måndag 29 mars 2021

Det ska bli spännande

» Klockvansinnet.

I helgen skruvade vi alla lydigt fram våra klockor en timme och gick in i det som vi så vackert kallar "Sommartid". Så här i början märker man det främst genom att det blir så förbaskat mörkt på morgnarna. Lägg till detta att det passade på att bli riktigt höstlikt i vädret så det var ingen glädje med att skruva fram klockan.

Det där med klockar är komplicerat
Dessutom drabbas man av en bitter ånger varje gång över att man inte sparat bruksanvisningen till diverse digitala klockor. Där tanken är att man ska hålla knapp A intryckt medan man trycker in knapp B tre gånger i rask följd för att komma till det läge där man kan korrigera klockan genom att trycka in knapp C medan man använder knapp D och knapp E för att justera timmar respektive minuter och med knapp F bekräftar att klockan ska använda 24 timmars format. Knapp G kan sedan tryckas in för att avsluta inställningarna. Skulle man av misstag trycka in knapp H eller bara trycka 2 gånger på knapp B så har man istället lagt in ett larm klockan 0400 på morgonen. Ett larm som tas bort genom att trycka in knapp I och J samtidigt - obs ska tryckas in två gånger i rask följd. Annars har man istället lagt in ett nytt larm 0430!

I varje fall känns det så här när man ska experimentera två gånger om året med hur det nu är man gör för att flytta fram klockan en timme eller tillbaka en timme.

Egentligen är det ju mer eller mindre klart att vi ska sluta med tramsandet med att ställa om klockorna. Ursprungligen skulle väl detta ha skett redan 2019. Men inom EU får man inte tummarna ur r-ven så att EU:s medlemsländer kan sätta stopp för det hela på ett koordinerat sätt.

Sedan ska vi ju bestämma vilken tid vi ska ha året om! Ska vi införa "Sommartid" året om eller ska vi återgå till att ha "Normaltid" eller "Vintertid" som det ibland kallas. Många verkar tycka att "Sommartid" låter så mycket mer positivt att man önskar detta året om. Det är ju så skönt med de långa ljusa kvällarna på sommaren. Och "Vintertid" låter ju så avskräckande. Själv fasar jag för att ha "Sommartid" året om. Kan ni tänka er hur långa mörka morgnar vi skulle få under vintern? Brrrr!

Det är dags att fatta ett beslut så vi slipper ställa om klockorna. En sista gång när vi avskaffar "Sommartiden" och återinför "Normaltid" året om. Är det för mycket att önska?

Ge Liberalerna fingret
Sedan finns det dom som i dagarna skämtar om att medan vi alla skruvat fram klockorna en timme så skruvade Liberalerna klockorna tillbaka till 30-talet. Det var då de liberala krafterna i Tyskland släppte fram Nazisterna till Makten i tron att man skulle kunna hålla dom under kontroll. Men Adolf Hitler hade andra planer! Det gick som det gick. Jag vill inte dra exakt samma paralleller. Om jag ska vara uppriktig så tror jag faktiskt inte att Liberalernas lappkast kommer att få någon betydelse för regeringsbildandet efter valet 2022. Det troligaste är att Liberalerna inte kommer att kunna klättra upp över 4%-spärren. De eventuella stödröster från Moderater som Nyamko Sabuni kalkylerar med tror jag kommer att tillfalla KD istället. Dessutom är mitt intryck av reaktionerna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ganska ifrågasättande. Moderaterna och Kristdemokraterna fortsätter ju att anpassa sin politik till SD och litar nog inte på att L följer med på den vägen. L har nog snarast en förhoppning att stoppa M och KD:s anpassning. Men som sagt, jag tror att Nyamko Sabuni har kalkylerat fel. L åker ut!

Ett antal liberala politiker har mer eller mindre deklarerat sina avhopp. Nu senast såg jag att Abdukadir Salad Ali förklarat att han hoppar av. Vet ni inte vem det är? Förra året utnämndes han av partiet till Årets liberal 2020. Och han är inte ensam. Jag tror inte att tillskottet av medlemmar och sympatisörer räcker till för att uppväga flykten från Liberalerna. Det är tragiskt, men Liberalerna har nog gjort sitt i svensk politik för en tid framåt.

Men klockorna ska vi väl i varje fall slippa skruva fram fler gånger. Återinför "Normaltid" året om!

Inga kommentarer: