lördag 20 mars 2021

Inbördeskrig

» Nyamkos dilemma.

Nyamko Sabunis panikutspel att öppna upp för att göra sig beroende av SD har satt igång rena inbördeskriget inom de borgerliga kretsarna. Frågan är om Nyamko Sabunis utspel räddar Liberalerna och slutligt knäcker Liberalerna?

Den nya Brunblå sörjan
Att Liberalerna deklarerar att man är ett borgerligt parti som vill bilda en regering tillsammans med de andra borgerliga partierna inom det som en gång i tiden kallades Alliansen (eller Högeralliansen...) är egentligen ingen sensation. Hade Liberalerna deklarerat motsatsen hade det varit en sensation! Men Nyamko Sabuni deklarerade samtidigt att hon öppnade upp för att denna borgerliga högerallians skulle kunna göra sig beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Ett parti som förklarat att liberalismen är deras huvudfiende. Ett parti som om dom hade fått styra så hade inte Nyamko Sabuni som flykting inte ens släppts in i Sverige . Ett parti som anser att liberalernas partiledare är "en social, kulturell eller ekonomisk belastning" för Sverige! DET visar att Nyamko Sabunis utspel är just det, ett panikutspel!

Effekten av utspelet, som hon lyckades få en majoritet för, även om den var liten, blev inbördeskrig i L. Motståndet inom Liberalerna mot tanken på att göra sig beroende av SD är stort. Utspelet riskerar att helt splittra partiet. Nyamko Sabuni gjorde sitt utspel med den förhoppningen att Liberalerna skulle kunna räddas kvar i Riksdagen av stödröster från Moderaterna (och Kristdemokraterna...?) vid valet 2022. Men, även KD är i snabb takt på väg ner mot 4%-spärren själva och är kanske i lika stort behov av stödröster från Moderaterna som L för att överleva när vi kommer till valet. Vad som händer får vi se. Men, ett antal framträdande liberaler hotar mer eller mindre med att lämna partiet om Nyamko Sabunis strategi fullföljs. Bland de som hotar att lämna Liberalerna är dess förre partiledare Bengt Westerberg. Risken är alltså minst lika stor att partiet får den slutliga knäcken som att partiet räddas.

Inbördeskriget inom de fyra borgerliga högerallianspartierna blev sedan inte bättre av att Annie Lööf gjorde ett utspel där hon förklarade att hon kunde tänka sig att sätta sig i en regering med Stefan Löfven eller i en regering med Ulf Kristersson. Men, hon vägrade att göra sig beroende av SD och ville helst inte göra sig beroende av Vänsterpartiet heller. Utspelet blev inte bättre av att en stor del av den borgerliga mediemajoriteten i rubrikerna bara skrev halva uttalandet. Dvs att sätta sig i en regering med Stefan Löfven. Den andra halvan, att sätta sig i en regering med Ulf Kristersson glömde man att berätta. I Annie Lööfs ögon är Jimmie Åkesson helt enkelt värre än Stefan Löfven. Detta i motsats till i Ulf Kristerssons och Ebba Buschs ögon, där är Stefan Löfven värre än Jimmie Åkesson. Uppenbarligen är Nyamko Sabuni på väg att hålla med Uffe och Ebba i motsats till Annie.

Dessutom är det allt mer uppenbart att KD:s Ebba Busch hyser en stark antipati mot Annie Lööf. Att hon inte missar ett tillfälle att visa sin upprördhet över Centern. Ebba Busch har ju vid ett flertal tillfällen i princip förklarat att hon föredrar Jimmie Åkesson framför Annie Lööf. Får Ebba Busch styra så är helt enkelt Centern inte välkomna i den borgerliga högeralliansfamnen. Ebba Busch har gjort klart att hon satsar på den Brunblå sörjan i framtiden. Om hon nu själv överlever nästa val alltså! Det finns en stark opposition även inom KD mot Ebba Buschs högervridning av KD. Så länge opinionen såg bra ut har dom uppenbarligen främst hållit tyst. Men, medlemmar har lämnat, väljare har lämnat och medlemmar har upphört med sina partiaktiviteter för att slippa skämmas över KD:s högervridning.

Jimme Åkesson talar klarspråk
Inbördeskriget inom den borgerliga Högeralliansen fortsätter alltså. I dag såg jag att Centern i Örkelljunga här i Nordvästskåne har bestämt sig för att hoppa av det borgerliga allianssamarbetet efter 30 år. Centern i Örkelljunga tycker helt enkelt att de ledande Moderaterna dragit allt för långt ut på högerflanken. Moderaterna vänder sig i allt för stor utsträckning mot Sverigedemokraterna och anpassar sin politik efter SD:s rasism och populism. Den utlösande faktorn verkar ha varit när Moderaterna ställde upp till stöd för SD:s motion om tiggeriförbud i Örkelljunga. Centern anser inte att de två tiggare som finns i Örkelljunga är något problem. Men när det handlar om SD:s rasism så är inget problem för litet eller obefintligt för att driva frågan. Samtidigt ställer i allt större utsträckning Moderaterna (och Kristdemokraterna) runt om i landet upp på SD:s rasism. Nu lämnar alltså Centern allianssamarbetet i Örkelljunga.

I min egen kommun här nere i Nordvästskåne, Åstorp, styrs kommunen av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. Det finns två oppositionsblock, Sverigedemokraterna och Åstorpsalliansen (med M, L och KD). Något samarbete mellan dessa båda block finns inte. Jag har svårt för att tänka mig att L och KD här i Åstorp skulle ställa upp på något samarbete med SD. Mitt intryck av de aktiva inom Liberalerna och Kristdemokraterna jag känner är att de tillhör knappast den falangen. Hur Moderaterna ställer sig är jag mer tveksam till.

Moderaternas förstanamn vid valet 2018 tvingades efter valet avsäga sig sina politiska uppdrag. Som jag förstår det efter krav från L och KD för att dom skulle ställa upp på ett samarbete. Efter en tid gick det rykten om att han skulle återvända och då ta med sig M i ett samarbete med SD. Men jag tror att det främst var ett helt ogrundat önsketänkande från Sverigedemokraterna.

Men visst har vi en spännande framtid framför oss. Både lokalt och i hela riket. Inbördeskrig bland de politiska motståndarna är ju alltid kul...

Läs:
L och SD delar inte samma världsbild. - Aftonbladet debatt
Förhållandet till SD hotar att spräcka L. - Ewa Stenberg i Dagens Nyheter
Bengt Westerberg håller öppet för att lämna L. - Svenska Dagbladet
Bengt Westerberg om L-striden: ”Många skulle lämna”. - Expressen
Centern i Örkelljunga lämnar allianssamarbete. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)

Inga kommentarer: