måndag 15 mars 2021

Stackars rasister

» En social, kulturell eller ekonomisk belastning vann.

Jag var inne på det redan igår som avslutning på gårdagens tyckeri. Det måste råda djup sorg (och ilska?) inom SD-leden efter helgens överlägsna seger för Tusse i Melodifestivalen. Det måste kännas som något fruktansvärt för dessa rasister i SD att se en ung kille från Afrika vinna. Som kom som 7-åring till Sverige som ensam kvotflykting från ett flyktingläger i Uganda där han vistats i flera år efter att ha kommit bort från sina föräldrar under flykten från Kongo-Kinshasa. Det som vi en gång i tiden kallade Belgiska Kongo. En av Afrikas till ytan största stater som på den tiden i princip ägdes av den belgiska kungen. Inklusive innevånarna som fick tjänstgöra som slavarbetare för att kung Leopold skulle bli rikare.

Älska din nästa, vi är alla lika mycket värda
I dag har Tusse vuxit upp och blivit en skicklig artist. Men i SD-världen är han ju bara "en social, kulturell eller ekonomisk belastning". Det måste som sagt råda en svår kombinerad sorg och ilska inom dessa rasistiska grupper. Det är nästan så att jag tycker synd om dom stackars SD-arna. Till råga på allt var det en överlägsen seger även bland svenska folkets röster. Det blev väl inte bättre av att Eric Saade på andra plats är halvpalestinier och Mamas på tredje plats är väl också enligt SD:s språkbruk "En social, kulturell eller ekonomisk belastning".

Tusse har själv berättat om hur han mer eller mindre dagligen får känna av rasismen i Sverige. Tousin Chiza som han egentligen heter har utvecklats till en fullfjädrad artist. En Idolseger 2019 och nu alltså efter en övertygande seger i Melodifestivalen 2021 svensk representant i Eurovision Song Contest i Rotterdam senare i år. Och detta med en vinnarlåt som Tusse beskriver så här:

- "Den handlar om medmänsklighet och hopp. Ett budskap som jag hade önskat när jag var yngre att det skulle vara så, att alla faktiskt får vara sig själva. Att alla vi är människor och vi borde lyfta varandra. Att vi alla betyder lika mycket."

Sorgen och ilskan inom SD-leden måste vara svår. "En social, kulturell eller ekonomisk belastning", jag kan inte annat än upprepa rappakaljan från SD. Jag tycker att ni ska lyssna på texten och fundera lite längre än vad ni gör.

Läs:
Tusses seger är ett finger mot rasismen. - Jonna Sima i Aftonbladet
En annan "social, kulturell eller ekonomisk belastning":
Fantastiskt att ta hand om de äldre. - Om Hamidullah Mohammadi i Aftonbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

När jag först såg rubriken på Dick Harrisons tankar så undrade jag vad han menade. Men efter att ha läst hela kolumnen så håller jag med Dick Harrison. Det är ju skamligt att det ska behöva ses som en seger. Det skulle ju vara helt naturligt. Men med rasisterna i SD så blir det så. https://www.svd.se/sorgligt-nar-tusses-seger-hyllas-som-en-triumf