söndag 31 juli 2022

Energi

» Lite ansvarskänsla tack.

En stor valfråga kommer att bli svensk elenergiförsörjning. Sverige har inte brist på elenergi, utan Sverige är en stor exportör av elström. Vad som är problemet är att norra Sverige producerar mer el än man förbrukar medan södra Sverige ofta förbrukar mer el än man producerar. Överföringen räcker ibland inte till. Det skulle alltså behövas mer ledningar från norr till söder (och öst och väst). Ett område som verkligen är beroende av "import" av el är t.ex. Stockholm. Men, alla regioner kan inte vara självförsörjande hela tiden. Det som måste byggas ut är ju överföringen från de delar av landet som just då har överskott till andra delar av landet som har underskott.

Men, Sverige är alltså en stor elexportör. Vi producerar mer än vi själva behöver. Däremot är det uppenbart att det kommer att krävas mycket mer el i framtiden. Allt mer i vårt liv elektrifieras. Transporter, industri osv kommer att kräva mycket mer el. Vi måste alltså öka produktionen.

Det är nu vi kommer till de politiska problemen. Kärnkraftskramarna gör allt man kan för att stoppa andra former av elproduktion (som vindkraft) för att kratta manegen för mer kärnkraft. Motståndarna till kärnkraft tror inte på löftena om hur bra och säker kärnkraften är. Jag ska också erkänna att jag tillhör den gruppen.

Sven Tycker till - helt gratis
Nu har energiminister Khashayar Farmanbar bjudit in alla partier till samtal om energiförsörjningen. Ett perfekt initiativ tycker jag. Det här är frågor som inte kan lösas med en omröstning i riksdagen med en rösts övervikt eller liknande. Det är en fråga som måste diskuteras av alla och att det görs ett försök att komma fram till någon form av långsiktig enighet / kompromiss som håller även över ett val. Detta är långsiktiga frågor som inte ska lösas med en omröstning i riksdagen som riskerar att stoppas av nästa riksdagsmajoritet.

Men, partierna i den Brunblå sörjan vill inte träffas. De blå och bruna partierna tackar helt enkelt Nej tack. Det handlar naturligtvis om att man från kärnkraftskramarna inte vill riskera att gå miste om en valfråga. Man är inte ute efter en långsiktig lösning, man är ute efter populistiska utspel inför en valrörelse. Att Johan Pehrson ställer upp på sådant är uselt. Från Jimmie, Uffe och Ebba förväntar jag mig faktiskt inget annat.

Detta är frågor som måste lösas. Enormt höga elpriser i Europa smittar av sig till Sverige. Marknadsfixeringen av elmarknaden trissar upp priserna och den av tidigare borgerlig regering införda uppdelningen i elprisområden har skapat mycket stora skillnader i pris mellan olika delar av landet. Däremot är det inte lätt att avskaffa dessa elprisområden, det sätter EU stopp för.

För övrigt ser jag att energiminister Khashayar Farmanbar blivit KU-anmäld av Kristdemokraterna. I en intervju påpekade Farmanbar att trots att vi just nu har höga energipriser, så är dom låga i en internationell jämförelse. Upp till fyra gånger så höga priser i Frankrike jämfört med Sverige tog han som exempel. Det var ett påpekande som inte passade en kärnkraftskramare som Ebba Busch. Frankrike om något land är ju verkligen beroende av kärnkraft. Alltså anmälde man energiminister Khashayar Farmanbar till KU för yttrandet. Man hänvisar till att priset i Frankrike bara är dubbelt så högt som i Sverige. Nu tycker jag i och för sig att det räcker som bevis. Kärnkraftsnationen Frankrike har dubbelt så högt pris som Sverige. Energiminister Khashayar Farmanbar påpekar med rätta att de priser som KD hänvisar till är ett halvår gamla, de gäller första kvartalet i år. Hans jämförelse handlar om det aktuella spotpriset. Det är ju just de enormt höga spotpriserna som kärnkraftskramarna hänvisar till när man vill skrämma upp svenska folket. Men vi stackars elkonsumenter behöver i allmänhet inte betala det priset. När vi betalar handlar det i allmänhet om en form av genomsnittspris. Vi läser inte av elströmmen per timme.

Om man är elak så påpekar man att när Sverige hade en folkomröstning om kärnkraften så stod Kristdemokraterna på samma sida som Centerpartiet och Vänsterpartiet och krävde en avveckling av kärnkraften på 10 år. Nu vann inte linje 3 utan den linje som företräddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet (dagens Liberalerna) som förespråkade en lite långsammare avveckling. Beslutet från kärnkraftsomröstningen har dock inte följts - kärnkraften har inte avvecklats!

Men det är alltså fortfarande mer än dubbelt så dyrt nere i Europa.

Ställ nu upp på de energisamtal som ni bjudits in till! Och berätta där hur satsningen på kärnkraft ska betalas? Hur avfallet ska hanteras? Ska vi själva börja bryta uran? Ska vi själva upparbeta uranet? Ska vi fortsätta importera uran från Ryssland? Ska vi bygga kärnkraftverken där det råder brist på elström? I Stockholm? På Gotland?

Läs (och titta):
L-ledaren: Därför säger vi nej till energisamtal. - Aftonbladet
Ödmjukhet i energifrågan, tack. Snart är det vinter. - Helsingborgs Dagblad ledare
KD KU-anmäler energiministern. - Aftonbladet
Energiministern om KU-anmälda uttalandet: Jag har rätt, de har fel. - Aftonbladet

Inga kommentarer: