onsdag 10 mars 2021

Det rör på sig

» Politiker talar klarspråk.

Efter Nyamko Sabunis något förvirrande önskemål om liberalernas vägval så har fler politiker nu talat ur skägget och sagt vad dom tänker. Och det kan ju vara viktigt att veta vad politiker och partier egentligen har som mål och åsikter.

Inom Liberalerna råder väl vad som nästan kan kallas för inbördeskrig. De få kvarvarande liberaler som finns är uppenbart totalt oeniga om partiets framtida kurs. Nyamko Sabuni lyckades ju med minsta möjliga majoritet driva igenom att Liberalerna skulle inför valet 2022 satsa på en borgerlig regering under moderat styre som inte tackar Nej till att göra sig beroende av stöd från SD. Den kontroversiella punkten är just det sista. Att man accepterar att denna högerregering med M och KD är beroende av stöd från SD som man förhandlar fram en överenskommelse med. Det är uppenbart att Nyamko Sabuni i ett panikartat försök att rädda partiet kvar i Riksdagen satsar på att få stödröster från Moderaternas och Kristdemokraternas supportrar för att rädda partiet. Faran med den taktiken är om även Kristdemokraterna är hotade av 4%-strecket. Kommer moderata stödröster att räcka då, eller dom kanske går till att rädda KD istället?

xxxxx
Hur som helst ska det bli spännande att se om Nyamko Sabunis helomvändning när det gäller förhållandet till SD står kvar när Liberalerna krigat färdigt?

Medan Liberalerna tydligt sagt Nej till fortsatta överenskommelser med Socialdemokraterna har nu samtidigt Annie Lööf deklarerat att Centerpartiet är beredda på att eventuellt ingå i en regeringskoalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det här är samarbeten som redan i dag finns i många kommuner. I min hemkommun Åstorp har vi ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Och det finns två oppositionsblock som är lika stora. SD och en Åstorpsallians bestående av M+L+KD. Ja, egentligen är dom alltså lika stora, 9 mandat vardera. Men i sedvanlig SD-anda så drabbas man ju av avhopp. Partiets förstanamn i Kommunfullmäktige har hoppat av partiet och sitter kvar som politisk vilde. I kommunens Kommunstyrelse har SD två ordinarie ledamöter. Båda har hoppat av partiet och sitter kvar som politiska vildar.

Men, det var Centerpartiet jag skulle skriva om. Att Centerpartiet drar den här slutsatsen, att eventuellt ytterligare formalisera samarbetet med Socialdemokraterna, är egentligen inte alls förvånande. Attackerna från M och KD mot Centern har varit hårda. Det är uppenbart att Annie Lööf känner att hon nästan inte är välkommen i ett nytt Högerallianssamarbete. Och, hon är verkligen inte intresserad av ett sådant samarbete som gör sig beroende av stöd från ett rasistiskt SD. Om Ulf Kristersson och Ebba Busch (och kanske nu också Nyamko Sabuni) är beredda på att kompromissa med sin syn på alla människors lika värde så är Annie Lööf INTE intresserad av det.

Den som lever vidare får se efter valet 2022. Som vänsterpartist är jag mycket tveksam till hur positivt det är att Socialdemokraterna ytterligare positionerar sig som ett Mittenparti beroende av Marknadsliberala idéer. Det är INTE bra för svenska folket. Möjligen för kapitalet, aktieägare, entreprenörer, aktiespekulanter och annat girigt folk. Och kanske för Vänsterpartiets stöd bland väljarna. Detta eftersom kanske ytterligare besvikna vänstersocialdemokrater tar ett kliv till vänster.

En annan som talat klarspråk är SD:s partisekreterare Richard Jomshof som i SVT i går talade ur SD-skägget och gjorde det tydligt att SD är ett klart rasistiskt parti. Robert Jomshof deklarerade att Islam är "en avskyvärd religion". Medan SD:s talman i Riksdagen Björn Söder deklarerar sitt stöd och fastslår att partisekreteraren "talar klarspråk". Det handlar inte om kritik av extremism eller våldsförhärligande. Det handlar om ett angrepp på alla muslimer. Men det är bra när SD gör klart att man är ett rasistiskt parti som lider av en klar islamofobi. Reaktionerna från övriga partier, inklusive Moderaterna, är klart fördömande. Jag har inte sett något från Kristdemokraterna än. Men Ebba Busch är väl upptagen av annat.

Jag tror att Robert Jomshof, Björn Söder och resten av SD skulle behöva träffa en helt vanlig muslim i Sverige. Men det vågar dom antagligen inte.

- "Direkt stötande" säger Ulf Kristersson.
- "De hymlar inte ens med sin islamofobi" säger Annie Lööf.
- "Det är helt oacceptabelt. Barn ska inte behöva växa upp i Sverige och mötas av hat, oavsett religion" säger Miljöpartiet.

Fast som sagt, jag har missat att hitta några kommentarer och slutsatser från Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vem är det som är kriminell

Läs:
Centern i Sörmland efter Lööfs utspel: ”Behövde bli sagt”. - SVT
Kristersson om SD-toppens islamuttalande: Stötande. - Expressen
Starka reaktioner på SD-uttalande om islam. - Aftonbladet
SD behöver uppdatera sin Mellanösternkunskap. - Göteborgs-Posten
SD-toppen pekas ut som bitter och oprofessionell i intern rapport. - Expressen
Här hyllar Swebbtv fascistgrupp – förbjuds på hemmaplan. - Dagens ETC

Inga kommentarer: