tisdag 2 mars 2021

Upphandlingar är spännande

» Fast skrämmande.

Jag har alltid tyckt att det är spännande att läsa debattartiklar från personer som jag tycker har fullständigt tokiga idéer. Det är en så underbart skön känsla att bli förbannad över hur okunniga och komplett dåraktiga politiska motståndare är. Känner ni inte på samma sätt?

En sådan debattartikel läste jag i tidningen Dagens Samhälle för några dagar sedan. Den var skriven av Daniel Forslund. En liberal som tydligen är ordförande för Innovations- och utvecklingsutskottet i Region Stockholm. Och Pia Kinhult som tidigare var moderat ordförande för Region Skåne men som nu har tagit ett steg upp i karriären och är ordförande för kverulantorganisationen Skattebetalarna.

Pia Kinhult inledde sin politiska karriär i Åstorps grannkommun Ängelholm. Hon inledde karriären med att i Ängelholms kommun 1994 föreslå att kommunen skulle sänka kommunalskatten till 6:- och endast utföra den verksamhet som kommunen enligt lag var skyldig att utföra. Allt annat kunde slopas så att skatten kunde sänkas. Och hon har alltså fortsatt sin moderata karriär. Jag kommer att tänka på hennes partiordförande Ulf Kristerssons löfte några år tidigare när han som ung MUF-sprätt valdes in i Riksdagen: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Hur som helst så har dessa båda politiker ute på den borgerliga högerkanten författat en debattartikel med rubriken: "Fler verksamheter borde upphandlas av regionerna". Enligt dessa superborgerliga politiker sparar man pengar då nämligen. Jag vill dock hävda att det handlar om teorier. I praktiken är det inte så enkelt.

Om det blir billigare efter en upphandling så har det ofta betalts av personalen genom sämre löner, sämre villkor och sämre personaltäthet. Det ska ju bli något över till vinst! När man räknar på vinsterna med upphandlingar av regioner och kommuners så får man räkna med kostnaderna för att göra upphandlingen. Har man otur överklagas upphandlingen så det drar ut på tiden och blir ännu dyrare. Lägg till detta att kommuner och regioner förlorar kontrollen över olika verksamheter..

Privatisera mindre
Nä kära Pia och Daniel, det ska inte upphandlas mer, det ska upphandlas mindre! Punkt!

Låt mig ta ett exempel på hur det kan gå fel. Pia Kinhults partivänner i Region Skåne har upphandlat var vi skåningars patientuppgifter ska lagras. Det amerikanska bolaget Cerner vann den upphandlingen. Visserligen har man lovat att lagra uppgifterna på servrar i Sverige. Men vad händer om amerikanska myndigheter vill ha uppgifter om skåningar? Vägrar Cerner? Vi har skandalen med Transportstyrelsens upphandling i nära minne. Vi har också i minne hur de amerikanska nätjättarna som Google och Facebook reagerade när amerikanska myndigheter krävde att dom skulle införa sanktioner mot kinesiska Huawei. Dom lydde utan protester!

Lita aldrig på utländska företag när det gäller känsliga uppgifter. I valet att lyda svenska myndigheter eller myndigheterna i sitt hemland så ska vi inte vara säkra på att det är de svenska myndigheterna man lyder. Varken om man är ett kinesiskt, ryskt eller ett amerikanskt företag.

Upphandlingar, dvs outsourcing och privatisering, är alltid ett bekymmer. Man ska fundera mer än en gång. Oberoende av vad borgerliga politiker tycker. Vilken agenda dom har vet vi! Det handlar om att skapa en större Marknad att tjäna pengar på för diverse entreprenörer...

Läs:
Fler verksamheter borde upphandlas av regionerna. - Dagens Samhälle debatt
Miljardavtalet i vården kan stoppas – patientuppgifter på amerikanskägda servrar. - SVT

Inga kommentarer: