fredag 5 mars 2021

Liberalernas kris

» Kompromiss utan sensationer.

En tydligen djupt oenig ledning för Liberalerna har kommit med ett besked som inte är någon sensation. Så egentligen är det förvånande att det fått en sådan publicitet att även jag gör mig mödan att kommentera det?

Vad Liberalerna och Nyamko Sabuni nu säger, alltså att man vid nästa val kommer att gå till val med syfte att skapa en borgerlig regering, är ju inget förvånande. Finns det verkligen någon som INTE trodde att det skulle vara Liberalernas mål efter valet. Frågan är vad man gör när valet är avklarat och valresultatet finns tillgängligt och den regeringen ska bildas?

Är detta den nya Brunblå sörjan
För med de opinionssiffror som gäller i dag förefaller det som MYCKET osannolikt att de fyra borgerliga partierna i den gamla Högeralliansen, alltså M+Kd+C+L, skulle få tillräckligt stöd för att kunna bilda en regering. Den stora frågan är ju vad Liberalerna gör om dessa fyra partier inte kan få ihop en majoritet i Riksdagen. Efter förra valet 2018 gjorde Centern och Liberalerna klart att dom inte ställde upp på en Moderatledd regering som var beroende av stöd från SD. I valet mellan att ha daglig morgonfika tillsammans med Sd eller tillsammans med Socialdemokraterna valde både C och L det minst onda. Alltså Socialdemokraterna. Det som blev Januariöverenskommelsen! S ville inte utan hade helst bildat en majoritet tillsammans med Mp och V. C och L ville inte utan hade helst bildat en majoritet med M och Kd. Men ingen av dessa utvägar var möjlig. Alltså blev det som det blev. JÖK:en!

Nu har alltså Liberalerna gjort klart att man fortsätter inom Januariöverenskommelsen så länge övriga partier följer överenskommelsen. Men i god tid inför valet 2022 kommer Liberalerna inrikta sig på att bilda en Borgerlig regering. Det nya är egentligen att man gör klart att man nu är villiga att tala med alla partier. Som vänsterpartist tycker jag det låter bra. Det är ju nytt att Liberalerna är villiga att prata med Vänsterpartiet. I Januariöverenskommelsen drev ju L (och C) igenom att S inte fick prata med V. Liberalerna gör också klart att man inte tänker sätta sig i en regering tillsammans med Jimmie Åkesson och SD. Det nya är att man uppenbarligen är villiga till att låta SD sitta utanför regeringen och styra vad denna borgerliga regering ska tycka.

Den som lever får se?

Fast jag tvivlar att det kommer att ha så stor betydelse vad Liberalerna vill efter valet. Min ganska kvalificerade gissning är att partiet åker ur Riksdagen. Som jag hörde Mats Knutsson kommentera det i SVT:s Rapport. De som var motståndare till JÖK:en har lämnat. När man nu lite "byter spår" och inte utesluter morgonfika med SD så skrämmer man bort en ytterligare grupp. Liberalernas läge är allt för långt under isen. Men, mycket kan hända. Kan Miljöpartiet säkra nytt kontakt? Fortsätter Kristdemokraternas ras ner under isen? Mycket kan hända till september 2022. Men jag tror att vilken regering vi får kommer att till stor del avgöras av vilka partier som lyckas rädda livet!

Till slut så har det presenterats två nya väljarundersökningar. Demoskop i Aftonbladet och Novus i SVT. Som har lite olika resultat. Det är det som gör det spännande! Partiföreträdare kan välja den som är trevligast för just dom att luta sig tillbaka med. Här är de båda. Först Demoskop som får fram att Moderaterna precis passerar Socialdemokraterna och Centern passerar Vänsterpartiet. Medan Novus visar att Miljöpartiet nu passerat Kristdemokraterna. Välj vilken du gillar mest och njut. Eller välj delar från båda... Det är Demoskop först och Novus sedan.

Nyamko Sabuni
Socialdemokraterna »» 24,2% (-0,5) / 27,0% (+0,1)
Moderaterna »» 24,5% (+1,3) / 24,0% (+0,9)
Sverigedemokraterna »» 18,2% (-0,1) / 17,9% (-0,2)
Vänsterpartiet »» 9,4% (-0,1) / 9,5% (-1,3)
Centerpartiet »» 9,9% (0,3) / 8,3% (-0,2)
Kristdemokraterna »» 5,8% (-0,7) / 4,1% (-0,6)
Miljöpartiet »» 3,1% (-0,4) / 4,4% (+0,3)
Liberalerna »» 2,7% (-0,4) / 3,3% (+0,6)

Visst är det spännande. Den som lever får se hur det går om 1½ år.

Läs:
Sabuni vill ingå i en borgerlig regering. - Expressen
Sprickan efter beskedet: ”Ger SD legitimitet”. - Expressen
Pressar M och KD: Gör upp med SD innan valet. - Expressen
M:s ökning – blir största partiet. - Expressen
Löfven: Liberalernas besked inget konstigt. - Aftonbladet
Partiledarna om Liberalernas besked. - Aftonbladet
Lena Mellin om Liberalernas besked: "Överraskande". - Aftonbladet
Ny väljarbarometer från demoskop - Hör Lena Mellin kommentera siffrorna. - Aftonbladet
L-källor: Sabunis besked är en kompromiss. - Svenska Dagbladet
Liberalerna vill bilda borgerlig regering nästa val. - Sveriges Radio
Furtenbach: ”Innebär att SD kommer få inflytande”. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: