söndag 17 mars 2019

Kollektivavtalets dag

» Högerkritik

Jag hade när jag nu satte mig framför tangentbordet för att skriva ner mina tankar två uppslag till vad jag skulle skriva om. Ett uppslag var att skriva av mig mina tankar om det allt mer högervridna och populistiska Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor har upptäckt att om hon anpassar sig till Sverigedumokraterna och den Moderata högerflygeln så finns det en hel del väljare att locka till sig. Genom att anpassa sig till den främlingsfientliga retoriken och de enkla populistiska lösningarna så har Ebba Busch Thor samtidigt distanserat sig från det kristna budskapet. Men det har uppenbarligen lönat sig röstmässigt. Att man nu samtidigt väljer att skicka den mediakåta politikerpajasen Sara Skyttedal till Bryssel fullbordar förvandlingen.

Men till slut så valde jag ett annat ämne. Ett ämne som faktiskt har en koppling till det ovan nämnda ämnet. Låt mig börja med ett citat:

- "Israel är inte ett land för alla sina medborgare. Enligt den nya lagen är Israel nationalstaten för det judiska folket – enbart."

Så uttryckte sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu helt nyligen. Israel går till val om några veckor (den 9 april) och Benjamin Netanyahus högerregering är hotad. Precis som Benjamin Netanyahu personligen är hotad av utredningar av flera fall av korruption. Bland annat har han erbjudit tidningar favörer om dom skriver positivt om honom. Benjamin Netanyahu är beroende av stöd från de extrema ultraortodoxa judiska grupperna på yttersta högerkanten. Uttalandet ska ses som ett sätt att försäkra sig om deras stöd.

Vad det handlar om är den nya medborgarlag som införts i Israel och som har klara apartheidinslag. Där olika folkgrupper ska bo åtskiljda. Lagen anses av många vara ett sätt att skydda de judiska intressena i Israel på bekostnad av araber / palestinier osv. Dvs de människor som bodde där när man i London bestämde att staten Israel skulle skapas just här för judar. Men den här apartheidliknande lagen har inte stöd av alla judar. Alla judar i Israel (och på andra håll i världen) stödjer inte den apartheidliknande politik som förs av Israels högerstyre i Israel och i ännu högre grad på ockuperade Västbanken. Det är inte en "judisk" politik. Det är en "höger" politik.

Det finns en fredlig lösning

Kopplingen till det jag skrev i första stycket är att en av Benjamin Netanyahus främsta supportrar i Sverige är KD-politikern (och f.d. SVT-reportern) Lars Adaktusson som agerar som ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel som i sin tur främst agerar som någon sorts försvarsorgan för allt som den israeliska högerregimen tar sig för. Läser man på deras hemsida kan man inte hitta minsta kritik av något som sker i Israel. Däremot ständig kritik mot hur Sverige agerar. Margot Wallström är ett ständigt hatobjekt för Lars Adaktusson. Palestinier och araber är alla våldsälskande som inget annat vill än utplåna judarna och staten Israel. Det är därför av vikt att påpeka att dessa grupper inte är eniga lika lite som judar är det. Det finns våldsamma grupper och det finns grupper som vill skapa fred. Det är av vikt att vi stödjer just de som vill skapa fred. De grupper i Palestina som vill skapa fred och de grupper i Israel som vill skapa fred!

Det förtjänar att påpeka att kritik av staten Israels agerande handlar inte om kritik av judar som grupp. Judar är helt enkelt inte en enhetlig grupp med samma åsikt. Det finns en livaktig opposition i Israel som är starkt kritisk till den högerpolitik som drivs av Benjamin Netanyahu. Kritik av staten Israel är helt enkelt just det, kritik av den högerpolitik som förs av högerpolitiker i staten Israel. Man kan ha synpunkter om det rätta i att politiker satt i London och beslutade att skapa en stat för judar i Israel, där det redan bodde andra människor. I dag hade man knappast accepterat om man i London beslutade att avdela delar av Turkiet, Syrien och Irak för att skapa en självständig kurdisk stat. Denna stat hade garanterat omedelbart attackerats av just dessa stater. Vi kan ha samma fundering om att skapa en romsk stat på någon plats osv.

Det finns en fredlig lösning

Men, nu finns staten Israel, och den måste ha rätt att existera och få leva i fred. Där de medborgare som bor i staten ska ha lika rättigheter. Men, denna stat har inte rätt att ockupera och annektera mark som inte tillhör staten. Man har inte rätt att införa en form av apartheidpolitik i varken sin egen stat eller på ockuperad mark.

Och nu ska alltså Lars Adaktusson lämna sin stol i Bryssel till Sara Skyttedal!

Inga kommentarer: