onsdag 13 mars 2019

Theresa May?!

» Brexit-katastrofen

Hur ska det gå med Theresa May och hennes Brexit? Förra omröstningen i det brittiska Parlamentet om Theresa Mays Brexit-avtal slutade i en förkrossande förlust för henne. 432 ledamöter röstade Nej till hennes avtal medan mindre än hälften så många, 202, röstade för avtalet.

Brexit
I går hölls en ny omröstning om ett "omförhandlat" avtal. 391 ledamöter i det brittiska Parlamentet röstade Nej och 242 ledamöter röstade för förslaget. Det brittiska utträdet, Brexit, är tänkt att ske den 29 mars, alltså om drygt två veckor. Vi kan därför förvänta oss en ny omröstning i Parlamentet i dag om ifall britterna ska göra en hård Brexit, dvs om man ska lämna EU helt utan avtal om vad som ska ske. En mardröm för många! Om inte heller detta alternativ accepteras av de brittiska parlamentsledamöterna så kan vi dagen efter förvänta oss en omröstning om ifall Storbritannien ska begära att få skjuta på utträdet.

Något som gör saker och ting en aning komplicerade. Den 23 maj inleds valet till EU-Parlamentet. Den dagen öppnar vallokalerna i Nederländerna för val till EU-Parlamentet. I Sverige röstar vi på söndagen den 26 maj. Om frågan om det brittiska utträdet inte är löst till den dagen vet de höga EU-potentaterna inte hur man ska göra. Antalet mandat som fördelats till medlemsländerna är fördelade med förutsättning att Storbritannien lämnar. Om britterna inte har lämnat så har man ju ändå inte hållit något val till EU-Parlamentet och har inga ledamöter i detta. Men är kvar som medlemmar?

Hur f-n är det tänkt att lösas?

Theresa May
En intressant fråga är när under alla dessa omröstningar och förhandlingar som Theresa May kommer att dra slutsatserna av sitt misslyckande och ge upp och avgå. Det blir allt mer spännande!

För en tid sedan sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström så här:

- "Britterna lämnar EU på ett sätt som är farligt och illa hanterat. De ser ut att gå mot ett historiskt misstag som skapar problem för alla i Europa. Och den oförlåtliga hanteringen beror i grund och botten på ett sedan länge dåligt politiskt ledarskap."

Om vi undantar det faktum att det känns mycket osäkert om ifall Storbritannien överhuvudtaget lämnar EU så måste jag säga att Margot Wallström hade alldeles rätt. Det ska påpekas att en utväg är också att EU bestämmer sig för att slänga ut Storbritannien utan något avtal om dom inte kan komma fram till något. Det är ju bestämt att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars. Har britterna inte accepterat något avtal tills dess och inte kan få igenom en förlängning av förhandlingarna (det krävs enhällighet bland EU:s medlemsländer för att acceptera detta) så åker man ut - utan avtal - med huvudet före.

Är det någon som tycker att Theresa May och hennes ministär har skött den här frågan på ett fullt kompetent sätt? Eller kan vi enas om att Margot Wallströms: - "Den oförlåtliga hanteringen beror i grund och botten på ett sedan länge dåligt politiskt ledarskap" innehåller flera korn av sanning. Sedan må KD:s Lars Adaktusson tycka vad han vill. Han har ju KU-anmält Margot Wallström för yttrandet. Men det ska nog mest ses som en del av hans personliga vendetta mot Margot Wallström på grund av hennes stöd för en Palestinsk stat och en tvåstatslösning på konflikten med Israel. I Lars Adaktussons värld är ju allt palestiniernas och deras allierades fel medan staten Israel aldrig gjort något fel eller agerat olämpligt.

Inga kommentarer: