fredag 8 mars 2019

Internationella Kvinnodagen

» Mer om moral (dvs brist på sådan)

Ebba Busch Thors framgångsrika högervridning av Kristdemokraterna fortsätter. Så här inför Internationella Kvinnodagen, som ju infaller i dag, har hon gått ut till storms mot feminism och till försvar för hemmafruns betydelse. - "Mom shaming" kallar hon fenomenet. Själv skulle jag vilja rikta en uppmaning till Ebba Busch Thor: - "I Sverige pratar vi svenska!" Har hon gått på kurs hos Steve Bannon och glömt använda Google translate? Är det Livets Ord febern som brutit ut igen? Moral?

På tal om Ebba Busch Thor så ser jag att hon i ökad omfattning tagit över den sverigedumokratiska taktiken. Förvrida sanningen så att det bli en lögn som passar i den egna retoriken. Lite Trumpism om man får göra en internationell jämförelse. I en debattartikel i Aftonbladet skriver hon: "Uppsala kommuns ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen pga på trakasserier från kringströvande grupper av unga män, ofta nyanlända..." Fast både polisen och kommunens ungdomsjour förnekar att det är så. Men det passade ju Ebba Busch Thors fjäskande för den sverigedumokratiska svansen att uttrycka sig så. Moral?

Jag ser förresten att Riksdagen har fått en rejäl "tafsskandal". Det är den gamla centerprofilen och bland annat Landsbygdsministern Eskil Erlandsson som nu får lämna Riksdagen. Det är flera moderata kvinnliga riksdagspolitiker som anmält honom för "olämpligt uppförande". Har den gamla gubben missat #Metoo. Det är en skam att gubbar och killar fortfarande inte lärt sig att uppföra sig. Moral?

Ett parti som fått lite bekymmer är Folkpa... f'låt Liberalerna. Girigheten är utspridd. Vi har ju dels EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som verkar ha lite svårt att förstå problemet med att dels ha ett heltidsjobb som EU-Parlamentariker med en lön på 80.000 kronor. Sedan har hon uppenbarligen dessutom två heltidsuppdrag som styrelseledamot i två företag. 70.000 i månaden innebär ju 35.000 per företag. En lön som de flesta heltidsjobbande inte kommer upp till. I SVT:s Rapport försökte hon förklara hur hon hann med alltihop med att hon var norrländska!? Jo, hon sade det. Jag för min del tror att den stora förklaringen är att styrelseersättningarna helt enkelt är orimligt höga. Hur som helst så verkade hon inte vara så pigg på att tvingas välja som partiet ville. Moral?

Se'n har vi en annan Liberal, riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl, som tyckte att det var en utmärkt idé att ta betalt av de svenska skattebetalarna för att hon betalar ockerhyra till sin man. Till och med moderaten Mikael Odenberg tyckte att det var att gå lite väl långt. Fast hans syn på saken kanske mest handlade om det interna inbördeskriget inom det som förr gick under benämningen Högeralliansen. Hur som helst har nu Ebba uppmanats av partiledningen att lämna riksdagen. Än så länge har hon bara kommit till att ta en Time Out. Moral?

xxxxx

En spännande form av moral är dubbelmoral. Som ju kan visa sig genom att man säger en sak men handlar på ett helt annat sätt. En majoritet av politikerna är väl i dag ganska eniga om att ett sätt att bromsa den globala uppvärmningen är att vi måste t.ex. flyga mindre. Det är inte lösningen, men det är en av många åtgärder som måste till för att vi ska bromsa utvecklingen. Sedan finns det ju förstås klimatförnekare och andra som är flygälskare. Likt kristdemokraten Sara Skyttedal som istället tyckte: - "Flyg mera". Men man blir lite förundrad över dubbelmoralen. Som när ledande socialdemokrater lobbar för stora investeringar på Arlanda flygplats för att kunna öka kapaciteten där rejält. Eller när den svenska S-regeringen betalar ut ett bidrag på 250 miljoner kronor till att bygga en flygplats i Sälen. Ett helt privat initiativ för att öka turismen till de egna anläggningar. Att Trafikverkets utredare räknat ut att projektet är: - "Extremt olönsamt" hade ingen betydelse. Tydligen fick inte ens regeringen vetskap om utredningen av Trafikverket. Det ska tilläggas att det var Annie Lööf (C) och Catharina Elmsäter Swärd (M) som under de borgerliga regeringsåren beslutade att subventionera det privata projektet. Men det var S-regeringen som betalade ut pengarna. Dubbelmoral?

Jag ser att skandalbygget Nya Karolinska Sjukhuset har problem med att när kirurgerna får sina operationsinstrument så är dessa inte ordentligt rengjorda. Dom kan ha fläckar av gammalt blod och hudrester. Det har gått så långt att man inte gör klart för operation förrän man är säker på att instrumenten är rena och sterila för att slippa avbryta. I dag såg jag att på dörren till en toalett på Astrid Lindgrens barnsjukhus sitter en lapp om att toaletten inte får användas. Det läcker ner till steriliseringen våningen under! Undrar vad som präglar sjukvården? Moral?

Vi var mycket nära att få en strejk i de svenska hamnarna. Detta sedan Hamnarbetarförbundet krävt att få teckna kollektivavtal för sina medlemmar. Men hamnarna har vägrat göra detta och hänvisat till att dom bara accepterar att det finns ett kollektivavtal, det med Transport. Detta är något som Hamnarbetarförbundet kämpat för länge medan en militant arbetsgivarmotpart vägrat. Annars är det inte alls ovanligt att det finns flera fackliga organisationer på samma arbetsplats som har samma rättigheter. Det går att lösa på alla andra ställen. Men i hamnarna har arbetsgivarna (ledda av det amerikanska bolag som tagit över flera hamnar sedan kommunerna privatiserat dessa) manat till strid. Till slut i tisdags gick dom på arbetsgivarsidan med på ett avtal där man hade strukit skrivningen om utebliven rätt till lokala avtal och undertecknade kollektivavtalet med Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundet hade fått vad man kämpade för och strejken avblåstes. Ett par timmar efter att avtalet skrivits under av båda parterna skickade arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ut en skrivelse till alla medlemsföretag: - "Lokala överenskommelser ej får ingås med annan fackförening." Det hamnbolag som tecknar avtal med Hamnarbetarförbundet riskerar skadestånd och uteslutning. - "Vi kommer inte ingå några lokala avtal med Hamnarbetarförbundet i någon hamn" deklarerade Joakim Ärlund som är VD för Sveriges Hamnar. Det ska kanske påpekas att i många hamnar är det Hamnarbetarförbundet som är den största fackliga organisationen. Men arbetsgivarorganisationen är den militanta parten. Moral?

Slutligen, några som har dåligt samvete kanske? SVT:s Uppdrag Granskning har skapat en krypterad tipssajt där det är möjligt att lämna anonyma tips när det gäller de senaste bankskandalerna. På Swedbank har man spärrat tillgång för personalen att komma åt tipssajten. Man vill skydda kundernas uppgifter enligt banken. Är det de kriminella pengatvättarna som man vill skydda? Moral?

Inga kommentarer: