tisdag 26 juli 2022

Skattesubventionerat energislöseri

» Sätt stopp.

De flesta har väl hört talas om Bitcoin och andra s.k. kryptovalutor. Ett påhitt egentligen utan någon nyttofunktion. Det är nog inte så många som använder dessa påhitt. Ännu färre använder Bitcoin och andra som valuta att t.ex. handla med. I huvudsak är det en form av spekulation med förhoppning att värdet ska stiga rejält. Och det händer att det gör det, men det händer också att värdet störtdyker.

Men, det är ett enormt energislöseri. Världens totala Bitcoinnätverk förbrukar uppskattningsvis 200 terawattimmar elektricitet. Hela Sverige förbrukade t.ex. 2020 136 terawattimmar. Förbrukningen i Bitcoinvärlden motsvarar ungefär vad Thailand förbrukar. Thailand har ungefär 70 miljoner innevånare.

Sveriges goda tillgång till billig elenergi har lockat hit flera stora anläggningar som inte gör annat än "tillverkar" Bitcoin. Ett enormt energikrävande spektakel. Aftonbladet publicerade igår en stor artikel där man besökt en av dessa anläggningar. Där tusentals datamaskiner står och jobbar och på löpande band producerar nya Bitcoin. Be mig inte förklara hur det går till, men det handlar om att lösa matematiska ekvationer.

Det förbrukas enorma mängder elektricitet i dessa anläggningar. Elektricitet som dessutom är skattesubventionerad av oss skattebetalare. Dessa anläggningar betalar 0,5 ör i skatt per kilowattimme, detta medan vi vanliga dödliga får betala 33,1 öre per kilowattimme. Finns det någon som tycker detta är vettigt? NÅGON?

Lägg till allt elskrot som skapas eftersom dessa tusentals datorer inte har så lång livslängd.

Börja med att höja elpriset för helt onödig verksamhet. Gör sedan (som ett antal länder redan gjort), förbjud Bitcoin mining. Det kostar mer än det smakar (för alla utom den som tjänar slantarna).

Släng Bitcoin på soptippen

Läs (och titta):
Bitcoinladan i Boden – här utvinns det digitala guldet. - Aftonbladet
Bitcoin-ladan som drar lika mycket el som en stad. - Aftonbladet

Inga kommentarer: