoppa skatteslöseriet, Stärk demokratin och Återskapa tryggheten. Det är väl krav som vi alla mer eller mindre kan skriva på under. Men sedan blir det bekymmer när man ska precisera det hela. Under rubriken "Stoppa skatteslöseriet" ser jag bland annat kravet att "skatter bara till lagstadgad kärnverksamhet". Det kanske många lockas av - ända tills man ser vad det skulle innebära. Det finns inga lagkrav på att kommunerna ska stötta föreningslivet, syssla med kultur, sköta parker, ordna aktiviteter för äldre osv. Kan ni tänka er upproret när kommunen bara sysslade med "lagstadgad kärnverksamhet"?

På annat håll läste jag att man krävde att sexköp skulle legaliseras. Som sagt, töntpartier.

Som sagt, det finns en uppsjö av töntpartier som ställer upp i valet. Min förhoppning är att partier som nämnda Medborgerlig samling, högerextremister som Alternativ för Sverige, nazister som NMR osv ska locka så många väljare som möjligt från de andra partierna i den Brunblå sörjan så att en rejäl Rödgrön majoritet kan tryggas.

Inga kommentarer: